Ugrás a fő tartalomra

Iain M. Banks - Félemmetes géjpezet


Iain M. Banks - Félemmetes géjpezet

Iain M. Banks - Feersum Endjinn
Eredeti megjelenés: 1994
Magyar kiadás: Agave, 2013
Műfaj: sci-fi
Hossz: 352 oldal
Fordította: Gálla Nóra
Beleolvasás:
ITT
Vásárlás:
BOOKER
Díjak:
British Science Fiction Association Award for Novel (1995)

Tartalom:
Sessine gróf halni készül, ezúttal utoljára.
Gadfium, a tudós, különös üzenetet kap a Vándorkövek völgyéből, amire már évek óta várt.
Mindeközben pedig Latra, a látó, egy elveszett hangya után kutat, egyre mélyebbre merülve a kód káoszában.
Aztán egy csapásra minden megváltozik.
Sűrűsödik a naprendszerben terjeszkedő köd, s bár még pislákol némi fény Serehfa falai fölött, a katasztrófa megállíthatatlanul közeledik. Tudja ezt a király, tudják a tanácsnokai is, mégis folytatják a mérnökök ellen vívott, esztelen háborújukat.
A kód titokzatos teremtményei tisztában vannak a helyzet súlyosságával, és mindent egy lapra tesznek fel: követet küldenek az emberek világába.





Iain (M.) Banks (1954-2013)
Éltt 1954 és 2013 köztt 1 skot iro - Iain M. Banks - aki mindd a szép irodalomm (nevének M. középsö betüje nélkül) mindd a fantaztikus irodalomm müvellöjeként maradandot alkotot. Az 1984-ben meg jelent elsö szép irodalomi munkáját a The Wasp Factoryt (A darázsgyár, Agave, 2006) a 20. százzad 100 leg jobb könyve közt tartják szám on. Sci-fi szerzöként leghiresb müvei a Kultura sorozatba tartozo regények. 1987 és 2012 közt 9-10 rész jelennt meg ezekböl a könyvekbül. Jo részük már magyarul is elérhetö. Ezek közzül a könyvek közzül basomi sok nyert böszme sok dijat is de irrt ö más sci-fi könyvekt is amik nem a Kultura sorozat résszei hát nem - de. Szám szerint négyt irt és bár nem olvastam a töbi könyvt meg mas irasat se nem - az egesz idöm a kodba kéne töttenem hogy legyen idöm minderre amit csak szeretnék - ezért azokrol nem nyilatkozgatnék meg de azt ajalhatom nyugottan hogy a magamrol Latráról a látóról szollót a Félemmetes géjpezetet olvassatok el jo cimet irtam neki mi - igen.

A történetMen másokkal is osztozom hiszen négy fö szál fut egymas melet párhuzamossan. Az én történetM arol szol hogy Hompuk nevü hanygyámat el loppta egy hárbja vottnincs nekem mek a kodba alá kel merülni uj leg job barátomé. Hijába vatyok látó vagyis remek ül el vatyok a kodba de fijatal vatyok és még csak az elsö életMet élM ezé a hejes irásom kicsit csálé (a töbiek mán meg tanuttak irni ezér az ö szöveggüket ami kábé a könyv 2/3a könyeb is olvasni). Perszehogy mi ja jövöbe nem magyarul montyukk amit kel szal Gálla Norának kicsit meg kelet szenvednije a dumámal de jó let nekem nagyon tecet persze mer merö csupa vic vagyok ugy halom. Bár bisztosan nagyon nem szerete hogya forditás alat az öszes dumám pirosal alá van huzva de ijen az élet nem könyü Hompuk is eszt montta. Ö 1ébként ety simma hanygya le számitva hogy beszel amit meg csak én halok más nem lehet hogy nanobol van pedig azokat ma napság irtja a kiráj.

"...Régesrégi korokba az ég tele vott madarakkal csak ugy hemzsektek feketéllet tölük a ládhatár azám! Ök vottak a levegö urai no meg a bogarak. Más világ van azota minden meg váttozott. Jöttek az emberek keszték irtani tört vetni gyilkonni öket minden eszközzel bár mostanába már nem csinánnak ijesmit mégis ök az urak a háznál már annyi fajt ki irtottak. Rájadásul tudnak repülö szerkezeteket csinánni ami kicsit bosszanto lehet a madarak szempontyábol nekik bezzeg millijo éveken át kellet ugránni a szirtekröl meg fákrol és le zuhanni a föddre ahol bumm össze törték magukat asztán keszthették megin elörröl; femmászni le ugránni amig 1szer nem estek akkorát hanem siklottak 1 kicsit asztán 1re többet és többet siklottak s ugy áttalába fejlöttek ebbe az ekképesztöen komplikátt irányba. (Gondojjunk csak bele gyikbört madártollá növeszteni! s az üreges csontokrol akkor még nem is beszéttem.) Ezek az átkozot csupasz seggü pávjánok pedig akiket a lekkevésbé se izgatott a repülés és a gizdány véktagjaik se akkammaszkottak a levegöben levö élethez 1szer csak repünni kesztek a szárnyas csudamasinájukkal körbekörbe csak a hecc meg a moka kedvéjér hogy nem sül ki a szemük nekik.
     Nincs igasság láccik is. A 2lábuak arra se vették a fáraccságot, hogy lassan fokozatossan csinájják; a gépeik 1ik pillanatban papirmassébol meg páccikábol vottak össze tákovva aszt 1 evolucjos pislonkodás muvva a varacsdisznok már a hoddon osztyák a makkot."

A kiráj aki meg az egyik masik fö szereplö. 5 elvileg a nép válassztja + de Adijine má kicsinység más ö abszolut 6alommra tör es esztet egész jol tojja. Van egy sapkája a korona a neve és azal mindenki gondolattyát láttya igy könyü persze. Neki van egy csatlósa Sessine grof akinek mondjuk tul sok szerep nem jut kis drámánkba de van egy szenzacijós fejezete amibe meghal vagy tiz szer. It aká el is mont6om hogy nálunk ez leheccséges. Má mint enyiszer meghallni. Ojan itt a jövöbe hogy a valos vilagba is élünkk és hét életünk van köszönet a régieknek de a virtujáliába is élünnk a kodba és ot is van hét életünk ha akar juk. Ha enyi életünk is elmegy a pocsékba akkor is van egy uccsó de az csak rövid időt tart bar kodidöbe ez sokal hoszab persze és csak ara van hogy bucsuzzunk el örökre. Ja háboru is van pont Sessine grof meg katona és a kiráj és a Konzisztorjiumos nagy fejüek seregeit vezeti a Mérnökök és más szakadék klánok elen akik lázadnak.

Követkeszö föb szereplö Gadfium tudos nö. Ö és társaji figyellik a Vándorkövekt amivel valahogy talán üzenni tudnak a töbik akik elmentek réges régen a  csilagok köze valami dijaszporával. De mikor a kök megindulnak nem tudjak hogy kel el olvassni az üzenetett. Pedig az most nagyon fontoss lene mer jön a csilagok közti köd és ha eléri a nap rendszerét akor nekünk kakuk mer elöb jön a jég kor szak és a sötét majd meg el pussztull az egéssz nap rendszer nem tudom hogyan. Jó hogy van a kod mer oda be tudunk menekülni és akor a pusztulásunkat jól el tuggyuk huznyi és nem is érszünk majd belölle sokat ot a kodba de aram azé remélem lesz meg hát ugye sajnoss ott a kodba a káosz is má teli van szellemekkel meg mifenékkel anyira nem bisztonságos és nem jo hely. Lehet mégiss a regieknek vott igazuk hogy el mentek ök még tuttak ürbe járó hajokat épiteni nekünk má csak a Tü torony a régi ür lift maratt it ami a Holdig ér de nem tudjuk vane a fenti szinteken valakki még mer aki fel akar meni az gyorsan meg hal mindig legyen ember kimérja hárbja akármi más madár vagy lajhár vagy hanygya vagy mamut - mer mi álat testbe is kötöszhetünk ha akarunk ha nem mondtam vóna most mondom ép - vagy M.I. A kiráj mongyuk nem anyira szereti ha aszt mongya valaki hogy el kelene nekünk is meni. Inkáb nem is mogyuk hát. De gondohattyátok hogy nem ojan jo hanyatlo civilizacijoba élnyi pláne ez a köd is ugyehogyugye.

"...Az örszobor északra néz demivel pontosan a sarogba áll és semmi sincs neki uttyába keletre is el látni belölle ahol a nap szok kenni és ebböl a szögböl a vészjoslo galaktikus ködgomoj is remekül láccik mindha be köszönne hello srácok nem sokára lámpaottás lesz azám!"

Asztán rajtuk kivül ot van még persze Asura is az asura aki azé jöt valahonan hogy minden ujra jo legyen de eszt még ö se tud6ja söt még a nevit se tuggya szegény kislány.

Igy éldegélünk mi lasacskán a történetembe külön külön nem is nagyon talákozunk sokájig de persze aztán páran meg igen. SzerintM a töbiek történettye anyira nem beszipantyós mind az enyimé de persze az enyimmel meg alig lehet haladni mer sok a hiba bene a veszö meg tul keves ez igazság de azé mégis inkáb a leg job ez mind a töbi. Ha le irok majdd más kor egy másik történetet majdd inkáb csak fel mondom a kodba de nem probalom le irni az ugyis eleg régi modi ugy job lesz ugye szerintem lehet.

"...A lajhárt aki eszt mongya Hombetanténak nevezik ugy tünnik ö itt a fönök. Implantyai is vannak egészen energikus figura mármint lajhár mértékkel mérve bár igy is futhatnék 2 kört meg bugfenceszhetnék 3at mire ö kettöt pislog. Kövér öreg szürke bundás figura a moha gombájiba több élet szorutt mind beléje."

Jol ki tanáta ez a Banks apo a világom részleteit bár semi müködését meg nem magyarázta vón. A történettem nem kicsiny kihivás elé álitja az olvasot ahogy bele vágja röktön a sürejibe osztán gyüjjön rá magamaga mi mere és hány méter. Talán bizony nem is tévedek nagyot ha aszt mondom hard sci-finek nem is igen lehet ne nevezni söt lehet inkáb fantasy mint sci-fi bár persze a jövőbe jácódik asz 1szer bisztos. Bár elsö Banks könyvnek is lehet ovasni - mint a sorok pötyögőjének példája is mutattya - de talán nem a leg job könyv az élet mü potenciáliss végig ovasásának el kezdésére ahoz könyen csöpet el retentönek bizonyul6. Sok hejüt zavaros nehezen követhetö sokX zökkent ki 1 1 örütt mozanatt a fojamatos olvasásbol még is el varázsolt gyönyörü örülette. Vékony kis könyvnek tünik de nem mondanam igazán haladosnak engem majd egy hétig le kötöt. De az ne maradjon kérdéss hogy maradok e más Banks könyvekre ise - igen.
(Irjam majdd igy a töbi posztomat is jo mokka?)  :P

A könyvért köszönet az Agave Könyveknek!

Itt a véjge

Ide rakom még azé Latra elsö fejezettének elejit eredetibe. Angolul eszt a könyvt se válalnám be elég enyit mondanom rola.

