Ugrás a fő tartalomra

Black Mirror - Season I.

Black Mirror - Season I.
(Fekete tükör)

A Black Mirror egy 2011-ben készült, mindössze három részes angol thriller/sci-fi/horror/dráma mini-sorozat, amibe véletlenül botlottam bele. A műfaji meghatározás azért ennyire vegyes, mert a három résznek semmilyen kapcsolata nincs egymással (különálló, 45 perces rövidfilmek tehát). Készítője az a Charlie Booker, aki anno az öt részes Dead Set (Hulla-ház) című valóságshow-zombi-sorozatot hozta össze még 2008-ban.


Az első rész - A nemzeti himnusz című - műben egy "őrült terrorista" elrabolja az angol trónörökösnőt, és egy youtube-ra feltöltött videóban arra kéri az angol miniszterelnököt, hogy élőben, minden tévés trükk nélkül az ország összes tv adóján egyszerre "tegyen magáévá egy malacot". A terrorista elhárítóknak alig fél napjuk van arra, hogy levadásszák a fenyegetőző őrültet, hiszen a trónörökösnő élete nem kerülhet veszélybe SEMMIFÉLE OK miatt! Az angolok össznépien, lélegzet visszafojtva várják a miniszterelnök bestiális aktusát.

Elég durva történet, iszonyú jó rész volt. Feszült, drámai, sőt megható is egyszerre. A színészek - megszokott módon az angol sorozatoknál - hibátlanok. Nyugodtan meg lehet nézni a horrortól ódzkodóknak is, hiszen igazán véres részek nincsenek benne. A lényeg természetesen a miniszterelnök morális "vergődésén" van. 
Vajon mi mit tennénk a helyében? - Thriller, horror.
9/10

A második - 15 millió merit című - rész a jövőben játszódik, talán egy atomháború után valahol a föld alatt. Az emberek totális kontroll alatt élik mindennapjaikat. Kis digitális lakrészekben laknak, tekerniük kell egy biciklin (gondolom áramot fejlesztenek, de erről nem szól a film), amiért merit-et kapnak. Ez a fizetőeszköz. Minden meritbe kerül, az étel, a víz, az ha megnézel egy műsort a digitális lakod falából kialakuló tévén és az is, ha NEM nézel pornót, mikor épp annak van az ideje, hiszen akkor kihúzod magad az épp reklámozott - pornó - élvezeti cikk ajánlása alól. Aki nem teker, az szemetet szed. Egyedüli kiugrási lehetőség a 15 millió meritbe kerülő jegy a helyi tévé tehetségkutató showjába - Megasztár -, ahol ha kiválaszt a zsűri, énekes sztár lehetsz, annak minden előnyével (már amit ez a lepusztult világ kínálni tud). Egy fiatal lány úgy gondolja belevág. - Disztópikus sci-fi, dráma.

A színészi alakítás és a látvány itt is rendben van. A hangulata elég lehúzó természetesen, de mit vár az ember egy hasonló filmtől? Pont ezt, nem? Szuper a zenéje is!
9/10 

A harmadik - A teljes történeted - című rész annyira nekem nem jött be. A jövőben játszódik ez is, amikor mindenkinek (aki akarja) egy kis pénzösszegért a füle mögé beépítenek egy mikrochipet, ami minden egyes pillanatát rögzíti. Onnantól kezdve az egész életének minden másodpercére emlékszik, minden egyes párbeszédre, minden milliméteres, szinte láthatatlanul kicsi audio-vizuális adatra (hiszen a felvételek szinte a végtelenségig nagyíthatók minőségromlás nélkül). Az adattárolón lévő adatok visszajátszhatóak, kereshetőek, könyvtárakba rendezhetőek, sőt a tv készülékekre is kivetíthetőek. Ez jól hangzik, majd' mindenki él is vele, de van, amikor a felejteni vágyás mindennél erősebb. - Sci-fi, dráma.

Nekem ez unalmas volt, bár a színészek rendben voltak a trükkök meg kifejezetten jók itt is, csak a történet...
6/10

2013-ban jön a második évad, egyenlőre két részről szólnak a hírek az IMDB-n. Várós!

Átlag-értékelés: 8/10
(de az első kettő döbbenetesen jó... szerintem legalább azokat mindenképp nézzétek meg! - Bár mi van, ha tévedek.. és a harmadik a legjobb?)
 


Linkek:
IMDB 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése