Ugrás a fő tartalomra

Cartaphilus megjelenések

Sikerült pár izgalmas megjelenési dátumot megtudnom a Cartaphilus Kiadó kedves munkatársnőjétől.

Részletek természetesen a További bejegyzések mögött!
:)

Michael Chabon - Jiddis Rendőrök Szövetsége (The Yiddish Policemen's Union, 2007) című HUGO-, Nebula- és Locus-díjat egyaránt megnyert könyve még ebben a hónapban megjelenik. (11.20-25.) - Nagyon jó a magyar borító, sokkal jobban tetszik, mint az eredeti! (Ezt nagyon vártam már!)


Tartalom:
Krimi, sci-fi, sakkregény, alternatív történelmi fantazmagória, politikai szatíra, szerelmes regény, zsidó sorsregény, nabokovi ihletésű játék a nyelvvel: Michael Chabon 2007-ben megjelent, számos díjat elnyert könyve olyan kategorizálhatatlan, vagy olyan sokféleképpen kategorizálható – és élvezhető! –, hogy nem nagy merészség kimondani: az elmúlt évtizedek egyik legkülönösebb és legnagyszerűbb irodalmi alkotása.
Chabon világában (ahol Hitler előbb legyőzte Sztálint, s aztán Berlinre hullott az első atombomba) Amerika a második világháború alatt elfogad egy törvényt, amelynek értelmében a menekülő zsidók letelepedhetnek Alaszkában, s így a holokausztban „csak” kétmillió zsidó pusztul el… A Palesztinában létrejövő zsidó államot az arab túlerő elpusztítja, s így a zsidóság nagy része Alaszkában köt ki, egy Sitka nevű városban és környékén, amely hatvan évre autonómiát kap.
Itt, Sitkában játszódik a történet, akkor, amikor megint „fura idők járnak” – az autonómia hat évtizede után a jövő újból bizonytalan: a zsidók elveszítik már-már megszeretett új hazájukat. Landsman nyomozó és félig zsidó, félig alaszkai őslakos társa ekkor kezd el nyomozni egy rejtélyes gyilkosság ügyében, amiből a legelején csak annyi világos: az áldozat egy narkós fiú, és a szobában, ahol megölték, van egy sakktábla, rajta bizarr állással, amely talán valamiféle kulcsa lehet a megoldásnak...

MICHAEL CHABON amerikai író 1963-ban született; 1988-ban jelent meg első könyve The Mysteries of Pittsburgh (Pittsburghi rejtélyek) címmel. Azóta számos nagy sikerű regényt, elbeszéléskötetet és esszékötetet írt; 2000-ben kiadott The Amazing Adventures of Kavalier & Clay (Kavalier és Clay csodálatos kalandjai) című regényéért Pulitzer-díjat kapott. A Jiddis Rendőrök Szövetségének megfilmesítési jogát az Oscar-díjas Coen testvérek vásárolták meg.

Chabon könyve letehetetlen és szívbe markoló; manapság ő az egyik legjobb angol nyelvű író.”
The Washington Post

1988-as debütálásától kezdve világos volt, hogy Michael Chabon különlegesen tehetséges, varázslatos stílusú író.” - The New York Time

A Jiddis Rendőrök Szövetsége ragyogó, művészi, parodisztikus bűnügyi regény, amely az utolsó cseppig megérdemli őrületes sikerét.” - New York Books 


David Mitchell - Felhőatlasz (Cloud Atlas, 2004) című könyvére sem kell sokat várni már, hiszen 11.21-én már kézbe is lehet fogni és olvasni ezt a Nebula- és Arthur C. Clarke-díj jelölt művet. Nemsokára jön belőle a film is! (OFC!) 
 


Tartalom:
MINDEN ÖSSZEFÜGG
Egy zaklatott életű ifjú zeneszerző az ihlet pillanatában ráérez az örökkévalóságra. Sorsszerű viszonyok, cinikus érzelmek és látnoki szerelmek motívumaiból hat történet rajzolódik ki, melyek mindegyike túlmutat önmagán – egy leírhatatlan harmónia felé. Ez az átkozottul tökéletes összhang szólal meg a Felhőatlasz olvasóiban.
David Mitchell bravúros felépítésű, virtuóz nyelvezetű művében az összefonódó életek minden időbeli és térbeli határt átlépve hatnak egymásra. A lelkek korokon és kontinenseken át vándorolnak, akár az égbolton átvonuló felhők. De ki irányítja sorsunkat: mi magunk vagy valamilyen külső erő? Képesek vagyunk-e tanulni a múltból, az előző életekből, vagy az emberiség újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat?
A regényből a Mátrix-trilógia és A parfüm rendezői forgattak vibrálóan szellemes filmet.

Az eddigi legmerészebb vállalkozás… egyedi teljesítmény egy rendkívül tehetséges és nagyratörő író tollából.” – Matt Thorne, Independent on Sunday

David Mitchell egy hullámvasútra csábítja olvasóit, akik először vonakodva szállnak fel, de miután belevágtak a kalandba, nem akarják, hogy véget érjen az út. Velem legalábbis ez történt.” – A.S. Byatt, Guardian

A jövőbe látás, az elmélkedés és a szórakoztatás ragyogó, elégikus egyvelege.” – Neel Mukherjee, The Times

A mód, ahogy Mitchell a Felhőatlasz történetét elmeséli, valósággal rabul ejtett.” – Lawrence Norfolk, Independent 


A többi hír sajnos már nem ennyire jó, de sebaj, lássuk mi csúszik át jövőre: 

Daniel H. Wilson - Robokalipszis (Robocalypse, 2011) és Michael Grant - Téboly (BZRK, 2012) című könyve csak 2013 februárjában lehet az érdeklődőké.

 
 

Megjegyzések

  1. a jiddis rendőrök szövetsége nagyon érdekesnek tűnik.
    mondjuk nekem az eredeti borító jobban bejön, de a miénk se rossz.:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem az eredeti Jiddis borító tetszik jobban, de ez részletkérdés, mindkettőre csorgatom már a nyálam elég régóta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már nem kell sokat aludni! :) (Én rosszul vagyok az eredeti borítótól...) :D

      Törlés

Megjegyzés küldése