Ugrás a fő tartalomra

Őszvégi sorozatok



Sokáig húztam-halasztottam a poszt megírását - pedig már külön kérték is (Komolyan! :) ) -, egyszerűen azért, mert nem néztem meg annyi sorozatot, hogy kiteljen belőle egy normálisabb adag. Gyűjtöttem hozzá még egy-kettőt, de még így sem fog tőle hasra esni senki. (Hamarosan viszont jön a filmes poszt-pár, na, az jelentős méretű lesz! (Ahhoz meg azért nem kezdtem hozzá...)) Szerencsére a - sosem hiányzó - csalódást keltő darabok mellé legalább pár jó is kerülhetett ide. Nézzük, mik is azok.


Black Sails - Season I.
(Fekete vitorlák)

Egy igazi kosztümös, kincsvadászós, kalózos kaland volt, amire még az ősszel először beneveztünk a zasszonnyal. A szintén Starz-os Spartacus után szinte kötelező volt a próba - ráadásul nagyon bírom a vitorlás hajókat is -, de azért voltak ellenérzéseim, mégpedig az igencsak "megosztó" jellemű kalózkapitányt alakító Zach McGowan "egyszerű" arca miatt, de kiderült, hogy nem is annyira kutyaütő a szerepben, mint amire előzetesen számítottam. Toby Stephensért pedig - aki tényleg jó színész - a zasszony van oda meg vissza, tehát a főszereplők átmentek a rostán. A mellékszereplőkkel sincs nagy probléma, ha csak annyi nem, hogy a nők túl jól néznek ki egy kalózos filmhez. Hihetetlen, hogy mindnek jó a foga például, és hogy nincsenek köztük igazi karakteres arcok, mint a fickók közt. DE az is igaz, hogy ez miatt nem fogok komolyan panaszkodni. A történet közepesen csavaros, kicsit izgalmas, legalábbis bealudni nem sikerült egyszer sem rajta, de nagyon lassú. Nem lenne ez se baj, de én sokkal több hajós üldözést, csatajelenetet vártam. Hiába. Az elején van egy, meg a végén. Közte a huzavona megy csak a kalózszigeten. Ez nagy csalódás volt, ahogy az is, hogy nem volt elég bevállalós vagyis véres. Nem is adok rá [6/10] több pontot, pedig a vége kifejezetten jó volt, maradok a következő évadra is, mert egyébként azt - és a harmadikat - már berendelték, szóval lesz.


Bates Motel - Season I-II.
(Bates Motel: Psycho a kezdetektől)

A Psycho sorozatos feldolgozásától nem vártam semmit, több okból sem. Legnagyobb bajom az volt, hogy tudni lehet, hogy nem lesz "semmi baj", Norman Bates a sorozat legvégéig túl fog élni mindent, az anyja pedig végül múmia lesz a felső szobában. Akkor meg minek nézzem? Azért, hogy lássam, hogy lesz a gyerekből lassan (?) őrült gyilkos? Ja, pont ezért kezdtem el. Ekkor esett le, hogy a sztori napjainkba van helyezve. Ez megint egy fölösleges húzás volt szerintem. Két-három rész után már tudtam, hogy ez tényleg nem az én sorozatom lesz, hiába derült ki a kisváros összes lakójáról, hogy van valami takargatni valója. Legjobb esetben is csak egy Twin Peaks-light érzést sikerült vele elérniük a készítőknek. Egyedül a színészek voltak értékelhetőek, mind az anyát alakító Vera Farmiga és a fiút játszó Freddie Highmore szuper. Lényeg, hogy a második évad második-harmadik részétől már csak háttérben ment a sorozat, közben mást csináltam, majd kiszálltam teljesen. A zasszonynak viszont tetszett, főleg - a seriffen kívül... - a családtagok közti bizarr erotikus vonzódás miatt. [4/10] A magyar cím meg... ide valami csúnyát képzeljetek el. Lesz harmadik évad, de egy talicska apró-majom sem tudna a tv elé vontatni engem, hogy újra nézzem.


