Ugrás a fő tartalomra

Game Of Thrones - Season I-II.

 Game of Thrones - Season I.-II.
(Trónok harca)

(...és a könyvsorozatról pár gondolat)

Igen, végre eljött ez az idő is és megnéztük.

1996-ban George R. R. Martin megírta A Tűz és Jég Dala (A Song of Ice and Fire) fantasy sorozatának első részét, a Trónok harca (Game of Thrones) című könyvét. A magyar olvasók szempontjából teljesen mindegy, hogy külföldön mennyi idő alatt lett siker, mindenesetre a magyar nyelvű változatra HÉT évet kellett várnunk, mire végre valaki kiadta (Alexandra - szép, keményborítós változatban!), ami mellesleg nem is számít kimagaslóan hosszú időnek a honosításra - főleg abban az időben ugye (kilenc évvel ezelőtt... mintha az őskorban lett volna úgy érzem) - külföldön mindenesetre ekkor már a negyedik részt várta epedve minden rajongó.


Ne felejtsük el, hogy kishazánkban 2003-ban volt ugyan már szélessávú internet is sok háztartásban - ami sokat jelenthet szerintem egy könyv népszerűsítésében -, de messze nem volt ennyire elterjedve mint manapság. Egyszóval nem tudom, hogy itthon volt-e olyan elvetemült fantasy olvasó, aki felkapta a fejét, mikor meglátta a sorozat első részét? 

És mindez a sok hűhó emiatt a ránézésre is roppant
kényelmetlen szék miatt...
Rövid - személyes - kitérő:
Teljesen véletlenül abban az időben két barátomnak Hatvanban (igen, ott laktunk) volt egy saját fantasy könyvesboltja és szerepjáték-klubbja, ahol gyakorlatilag együtt töltöttünk vagy 4-5 évet szinte éjjel nappal (főleg a fantasyról beszélgetve és kártyázva valamint versenyeket bonyolítottunk le), ráadásul én ezen idő jórészében a könyvesboltjuk melletti két üzletben is dolgoztam egyszerre, szóval még a munkaidőmet is jobbára ott töltöttem. Egyszóval ebben a fantasy szcénán belül teljesen felvilágosultnak számító kis közösségünkben - masszív, majd mindennap betérő, általában csak fantasyt olvasó vásárlók mellett - a Trónok harca legalább fél évig ott árválkodott a polcon, a kutyát nem érdekelte. :D
Aztán, mivel akkoriban (1994-2005) válogatás nélkül megvettem az összes fantasyt - és a legtöbb sci-fi-t -, amit kitermelt magából a magyar könyvkiadás (volt jó sok kedvezményem abban a boltban persze), a Trónok harcát is megvettem egy meleg nyári napon.

Westeros néhány főbb házának jelmondata






Persze hogy imádtam. Sokkal jobb volt, mint a sok tucatregény. Ajánlottam is mindenkinek az elolvasását gyorsan, de akkor már nem lehetett kapni - gondolom nem jelenhetett meg égy Magyarországon teljesen névtelennek számító fantasy író - keményfedéllel - túl sok példányszámban, de amennyi kijött, az azért elkelt, az biztos. Azóta is borsos áron megy az antikváriumokban (ha egyáltalán tudnak szerezni belőle, de inkább nem tudnak).

Ki kicsoda a Trónok harcában?


Ezzel szemben az eddigi utolsó rész megjelenése óta azon mosolygok, hogy egyszerűen nem tudok úgy elmenni a Nyugatitól a Blaháig a 4-es 6-os villamossal, hogy LEGALÁBB két ember ne valamelyik részt olvassa! Ez igaz, próbáljátok ki! A legkülönfélébb embereknél láttam már a több mint 1000 oldalas könyvet a nagymamától kezdve a csinibabáig egyszerűen mindenkinél, nem kell, hogy piramistestű fantasy-geek legyen, aki olvassa. Nagy üzlet lett a világon mindenütt, kiadni ezt a sorozatot - itthon az Alexandra szakít vele, de nem sajnálom tőlük, hiszen kiadták becsülettel a régi formátumban is az új részt az öreg motorosok (és a gyűjtők) kedvéért. Respekt!

