Ugrás a fő tartalomra

Te mivel rukkoltál ma elő?

Nem gondoltam három nappal ezelőtt, hogy valami "nagy változás" lesz a mindennapjaimban. Mégis lett. Ugyanis megnyitott a Rukkola, az első ONLINE könyvcserélő oldal. Ez a nagyszerű kezdeményezés nem illegális filecserélő, mint néhány "megengedő hozzáállású" ember gondolhatná, hanem valódi könyvek csereberéléséről van szó. Én három napja ülök előtte kb. minen szabad percemben és nézem az épp elérhető friss - ingyen elvihető - könyveket.

Hogyan működik?
A regisztrációhoz Facebook account kell. A kapcsolódás után rögtön jogosult vagy egy ingyen könyvre, amit te választasz ki a tagok által felajánlott könyvek közül, ami most, az indulás után egy héttel máris 349 oldalnyi - tehát több ezer - kötet közül. Ezután nincs más hátra, mint a megunt, vagy nem tetsző könyveidet te is felajánld a közösbe - egy pontért. Egy új ingyen könyvért 5 könyvet kell felajánlani, mert 5 pont kerül levonásra a pontjaidból. Viszont ha a felajánlott könyvedet valaki kiválasztja kapsz még 4 pontot és te is elvihetsz 3 könyvet ingyen!
Az átadás átvételt a két fél rendezi (személyesen vagy postán keresztül). Amennyiben postai átvétel van, az ár az eladót terheli.
Ennyi az egész.
Közel zseniális - és a legjobb, hogy még működik is.

Mire nem jó a Rukkola?
- könyvtáradat nem tudod pénzé tenni, mint mondjuk a vaterán (ha szerencséd van), sőt nem optimális esetben a postaköltség miatt egy minimális költség még terheli is az eladót.
- a könyvtárad méretét sem tudod lecsökkenteni, hiszen egy tőled elvitt könyvért 3-at tudsz beszerezni (ingyen)
- "egyénileg" - magánszemélyeknek - hosszú távon nehéz fenntartani a kezdeti dinamikát, hiszen előbb utóbb elfogynak azok a könyvek, amiket fel szeretnénk ajánlani, és már csak az "el-a-kezekkel-a-kedvenc-könyveimtől" tipusú könyvek maradnak meg a házi könyvtárban

Mi nem működik a Rukkolán (még?):
- nem lehet azonnal megadni, hogy egy könyv melyik kiadását ajánlod fel a köznek, erre később emailben van lehetőség, szerencsére el lehet állni a "vásárlástól" (Rukkolás terminológia szerint a Happolástól)
- nincs friendlist, vagy egy olyan gomb, hogy egy bizonyos feltöltőre (rukkolóra) rákereshessek és az ő holmijai közt böngésszek - mert mondjuk már happoltam tőle és megbízok benne, vagy már tudom, hogy közel lakik hozzám, így biztosan postaköltség nélkül tudunk csereberélni
- nincs a rukkolók "pontozására" lehetőség, mint mondjuk a Vaterán
- nem lehet kiadó szerint listázni a könyveket

A Rukkola könyvadatbázisa azonos a Moly-éval, lehetőség van tehát adatbázis-bővítésre is, valamint az érdeklődésünkre számot tartó könyveket azonnal le tudjuk ellenőrizni, másoknak hogy tetszett, stb.

Gratulálok az ötlethez és a megvalósításhoz is. Hamar az egyik kedvenc oldalammá vált. (Alig várom már a keddet, mikor elviszik egy pár könyvemet és én is tudok újra happolni!) :D

Menjetek és rukkoljatok... olvasni akarok... sokat és olcsón! :)
(...bár most konkrétan az oldal miatt olvasok kevesebbet, mert ott ülök a gép előtt...)
:D

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Szívesen!

      De vgyázz!

      Én azóta is ott ülök, és rukkolok és happolok és megint rukkolok, a postára szaladgálok feladni és átvenni! :D

      Törlés
  2. Hát igen, engem is súlyosan elkapott az előbb néhány órára :), bár mondjuk többek között, ill. leginkább amiatt, mert sajnos borzasztóan lassú volt az oldal.
    Ez mindig így van, vagy csak valami átmeneti, alkalmi probléma lehet ma az oldalukkal? (Vagy csak nekem kellene Chrome helyett más böngészővel néznem? Azt azért nem hinném, mert IE-rel sem tűnik valami táltosnak...)
    Egyébként láttam valahol (azt hiszem a Múltfigyelőknél), hogy beelőztél a "happolási" előjegyzéssel, azaz igényjelzéssel engem, gratula, ill. sok sikert! :)

    VálaszTörlés
  3. Borzalmas lassú mindig, minden böngészővel. Néha nekem is pihentetni kell (az idegeimet is).
    Bizony, a Múltfigyelőkre rámentem én is! :)
    Ha jól sejdítem, a könyveket nem "érkezési sorrendben" lehet elvinni, hanem ha bejön egy példány, minden érdeklődő kap üzenetet róla, és a leggyorsabb nyeri (már ha van lehetősége happolásra, vagyis van zöld kockája).
    Szóval... vigye a gyorsabb (egy kocka mindig van tartalékban nálam)! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi a plusz infókat, illetve valóban érdemes ésszel bánni a kockával, kreditekkel vagy bárminek is hívjuk :), mivel az csak most esett le nekem, hogy az is kell a (második és utána következő) vételi lehetőség(ek)hez, hogy néha tőlem is elvigyenek valamit, nem elég csak felpumpálni sok könyvet úgy, hogy "vihetik".
    Viszont egy jó hír (hogy én is szolgáljak valami olyannal, aminek talán információértéke lehet :) ), hogy most így éjszaka (kb 23-24h és 02h között biztosan így volt) teljesen jó sebességgel működik az oldal, szóval talán csak (hétköznap?) napközben lehet túlterhelve az oldal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, itt valóban kell adni is, hogy az ember kaphasson.

      Gondolom, hogy éjjel gyorsabb lehet, de igazán ráfeküdhetnének még jobban a hardverre, vagy a sávszélességre! :)

      Törlés
  5. Egyébként a rukkola után most már a moly.hu-t is átfutottam egy kicsit figyelmesebben, és csúnyán beelőztelek Múltfigyelő ottani (jelenleg) egy(etlen) példányával kapcsolatban (azaz Viki77 példánya már nem cserélhető vagy megvásárolható ott, mivel már érkezik felém postán, miután Viki77 kívánságlistáját átfutva felajánlottam neki egy Csillagport cserére, és belement). Szorri :), bár így legalább én már nem fogok veszélyeztetni azzal a könyvvel kapcsolatban a rukkolán (ahol valóban, számomra is úgy tűnik, hogy a gyorsabb viszi a "kockások" közül a felkerülő példányt, de azért köszi még egyszer az infót).

    Amúgy meg a mostanában beszerzett könyveid közül a Snow Crash nekem nagyon tetszett, ahogy Az út is jó volt (bár az utóbbiból azért néha hiányoltam a központozást, legalábbis számomra kevésbé gördülékenyen ment az olvasás a vesszők és egyebek hiányában), szóval hajrá hozzájuk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az út-at kiolvastam, meg is írtam már róla a posztot. Holnap/holnapután el is fogom posztolni. (Kicsit előre dolgozok.)
      A központozás hiányára kitértem benne külön. Majd olvasd el! :)

      Most a Vének háborúját fejezem mindjárt be. Nagyon jó!


      Gratulálok a Múltfigyelőkhöz! Örülök, hogy kiestél mellőlem a Rukkolán! :)

      (Egyébként az előbb szereztem egy A játékmester-t Iain M. Banks-től! - Nem olvastam még semmit tőle...) - Vélemény? El kell olvasni előtte az első részt (úgy hallottam az elég gyenge)?

      Törlés
  6. Nekem az egyik kedvencem a Játékmester volt (M.) Bankstől. Nem éreztem azt a Kultúra-regényeiben, hogy egyáltalán sorrendben lennének (így pl. azt sem tudom, hogy melyik lenne az első rész. Talán az Emlékezz a Phlebasra?), és abban a Játékmesterben pl. emlékeim szerint kifejezetten sokat is írnak a Kultúra világáról, így szerintem jó lehet az kezdésnek, anno pl. én is azzal kezdtem. Egyébként ha jól tudom, akkor talán az lehet a 2. legritkábban előforduló könyve (azt hiszem a Sötét háttér előtt még ritkább), szóval gratula hozzá!
    Személy szerint amúgy én úgy osztottam fel magamban a könyveit, hogy vannak azok, amelyekben erősebb a csihipuhis és "lövöldözős-kardozós-b*szós", azaz akciózós vonal (a Játékmesteren túl említett kettőt és a Fegyver a kézbent éreztem olyannak), és vannak azok, amelyek kicsit hömpölygősebben, lassabban és nehezebben emészhetőbben kezdődnek, de sokkal szélesebb a spektrumuk és igen sok érdekes világ, lény, techkütyü és egyéb izgalmas dolog van bennük (ilyeneknek éreztem pl. A száműző, a Nézz a szélbe, a Holtpont, az Anyag és az említett Játékmester c. regényeit is). Nekem ez az utóbbi vonal a kedvencem Bankstől.
    Szóval szerintem kezdésnek kiváló választás a Játékmester, és talán még annyit tudnék tanácsolni a könyveivel kapcsolatban (ha rákapnál továbbiakra is), hogy ne csüggedj akkor, hogyha nagyon lassúnak és érthetetlennek találnád (az utóbbi, érthetetlenségi szempontból talán a Holtpont a legerősebb, a lassúsági és végtelenül sok névből, lényből, helyből, kasztból és egyéb dolgokból álló információhegyekkel való kezdési szempontból meg az Anyag), mert szinte mindig meghozza a végén a katarzist Banks mindegyik sci-fi regénye. (Legalábbis pl. az Anyag utolsó harmada nagyot ütött azután, hogy mennyire súlyosnak és nehezen emészthetőnek éreztem az első harmadát, de a második csoport összes könyvéről el tudom ezt mondani - ahogy persze az elsőről is, de nekem a másodikba soroltak jobban tetszettek.)
    Egyedül az Ellentéteket nem olvastam még tőle a magyarul megjelent regényei közül, mert arról azt hallottam-olvastam, hogy nem olyan jó (ill. nem is Kultúra-regénynek tűnik nekem), és úgy azért még megvárnám azt a pillanatot, amikor olyan hangulatom lenne, hogy bele merek vágni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtam én, kit kell megkérdeznem a témáról! :)

      Köszi a kimerítő választ!

      Szerintem megpróblok még beszerezni egy akciósabb részt is, aztán majd meglátom. Érdekelni mindkét fajta érdekel.

      Törlés
    2. A Holtpontot sikerült most gyorsan... :)

      Törlés

Megjegyzés küldése