Ugrás a fő tartalomra

David Gemmell - Makedónia Oroszlánja


David Gemmell - Makedónia Oroszlánja
(Makedón 01.)

David Gemmell - Lion of Macedon
(Greek 01.)
Eredeti megjelenés: 1990
Magyar kiadás: Delta Vision, 2013
Műfaj: fantasy, történelmi fikció
Hossz: 624 oldal / 1.194.336 karakter 
Fordította: Sziklai István 
ISBN: 978 615 5314 72 8 
Vásárlás:
Booker

Tartalom:
Tamisz, a vén jósnő felkutatja az összes lehetséges jövendőt. Mindegyikben gonosz erők fenyegetik Hellászt. A jövő csak egyetlen reménysugarat kínál: a félvér spártai fiút, Parmeniónt. Így Tamisz nekilát a küldetésnek, hogy a fiúból a világ leghalálosabb harcosát faragja – bármi áron.
Parmenión, akinek élete minden napja küzdelem, mit sem tud a sorsát formáló varázslatról és rejtélyről. Egyre erősödik és okosodik, katonai zsenije és a Thébai szolgálatában aratott diadalai pedig hőssé teszik – így kerül Makedóniai Philipposz szolgálatába. Ám ahogy azt Tamisz előre látta, a spártait sorsa a Sötét Istenhez, Philipposzhoz és a még meg nem született Alexandroszhoz köti. A jövő pedig túlságosan is hamar eljön érte. Vajon Parmenión elég erős lesz-e, hogy legyőzze a gonoszt – vagy kitárja a kaput a Sötét Isten előtt, aki pusztulást hoz a világra?
A történet itt nem ér véget, Parmenión – és Alexandrosz – küzdelme a Káoszszellemmel a könyv folytatásában, a Sötét hercegben éri el csúcspontját.



David Gemmell (1948-2006)
David Gemmell (1948 – 2006) angol írót a heroikus (hősies) fantasy regények koronázatlan királyának tartják. Írni meglehetősen későn, harminchat évesen kezdett. Első könyve, a Legenda azonnal hatalmas siker lett, és azóta is kultikus státuszú regénynek számít a stílus rajongói körében – több másik Gemmell művel együtt. A könyv megjelenése után még több mint harminc regényt írt, amelyek közül még a legharmatosabb – ha lehet egyáltalán ezt a jelzőt használni bármelyik könyvére – is kiemelkedik a tucat-fantasy művek közül. Életművét magyarul a Delta Vision Kiadó gondozza. Leghíresebb sorozata, a tizenegy részből álló Drenai-ciklus összes kötete megjelent már nálunk, és kiadásra került a Rigante-tetralógia és a történelmi fikciók közé tartozó Trója-trilógia is.

 
A Makedónia Oroszlánja a történelmi fikciós témájú fantasy-k sorát erősíti, viszont – Gemmellre egyébként nem jellemző módon – a könyvben fontos szerep jut a természetfeletti eseményeknek és a valódi varázserővel rendelkező szereplőknek is. A trójai háború után nagyjából ezer évvel, a thermopülai csata után pedig száz évvel járunk, az ókori Hellász örökké civakodó városállamaiban. A spártai születésű Parmenion életét követhetjük végig, akit anyja makedón származása és egy varázslónő fondorlatai miatt kiközösített a harcosok testvérisége. Az igazságtalan megpróbáltatásokat túlélve a megkeseredett félvérből korának legnagyobb hadvezére válik, aki méltó lesz új nevére. Ő lesz a Népek Halála, de még ekkor – élete csúcspontján – is csak az istenek játékszere marad, aki nem is sejti, hogy az ő cselekedeteitől függ az, hogy a Sötét Isten hús-vér alakot tud-e ölteni, hogy igájába hajtsa a vérben ázó világot.

Gemmell könyve a műfaj alapvető sablonjaiból épül fel. Becsületükre büszke, mégis folyton jó és rossz választások közt ingadozó hősök, lelkiismeret nélküli gyilkosok és hataloméhes királyok, politikusok feszülnek egymásnak a regény lapjain. Ez mégsem csökkenti írása színvonalát! A feszültségtől szikrázó történet színpompás csatákkal, alattomos orgyilkosságokkal sűrűn tűzdelt. A szerző szórakoztató, elgondolkoztató, olvasmányos stílusa, szikár, egyszerű mondatai teszik feledhetetlenné az egyébként néhol talán klisé-gyanús történetet. A szereplők motivációi szüntelenül változnak, amivel együtt jár a karakterek változása is, emiatt nem válnak egysíkúvá. Ellenkezőleg, néha azt is nehezünkre esik eldönteni, hogy valóban pozitív/negatív hős-e egyáltalán az adott személy. Az esetenként valóban véres, erőszakos jelenetek mellett a lélek mélyében végbemenő változások tartják fenn szüntelenül az olvasó érdeklődését.

A könyv másik mozgatórugója az erotika. Nyíltan beszél a szexualitásról, legyen az hagyományos (nő-férfi), vagy az ókorban elfogadott – sőt támogatott –, azonos neműek közti testi és lelki kapcsolat. Az egyes szereplők közt lévő érzelmi kapcsok a folyamatosan érlelődő konfliktusok miatt a könyv végére drámaian megváltoznak. Az erőteljes(ebb) – bár jobbára elfojtott – érzelmes, szerelmes szál és a több száz oldalt kitevő ostromjelenet sajnálatos hiánya miatt, a Makedónia Oroszlánja a hölgy olvasókat is lekötő Gemmell könyvek közé tartozik, mint ahogy a Trója-trilógia és a Rigante-sorozat szintén.

Az ókori Hellász területén – valamint Perzsiában – játszódó regény történelmi személyek szerepeltetésével és hiteles adatok felhasználásával készült, amit a felsorolt rengeteg forrásmunka is alátámaszt. Mindazonáltal nem csak a központi szerepet kapó természetfeletti misztériumok miatt nem tisztán történelmi a mű, hanem a történet és maga a főszereplő is az írói fantázia termékei. A Makedónia Oroszlánja egy új, mindössze két részes sorozat (a Makedón-sorozat) nyitó kötete, amit folytatása, a Sötét herceg hamarosan követ. Kötelező olvasmány a zsáner rajongóinak – a többi Gemmell könyvvel együtt.

Az írásom a Fantazmo.hu-n is megjelent.

Megjegyzések