Skins - Season VII.
(Spanok)

A legjobb angol tini drámasorozat hat évadot élt meg - két évadonként teljesen lecserélt szereplőkkel, ugyebár. A hetedik évad összesen hat részes, két-két rész jutott benne a három garnitúrára való szereplő történetének lezárására. Az első két epizód - a Fire - Effy (hüpp-hüpp) további életét mutatja be. A színésznő, Kaya Scodelario még mindig, hát... ööö... eszméletlen jól néz ki a maga szakadt utcai stílusában, de a végső sztorija elég banális volt, majdhogynem méltatlan a sorozathoz, de sajnos ez elmondható a másik két dupla részről is. A Skins sokkal jobbat érdemelt volna lezárásnak, mint ami végül is jutott neki. Rajongóként csak a szereplők miatt volt érdemes egyáltalán megnéznem, de visszatekintve, bárcsak inkább kihagytam volna. (De persze ez elképzelhetetlen lett volna.) Cassie története (a Pure) szimplán dög unalom volt, Cooké pedig (a Rise), ami egy C kategóriás angol thriller volt, szintén nem illett a "Skins univerzumba", de annak legalább a befejezését nem szúrták el. A sok 10-es évad után - mert hogy nekem az újabb csapatok is tetszettek - ez maximum [4/10]. :(


Faking It - Season I.
(Simlis spinék)

Valami új vígjátékra vágytam, ami szimplán csak szórakoztat, nem kell rajta agyalni -és hasonló legyen, mint az Awkward -, végül e mellett döntöttem. Nem tagadom, a döntésben szerepet játszott az is, hogy nagy volt a valószínűsége, hogy a csajok sokat fognak csókolózni benne, ami nagyjából be is jött. (Bár nem olyan sokszor, mint reméltem...) (Perelj be!) A két főszereplő lány szerethető, mutatós, a történet pedig - ha nem kapunk agybajt a szokásos sablonoktól - még fordulatosnak is mondható. Nem fogjuk halálra kacagni magunkat a sorozaton, de végig vigyorgós volt, ami már jó. A lassan kialakuló drámai fordulat pedig szintén jól volt adagolva. Szívesen maradok a folytatásra is jövőre. [7/10] Ja, egyébként arról szól, hogy két hetero csaj elhatározza, hogy azért, hogy a suliban menők legyenek - érted! -, azt híresztelik el magukról, hogy leszbikus kapcsolatban állnak egymással. Aztán persze semmi nem úgy sikerül, ahogy elképzelték.


(-)
 
Az OITNB az egyik legfelkapottabb sikersorozat manapság - a nézők és a kritikusok is imádják a(z első pár évadában szuper) Weeds-et is jegyző Jenji Kohan alkotását -, de nekem már az első évad sem adta annyira. A női börtönben játszódó show a valóságos állapotok helyett valami idealizált bullshit-et akar elhitetni a nézővel. Hogy miért maradtam mégis? Az első évad végi cliffhanger miatt, ami elég érdekesnek tűnt. Két-három rész megnézése után viszont nálam örök cancel-t kapott. Unalmas, kár rá időt áldozni. [2/10]


The Walking Dead - Season IV.
(-)

A zombi-sorozat, ami minden létező sorozatos nézettségi rekordot már régen megdöntött. Imádom a zombikat, főleg filmen, de ez a sorozat valami eszméletlenül (igazából nem azt akarom írni, hogy eszméletlenül, érted?) béna szerintem, értetlenül állok a népszerűsége előtt. Először is valami rettenet unalmas, főleg miután elérték a börtönt a második vagy a harmadik évadban. Szabályos örömünnepet ültem, mikor itt végre kiüldözték őket onnan. (Köszönöm Kormányzó! (A csak róla szóló két rész volt egyébként a legjobb az egész évadban!)) Másodszor nagyon sok butaság van a forgatókönyvben, de a második évad óta ezeket tudatosan próbálom már eleve ignorálni. A szereplők - főleg a gyerekek és az öregek - kifejezetten idegesítőek, közülük is a pálmát a rendőr (főszerepben lévő) gyereke viszi. Ez persze szubjektív dolog, de nem annyira nyerő dolog, ha egy sorozatnál a nézőt totálisan hidegen hagyja egy csomó szereplő sorsa, mint itt engem. (Az pedig, hogy azért sikeres, mert ez jóval több, mint egy bugyuta poszt-apokalipszises sorozat - sőt, néhány országban már az etikaórákon az oktatást segítő tananyagként használják (a rész alatt felmerülő etikai dilemmákat átbeszélik, a gyerekek elmondják, ők mit cselekednének a szereplők helyében) -, egyszerűen vicc. Jópofa dolog maximum, de szinte bármelyik másik film is használható lenne ugyan erre, sok még jobban is.) Egyszóval azért nézem, mert a zombikat mindig nézem "muszájból", de érdekelni már régen nem érdekel az egész. Az évad vége viszont nagyon jó volt. Klisés és abszolút egyértelmű már az utolsó négy-öt rész alatt, hogy mi lesz a csapat sorsa, de még így is tetszett. ...és esküszöm, nagyon várom már az ötödik évad utolsó részét, hogy indíthassam a gyors darát! (Gondolom, elcseszik egyébként és újra unalomba fullad az egész, de azért nagyon reménykedek!) [5/10]


Friday Night Dinner - Season I-II.
(Péntek esti vacsora)

Angol szitkom - húsz perc/rész; hat rész/évad -, amiben minden rész egy pénteki (zsidó) családi vacsorán játszódik. A két gyerek (már felnőttek) állandóan egymást húzza, piszkálja, az apa egy suttyó bugris, az anyába pedig a szomszéd (gyogyós) van halálosan beleesve és mindig a vacsoraidőt választja az alkalmatlankodáshoz. Nagyon vicces egy-két rész erejéig, érdemes belenézni, de aztán az egész nagyon hamar önismétlővé válik. Azért néztem végig (kaja közben ugye tökéletes, sőt, mintha egyenesen oda találták volna ki), mert rövid és a szomszéd tényleg, nagyon kettyós volt. :D Egyébként olyan [5/10]. A harmadik évadra nem maradok már.


Eastbound And Down - Season IV.
(Egyszer fent, ...inkább lent)

A Kenny Powers ex-baseball játékost alakító Danny McBride igazi suttyó balfék ebben a komédiában. Saját magát istennek látja, de igazából kibírhatatlan, romboló hatású a személyisége. Szerencséje, hogy olyan nője van, aki ezt legalább egy ideig el tudja viselni és egy olyan barátja, aki súlyos kisebbrendűségi komplexusban szenved. Ebben az évadban KP a tévé segítségével tér vissza a Játékosok közé, hogy iszonyú sok pénzt termeljen - csakis magának.
Akkor ajánlom, ha az alpári poénok nem bántják a szemed és a füled, mert egyébként ha igen, elég kellemetlen élményben lehet részed! :D Szórakoztató, fikázó, kellemetlen, szexista. 18+. [7/10], mert a régebbi részek azért jobbak voltak.


Utopia - Season II.
(-)

Már megint elkaszáltak egy idővel biztosan kulttá váló (vagy talán máris az?) sorozatot, most a második évadánál. Egyszerűen nem értem, miért nem nézték sokkal többen ezt a show-t (hiszen gondolom, ezért jött érte a kaszás). Tabukat döntögető a története, véres, fordulatos a forgatókönyve, csodálatos az operatőri (ó, azok a színek!) és rendezői munka benne, a zenéje fantasztikus és a színészek is iszonyúan nagyot alakítanak benne részről részre. Az első évad is nagyszerű, de ez a második még sokkal durvább. A sztori szerint egy titkos, profi gyilkosokat foglalkoztató kormányzati csoport ered a szereplők nyomába, akik a titokzatos Nyúl Urat keresik, akinek egyetlen célja, hogy a Föld elszabadult népesség-boomjának útját állja. A népesség szinte teljes sterilizálásával. Ehhez a biológiai fegyverük is kész van már - csak éppen menekül előlük. Elborult, az kétségtelen, képregénybe illő az egész, de nagyon ütött. A vége pedig... [9/10] Ha csak egyet, akkor ez legyen!



30 Rock - Season V.
(A stúdió)

Ez is azok közé a szitkomok közé tartozok, amit évek óta nézek, mert... régen jó volt. Most viszont már nem annyira jó (kivéve Alec Baldwint, aki szuper még mindig), szóval az évad felénél könnyű szívvel küldtem ezt is a feledésbe. Lesz időm jobbakra legalább, pedig még lett volna belőle két évad. [4/10]

Community - Season V.
(Balfékek)

Ez is azok közé a szitkomok közé tartozok, amit évek óta nézek, mert... régen jó volt. Ismerős kezdőmondat, nem? Itt is erről van szó. Látványos a színvonal csökkenés, de ez eleve magasabbról indult, mint a 30 Rock és ezen legalább néha lehetett vigyorogni, szóval még nem kaszáltam el, csak csalódtam benne egy kiadósat. Nem segítettek a kezdeti frissesség visszatérésének az új arcok sem nagyon, pedig a kriminológia professzor egyébként jó volt, beleillik a sorozatba. Nagy kedvenc volt, de most visszaesett az evés közben jó lesz kategóriába. [5/10] Kár érte!


Megjegyzések

  1. The Walking Dead: "eszméletlenül béna" Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm! Én a 2. évad végénél hagytam abba. Ez a sorozat sehova sem tart! Faszság az egész.

    Az Utopia 2. évada még hátra van, de sajnálattal hallom, hogy kaszát kapott. :( Az 1. évad eszméletlenül.... jó volt. :D





    Where is Jessica Hyde?





    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése