Ugrás a fő tartalomra

A hollókirály jön a BBC-re!!!


Most futottam bele a hírbe, miszerint BBC-s mini-sorozat készül Susanna Clarke - Jonathan Strange & Mr. Norrell (magyarul A hollókirály) című, az olvasókat finoman szólva is megosztó, de szerintem egyszerűen tökéletes - bár kétségtelenül roppant lassan ömlengő történet -, alternatív viktoriánus környezetben játszódó fantasy sikeréből. A könyv 2005-ben Hugo-, Locus-, World Fantasy- és Mythopoetic-díjat is nyert (valamint jó pár másikat is, hogy ne is beszéljünk a nevezésekről). Több sorozattal bizonyította már a BBC, hogy náluk jó kezekben vannak a viktoriánus korszakban játszódó romantikus drámák, és mivel az A hollókirály-nak is jelentős része az úgynevezett "romantikus szál", és mivel még mindig a Downton Abbey castingjának, fényképezésének és jelmeztervezői munkájának tökéletességének hatása alatt vagyok, ezért cseppet sem izgulok az eredmény miatt.

A sorozatot még nem kezdték el forgatni, adásba kerülésének ideje bizonytalan - de erre még visszatérek majd az biztos!

Tartalom:
1806-ot írunk. Anglia minden erejét lefoglalja a Napóleonnal vívott háború, a gyakorlati mágia pedig már évszázadok óta feledésbe merült a szigetországban. De az egykoron oly nagyszerű varázslás történelmét kutató tudósok egy napon hirtelen felfedezik, hogy mégis van egy varázsló, aki a gyakorlatban igenis használja a mágiát: a Hurtfew apátságban, a világtól elvonultan élő Mr. Norrell. Amikor felkérik, hogy mutassa be tudását, Mr. Norrell varázslatot bocsát a Yorki katedrálisra, mire a szobrok beszélni és énekelni kezdenek. A hír villámgyorsan eljut Anglia utolsó szegletébe is. A mágus pletykáktól övezve Londonba utazik, ahol feltámaszt egy gyönyörű, halott fiatalasszonyt, majd a kormány kérésére beavatkozik a háborúba: szellemhajói halálra rémítik a franciákat.

Norrell azonban nem sokáig lesz egyeduralkodó mágus, mert felbukkan a briliáns, fiatal varázsló, Jonathan Strange. A jóképű és vakmerő Strange tökéletes ellentéte az óvatos és körülményes Norrellnek, aki ennek ellenére tanítványául fogadja őt. Strange is bekapcsolódik a franciák ellen vívott háborúba: Wellington Portugáliában harcoló csapatait segíti természetfeletti erejével. Strange-nek azonban nemcsak a hatalma, hanem az ambíciója is megnő. Mániákusan foglalkozni kezd az angol mágia megteremtőjével, a tizenkettedik század ködébe veszett Hollókirállyal. Strange a király keresése közben egyre veszélyesebb és vakmerőbb varázslatokba kezd, és így nemcsak Norrell-lel való barátságát sodorja veszélybe, hanem mindent, ami fontos számára. Susanna Clarke elegáns, szellemes és a legapróbb részletekig kidolgozott első regénye olyan utazásra viszi az olvasót, amit soha nem fog elfelejteni.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése