Ugrás a fő tartalomra

Hugh Howey - Kivetve




Pár napja került csak ki Hugh Howey Siló-sorozatának második részéről, a Megfelelő méretről szóló írásom az oldalra. A két posztot – akár a fogalmazásom akár a kötetek hossza alapján nézzük – akár egybe is vehettem volna, de úgy voltam vele, minden könyv megérdemel egy saját posztot, függetlenül a mű vastagságától. Nem is húzom sokáig most sem a bevezetőt.

Abból az írásból remélem jól érzékelhető, hogy a második részért finoman szólva sem voltam túlzottan odáig, ám ez szerencsére a harmadik részre jobbára megváltozott. Az események most is a második rész után szinte rögtön folytatódnak, az előző kötetből már megismert szereplőkkel. Az eddigi stiklik, öngyilkosságok, fura események elkezdtek összeállni, és lassan kirajzolódik előttünk egy jóval nagyobb méretű és sötétebb összeesküvés képe, mint amire eddig gyanakodtunk. A regény végre mozgalmasabbá, sokkal izgalmasabbá, már-már tényleg félelmetessé válik. A szereplők halálozási rátája megsokszorozódik, a nyomozás közben a felszínre kerülő nyomok érdekesek – úgy értem a még előttünk álló kötetekben biztosan fontos szerephez fognak jutni még.

A frissiben kinevezett női seriff egészen könnyen megszokható, megszerethető. Nem ostoba liba, hanem végre egy gondolkodó nő, aki egyben talán az egész siló egyik legokosabb lakója. Felüdülés egy ilyen nőről olvasni. A minden hatalmat a saját kezében összpontosítani kívánó IT-főnök igazi mocskos balfácán, aki nekem kicsit furcsa, hogy egyetlen pofon nélkül megúszta az első három részt. Howey stílusa egyébként nem változott, továbbra is jó színvonalúan, magabiztosan mesél, ahogy az első két részben már megszokhattuk. Mindent összevetve tehát a Kivetve a Holstonhoz sokkal jobban hasonlít, mint a Megfelelő méretre, ezért – és az utolsó néhány nagyot durranó fejezet miatt – a folytatás igencsak várós. Jól ki lett találva ez a furcsa, klausztrofób, kissé talán túlságosan is szocialista beállítottságú világ.

A második és a harmadik rész együtt jelent meg tavaly decemberben, már csak az a kérdés, hogy mennyit kell várnunk a negyedik és ötödik kötetre. Egyenlőre nem tudni erről semmi biztosat.

Megjegyzések