Egy ilyen hatalmas - csak a Harry Potter-hez mérhető (he-he-he) - sikert persze a filmgyártók is ki akartak használni, ezért csak idő kérdése volt, hogy George bácsi kinek adja el a megfilmesítési jogokat. (Bevallom, bekönnyeztem, mikor megtudtam, hogy tényleg lesz belőle mozgókép.)

A győztes végül az HBO lett, akik annyira menő sorozatokat hoztak már el nekünk, mint Az elit alakulat, a Róma, a Drót, a Deadwood vagy az OZ, hogy csak a legjobbakat említsem, ami - hirtelen - az eszembe jut. Kicsit bántam, hogy nem látthattam a "hősöket" szélesvásznon a moziban, de legalább az biztosítva lett, hogy nem valami dilettáns gárda csinál valmi pocsék feldolgozást a könyvekből. (És mivel az HBO jóvoltából az első két részt moziban nézhettem meg egy sajtóvetítésen, még ez a vágyam is teljesült ráadásul!) :)


Nyolc évvel a könyv olvasása után megnéztem az első évadot - értsd úgy, hogy nem emlékeztem pontosan, hogy kivel mi fog történni, csak a főbb események és a csavarok maradtak meg pontosan az emlékezetemben -, és már előre rosszmájúan somolyogtam belülről a nézők (az asszony és egy barátom) által tutira nem várt fordulatok előtt, és mivel mindkettőjüknek nagyon tetszett - és egyikük már ki is olvasta az egészet elejétől a végéig - mondhatjuk, hogy nem lett méltatlan a feldolgozás a könyvhöz. Persze nem tetszett minden szereplő (Catelyn), és nem volt teljesen hű a könyvhöz (a könyv fényévekkel jobb természetesen), valamint pár fontos és főleg látványos jelenet el is lett kenve - elégséges pénzforrás hiányában -, összességében az én felfokozott - és igen kritikus - várakozásaimnak is megfelelt.

A Lannisterek mindegyike rendben volt, de Joffrey Baratheon - (Jack Gleeson) magasan kimagaslott közülük. Annyira jól játszotta az idegesítő, elkényesztetett kamaszt, hogy el kellett gondolkodnom rajta, vajon az életben is hasonló temperamentumú-e, mert ha csak kicsit is igen, akkor nem lennék a szülei helyében. Kijárna neki egy kiadós cipőzés! :)

Tyrion-t, aki a könyvekben is igen kedvelhető karakter volt, a már többször bizonyított Peter Dinklagle alakította. Ez most annyira rá szabott szerep volt, hogy a megformálásáért megérdemelten nyerte el az Emmy-t és a Golden Globe-ot is. (Ezzel mintegy "megmentve a show-t", hiszen a sorozat más jelentősebb kategóriákban végül nem nyert semmit tavaly.)

Az Eddard Stark-ot alakító Sean Bean pedig akkor is nagy kedvenc volt és marad is, ha - spoiler - egyik filmjében sem éli meg a vége főcímet. :)

A többi szereplőről elég annyit, hogy van akinek lesz még lehetősége domborítani a szerepében - és lesznek akiknek nem -, de végülis összességében mind jók voltak, bár sajnos a farkasok keveset szerepeltek.

A második évadról:
A látvány hasonló az első évadhoz. A túlságosan pénztárca sorvasztó jeleneteket kihagyták, helyettük ugye inkább pár női mellet mutattak - amiért nem kár sose, de ez kb. felesleges volt, egyrészt a könyvben sem nagyon voltak benne ezek a jelenetek (főleg az első évadosak), meg a sztori elvitte volna a hátán céltalan meztelenkedés nélkül is a sorozatot (a konkrétan kufircolós jelenetek (például a hajón) meg még bénák is voltak). A Királyvár ostromát bemutató részt - legalább mutatták ugye - ennél a 20-30 statiszta rohangál ide-oda stílusnál kicsit komolyabban vettem volna - és kihagyták az egész második könyv alapját adó "tengeri lánc-ot" teljesen, ami azért érthetetlen, mert egy fillérbe nem került volna megemlíteni, így nagyjából érthetetlen volt, miért nem mentek el a hajókkal kicsit távolabb -, de a "nehézlovasság támadása" (5 másodperces jelenete) nagyon jól nézett ki.
Itt már több eltérés volt a könyvekhez képest - külön telefonos segítséget kellett kérnem ahhoz, hogy lefixáljam magamban, hogy - spoiler - ugye a sárkánytojásokat Daenerystől senki nem lopta el sose??? -, amit ugye lehetett is tudni, hiszen a forgatókönyvre átírás miatt kellett bele pár dramaturgiai elem - a részek közti cliffhangerek fentartása miatt például -, de a történet átírására szerintem sosincs mentség egy hasonló feldolgozásnál, szóval ez mínusz pont. (A dothrakik valóban 8-an, 10-en voltak a vándorlás ezen szakaszában???; hol voltak a lápi gyerekek, akik Brant kísérgették egy könyvön keresztül a mocsárban???; stb.)


Az új szereplők méltók voltak az első évadban is szereplő színészekhez. A Gendry-t alakító Joe Dempsey-nek én külön örültem, őt a Skins (UK) füves karaktere óta kedvelem nagyon. Rajta kívül még a nem is tudom már hanyadik király-aspiráns Stannis Baratheon (Stephen Dillane) volt meggyőző. Khal Drogó-nak (Jason Momoa) az asszony örült - és a többi hölgy néző is -, nekem nem hiányzott. :)

A végén elkezd beindulni - végre - az északi szál is, és a végső képkockák miatt a harmadik évadot nagyon várom. Remélem nem fogják a CGI minőségét lejjebb adni egyik "varjas" jelentben sem. :)

Az első évadtól némileg gyengébb volt a második, de a sorozat-átlagtól messze jobb, ezért akit kicsit is érdekel a történet - de nincs kedve elolvasni 5000 oldalt - az nézze meg nyugodtan. Aki már olvasta a könyveket, nézze meg az is, jókat lehet szentségelni a változtatások miatt. :)

A könyv diadalmenete persze nem áll meg a film elkészültével. Már jó ideje hozzáférhető táblás társasjáték formájában (Trónok harca) - a Delta Vision jóvoltából - magyarul is, valamint LCG - living card game - kártyajáték is készült belőle, sőt figurás harci taktikai stratégiai játék is Battle of Westeros címmel - ezt nagyon szívesen kipróbálnám, szóval senki se fogja vissza magát!!! :) - (sok-sok kiegészítővel), valamint kijött két PC-s játék is belőle (valamint PS3-on és Xbox 360-on is). Az egyik egy - állítólag - nem a legkiforrottabb stratégiai játék (Game of Thrones - Genesis) és egy akció-RPG (Game of Thrones).
Ezeken kívül - minden rajongó nagy örömére - az internetet pedig elárasztották a különböző önjelölt művészek - nem ritkán nagyon humoros - grafikai alkotásai.

A sorozat díjnyertes opening-je:


A filmsorozat értékelése: 8/10

Link:

Megjegyzések

  1. A hajón levő szexjelenet a könyvben is benne volt,amennyiben Theon jelenetére gondolsz,és a lápi gyerekek Arya helyet Bran-t kísérgetik,de ők a harmadik évadban már benne lesznek.

    Félreértés ne essék,nem trollkodásból javítalak,hanem tetszik ez a blog,és szeretném úgymond "tökéletesíteni" azzal,hogy felhívom figyelmedet egy tévedésre,vagy hibára :)
    További jó blogolást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy veszem trollkodásnak, sőt! Köszi, hogy helyesbítettél. Brant kijavítottam, és igen Theon hajós jelenetére gondoltam. Nem emlékeztem rá a könyvből (még most sem), de tuti jobban meg volt írva, mint a filmben láthattuk... :)

      Örülök, hogy tetszik a blog! Jó olvasást! :)

      Törlés
  2. Ha jól emlékszem, akkor Cersei gyerekeinek nem is a férje az apjuk, mert a királynő az inkább a fivérével fekszik le mint a férjével, aki iszik, vadászik, és nőzik.

    VálaszTörlés
  3. kíváncsi vagyok, Catelyn miért nem tetszett. Párhuzamosan kezdtem olvasni a könyvet és nézni a sorozatot, és ő nekem sem a kedvenc karakterem, de ezek szerint lehet, hogy túlságosan befolyásol a sorozat?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése