Ugrás a fő tartalomra

Szubjektív lista

Nem tudja visszaadni egy pontozáskor kapott szám, hogy a pontozó legbelső tetszési skáláján az adott mű mennyire előkelő helyet foglal is el valójában. A kapott pontérték ugyanis több dologtól függ egyszerre. Mennyire jó stílusa van, a tartalma mennyire irányadó, újszerű, a nyelvezete sziporkázó vagy csak átlagos, a karakterek kidolgozottak-e vagy csak a műfaj sablonjaiból összefércelt alakok és persze még a végtelenségig lehetne sorolni.

Az ilyen értékelés után adott pontszám a blogon (szerintem) általában megállja a helyét. Most nem is szeretnék egy könyv értékelésén sem változtatni, ahogy átnéztem, még mindig - soknál majd egy év után már - meg vagyok elégedve a pontjaikkal. Ezt a TOP 20-as listát csak azért állítottam össze, hogy akit érdekel, láthassa, hogy mit tartok a blog első éve alatt olvasottak közül a legjobb regényeknek - pontértéktől függetlenül. Sok 10 pontos lemaradt a listáról pár kevesebb pontos rovására, ami azért történhetett, mert ugyan az az adott 10 pontos regény messzemenőkig megérdemelte az értékeléskor kapott pontokat zsenialitásával, de mint SZÓRAKOZTATÓ mű - ami ennek a listának az elkészítésekor nálam most maximálisan elsődleges prioritású volt - nem tudta azt nyújtani, mint - akár - egy ponyva.

Az összes könyv posztja egy kattintással elérhető, de a blog első két hetében/1 hónapjában készült írások finoman szólva is hagynak kivetnivalót maguk után (például pont az idei TOP 1, a Szabadulás), ezért előre is elnézést kérek, de átírni nem fogom (mostanában), kihagyni meg ezért nem akartam könyveket.

Kilencven könyv közül került ki ez a 20, és a kimaradtak közül sokat sajnáltam, sőt az összeállítás megtörténte előtt biztosra vettem volna, hogy benne lesznek a mostani "legjobbak" közt (Napok Háza, Chalion átka, A hetedik fiú vagy Brent Weeks trilógiája), aztán valahogy mégis lemaradtak.
Aminek viszont örülök, hogy két könyv is felkerült a listára, a már sokszorosan újraolvasottak közül - nem is túl hátra. Az a kettő tehát már sokszorosan bizonyított, ennyivel biztosan megelőzve a még előttük lévő könyveket is! :)
Bár nálam azért a fantasy még mindig tarol mindent, de örülök, hogy 4-5 sci-fi is felkúszott a listára - két éve nem lettek volna ott. Ezt a nyitást az "új műfaj/zsáner" felé a blognak köszönhetem! Jövőre lehet, hogy még többen lesznek (spoiler: a Hyperion bukása például majdnem biztosan.)

Még egyszer: Teljesen szubjektív a lista - mint minden lista -, amiben most nem számított, mennyire volt egyéni vagy valóban korszakalkotó az ötlete a könyv írójának. [Például engem egyáltalán nem zavar, hogy szinte az összes Gemmell könyvben kvázi újraélhetem az Egri csillagok olvasmányélményét, ha egyszer azt is imádtam ugyanúgy, mint Gemmell ostrom-jeleneteit!] Most csak egy dolog számított: mennyire repült az idő, miközben olvastam, tehát mennyire volt olvasmányos, izgalmas, stílusos - egyszóval: szerethető. 

A tavalyi TOP 20-as listám:
  1. Justin Cronin - A szabadulás (Cartaphilus - 10/10)
  2. Mark Lawrence - Tövisek hercege (FuMax - 10/10)
  3. Patrick Rothfuss - A szél neve (GABO - 10/10)
  4. Patrick Rothfuss - A bölcs ember félelme (GABO - 10/10)
  5. Walter M. Miller Jr. - Hozsánna néked, Leibowitz! (MÓRA FERENC K.KIADÓ - 10+/10)
  6. Robert Charles Wilson - Pörgés (METROPOLIS MEDIA - 10/10)
  7. Kim Stanley Robinson - A rizs és a só évei (METROPOLIS MEDIA - 10/10)
  8. Paolo Bacigalupi - A felhúzhatós lány (AD ASTRA - 10/10)
  9. John Scalzi - Vének háborúja (AGAVE - 9/10)
  10. Scott Lynch - Locke Lamora hazugságai (ALEXANDRA - 9/10)
  11. Jack Ketchum - A szomszéd lány (LÁVA - 10/10)
  12. Joe Abercrombie - A penge maga (KÖNYVMOLYKÉPZŐ - 9/10)
  13. Joe Abercrombie - Miután felkötötték őket (KÖNYVMOLYKÉPZŐ - 9/10)
  14. David Gemmell - Az Ezüst Íj Ura I-II. (DELTA VISION - 8/10)
  15. Hollós Korvin Lajos - A Vöröstorony kincse (IFJÚSÁGI K.KIADÓ - 10/10)
  16. David Gemmell - A Villámlás Pajzsa (DELTA VISION - 9/10)
  17. Andrzej Sapkowski - Az utolsó kívánság (PLAYON! - 9/10)
  18. Peter S. Beagle - Az utolsó egyszarvú (CICERO - 10/10)
  19. Brandon Sanderson - Ködszerzet I-II. (DELTA VISION - 9/10)
  20. Dan Simmons - Hyperion (AGAVE - 10/10)
Jöhetnek a kövek!

Megjegyzések

  1. Rothfuss-nak nagyon örülök, szerintem az utóbbi idők legüdébb fantasy színfoltja. Még ha sokszor túlzásokba is esik.
    A Tövisek hercegének 2/3-ánál járok, de még nem jöttem rá, hogy mi benne a különleges. A posztapokaliptikus világ egyelőre sokkal érdekesebb, mint a történet. Talán a főhős jelleme még ami egyedi, de az sem olyan nagyon. Talán a végére megváltozik a véleményem.
    A többinél egyetértek, vagy nem olvastam. :)
    A kivétel Beagle. Én csak ezt egy könyvet olvastam tőle, de nagyon szenvedtem. Egyszerűen nem fekszik nekem ez a szépelgés. :D
    Ja és még nagyon örülök a sci-fiknek is. Nálam kb. fele-fele lenne az arány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem szenvedem a szépelgést, de az Utolsó egyszarvú nyelvezete és stílusa nekem nagyon bejött. Egyszerűen szép volt. Nem túl hosszú az igaz, de egyben kiolvastam rögtön. A többi Beagle könyv is hasonló, nekem azok is adták nagyon.
      A Tövisek hercegénél - igaz, hogy a történet nem túl egyedi -, de szintén a nyelvezete és a stílusa jött be nagyon. Ami ugye csak annyira lehet furcsa hirtelen, hogy ennek a két kiragadott könyvnek pont ez a két tulajdonsága az, amik homlokegyenesen mások. De ez csak arra példa, hogy jól látszik, hogy sokféle stílus lehet ugyanannyira nyerő egyazon olvasónál. :)
      Rothfussban meg az a jó - minden más mellett -, hogy a második kötet 1000 oldala PONT annyira volt jó, mint az első, ami már megalapozottan adhat bizakodásra okot a harmadik rész elé. Szenzációs az a sorozat. (Remélem a többi könyvei is ilyen jók lesznek majd!)

      Törlés
  2. A Pörgés és a Vének háborúja nálam is az élbolyban van az idén olvasott könyvek között. A tövisek hercege és a felhúzhatós lány is tetszett, de valamiért nem ütött akkorát, mint amit vártam a nagy hype miatt. De az már az én hibám, hogy ilyen elvárásokkal ülök le olvasni. Főleg sci-fit olvasok, de Joe Abercrombie könyvei már a polcomon pihennek, hamarosan sorra kerül, csakúgy mint Brent Weeks Éjangyal trilógiája. Nekem még volt pár kedvenc idén: Ender árnyéka, Napok háza, Amerikai istenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Ender árnyéka itt van a polcon, alig várom, hogy nekikezdjek, csak igazából tanácstalan vagyok.
      Jó lenne előtte elolvasni - újra - a Végjáték sorozatot, mert már nem is nagyon emlékszek rá, és nem is olvastam mindet mikor kijöttek, de már nem is találom őket sehol, pedig megvoltak. Megvettem a Végjáték új kiadását is, de az csak az első rész és ráadásul újrafordítás, tök zavaró lesz olvasni, hogy a két gyakorlatilag testvérregényben máshogy hivatkoznak ugyanarra a dologra (valaki a "hangyaembereket hozta fel példának). Vagy nem lesz zavaró?
      Az Amerikai isteneket is olvastam régen, de az új verziót ma vagy holnap kezdem el. Az majd a jövő évi listámban lesz benne valószínűleg. :)
      A Napok Háza szuper könyv, de a 20ba nem fér bele minden szuper könyv - ahogy írtam, biztos voltam benne én is, hogy ott lesz. :)

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. A Végjátékban csótányok voltak, az Ender árnyékában pedig hangyok. Kicsit engem is zavart, főleg, hogy egymás után olvastam a két könyvet. Szerintem olvasd el előtte a Végjátékot (az első részt), érdekes lesz ahogy más szemszögből kerül bemutatásra ugyanaz a történet. Bean katonai akadémia előtti élete is nagyon jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is az Ender árnyéka előtt közvetlenül olvastam el az új fordítást. Amiben, amúgy egyedül a csótányok elnevezés nem tetszett, de egészében véve jobb mint a régi. Pattogósabb, katonásabb. Állítólag az eredeti szöveg is ilyen.
      Az Ender árnyéka meg van olyan jó, mint a Végjáték. Egyedül az zavart, hogy Bean szinte "god mode"-ban viszi végig a könyvet. Bár végül ez is meg van magyarázva, de nem akarok spoilerkedni.

      Törlés
    2. Be fogom iktatni mindkettőt hamarosan! (Bár előtte tuti lesz még az új Orson Scott Card könyv is, A kegyelem ára).

      Törlés

Megjegyzés küldése