Woak up.  Got dresd.  Had brekfast. Spoke wif Ergates thi ant who sed itz juss been wurk wurk wurk 4 u lately master Bascule, Y dont u ½ a holiday? & I agreed & that woz how we decided we otter go 2 c Mr Zoliparia in thi I-ball ov thi gargoyle Rosbrith.
I fot Id bettir clear it wif thi relevint oforities furst & hens avoyd any truble (like happind thi lastime) so I went 2 c mentor Scalopin.
Certinly yung Bascule, he sez, i do beleave this is a day ov relativly lite dooties 4 u u may take it off. ½ u made yoor mattins calls?
O yes, I sed, which woznt stricktly tru, in fact which woz pretti strikly untru, trufe btold, but I cude always do them while we woz travelin.
Wots in that thare box yoor holdin? he asks.
Itz a ant, I sez, waven thi box @ his face.
O this is yoor litil frend, is it? i herd u had a pet.  May i see him?
Iss not a pet, iss a frend; u woz rite thi furst time, & iss not a im iss a she.  Luke.
O yes very pretti, he sez, which is a pretti strainge thing 2 say about a ant if u ask me but thare u go.
Duz it - duz she ½ a naim? he asks.
Yes, I sez, sheez calld Ergates.
Ergateez, he sez, thatz a nyce name whot maid u call her that?
Nuffink, I sez; itz her reel name.
A I see, he sez, & givs me 1 ov thoze lukes.
& she can tok 2, I tel him, tho I doan xpect yule b able 2 here hir.
(Shh, Bascule! goze Ergates, & I go a bit red.)
Duz she, duz she now? mentor Scalopin sez wif wunna them tolerint smylez.  Very wel then he sez, pattin me on thi hed (which I doan much like, frangly, but sum times u jus ½ 2 pool up wif these things.  N-way whare wer we?  O yes he woz pattin me on thi hed & sayin), off yugo (he sez) but b bak by supper.
Ritey-ho, I sez, all breezy like, nevir thinkin.
Swing doun past thi kitchins 2 see mistriz Blyke 2 flash my big solefool Is & giv hir thi soppi smile all shy & bashfool & skrownj sum provishins.  She pats me on thi noddil 2 - what is it wif peeple?
Leev thi monstery about ½ 9 & lift 2 thi top; thi sun iz shinin in fru thi big winders acros thi grate hol strait in2 ma Iz.  Dam shure it dozen luke like itz gettin dimmer 2 me but evrybody sez it is so I spose it muss b.
Grab a ride on a waggin heddin 4 thi souf-west hydrovater along thi clif roade, hangin on 2 thi bak ov thi truk abuv thi x-ost; bit steemy when thi truk stops @ junkshins, but beets havvin 2 ride in thi cab & tok 2 thi dryver & probly get pattid on thi bonce aggen like as knot.
I like thi cliff rode cos u can luke ovir thi edge & c rite doun 2 thi flore ov thi hol & evin c thi big rownd bobbly bits what wood b thi handils ov thi drawerz ov thi bureau if this woz a propir size place instead ov being BIG like it is.  Mr Zoliparia sez ov coarse ther wernt nevir no jiants & I bileev him but sumtymes u can luke owt ovir thi hall wif its mountins like cuboardz & mountins like seets & sofas set agenst thi wall & thi tabils & poofs & so on skaterd about thi playce & u fink, Whenz them big bags cummin bak then? (Bags is my own koinin & am qwite proud ov it - meenz Boys & GirlS.  Ergates sez its called a nacronim.  N-way whare woz we?  O yes hangin on 2 thi bak ov thi truk rolin along thi clif rode.)
Ergates thi ant iz in hir box in thi left brest pokit ov my jakt-wif-lotza-pokits, all saifly butinned down.  U alrite Ergates?  I whispir as we bownse along thi rode.
Am fine, she tellz me.  Whare r we rite now?
Um, weer on a truk, I sort ov ½-lies.
R we hanging off thi bak ov a veehikl? she asks.
(Blimey you get nuffink past this ant.) Wot maiks u think that, I asks, stollin.
Muss u always maximise thi dainger ov any givin moad ov transpoart? she asks, ignorin me stollin.
But am Bascule thi Rascule, thass whot they call me!  Am yung & am onli on my furst life I tells her, laffin; Bascule thi Teller nuffink, that's me; no I or II or VII or any ov that nonsins 4 yoors truly; am good az immortil 4 all intense & purpusses & if u cant act a bit daff when u never dyed not even 1nce yet, when can u?
Well, Ergates sez (& u can juss tel she's tryn 2 b payshint), aside from thi fact that it is folly 2 fro away even 1 life out ov 8, & thi eekwilly sailyent poynt that in thi present emerginsy it mite b fullish 2 rely on thi effishint funkshining ov thi reeincarnative prossess, ther is my own safety 2 think about.
I thot u woz indistructibil 2 a fol from any hite on acount ov yoor scale & mass-to-surfis area givin thi relativ sighz ov air mollycules?  I sez.
Sumthing like that, she agreez.  But if you landid thi wrong way it is conseevabil i might b krushd.
Ho, Id like 2 kno whotz thi rite way 2 land from this hi up, I sez, leenin out ovir thi drop wif thi wind in my hare & gayzin doun thi way @ thi treetopz ov thi forist-floar, what must b a gude cupil ov hundred meetrs blo.
Yoor missing thi point, sez Ergates thi ant, soundin sniffy.
I fot 4 a momint.  Tell u wot, I sez.
Yes? she sez.
When we take thi hydravatir up thi clif, this time weel go on in thi inside; howzat?
Yoor mewnifisince astonishiz me, she sez.
(Sheez bin sarcastic, I can tel.)

Megjegyzések

  1. Az első posztod, amit nem bírtam elolvasni. :-)

    VálaszTörlés
  2. Az itthoni "előolvasóm" se tudta elolvasni. De nekem így tetszett. Igazából egyre könnyebb volt így írni. Két-három bekezdés után már a helyesírási szabályok gondolata is zavart! :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése