Ugrás a fő tartalomra

Joe Hill - Szarvak

Joe Hill - Szarvak

Joe Hill - Horns
Eredeti megjelenés: 2010
Magyar kiadás: Európa Könyvkiadó, 2012
Hossz: 504 oldal
Műfaj: horror, thriller
Fordította: Uram Tamás

Tartalom:
Ignatius Perrish egy részeg éjszaka után arra ébred, hogy irtózatosan fáj a feje... és a tükörbe nézve azt látja, hogy szarvak nőttek a halántékán.
Ig először azt hiszi, hallucinál, a gyász és a harag elvette az eszét. Hiszen az utóbbi egy évet a maga privát purgatóriumában töltötte: egy esztendővel ezelőtt erőszakolták és gyilkolták meg brutális módon, felfoghatatlanul a szerelmét, Merrin Williamset. A teljes idegösszeomlás is szinte természetes lenne nála. Csakhogy ezek a szarvak valódiak...
Azelőtt Ig a boldogok gondtalan életét élte: gazdag szülők gyermekeként, tévésztár báty öccseként megvolt mindene, pénz, biztonság, megbecsülés. Megvolt mindene, sőt annál több is - Merrin szerelme, akivel együtt osztoztak romantikán, diákkori felelőtlenségeken, egy csakis kettejüknek kijutó, varázsos kalandon.
Merrin halálával mindez oda lett. Noha Ig volt az egyetlen gyanúsított, bíróság elé sohasem került, de fel sem mentette soha a kisváros, Gideon közvéleménye: persze hogy azért úszta meg, mert befolyásos szülei vannak! Mintha mindenki elhagyta volna Iget, még az Isten is. Talán csak egyvalaki nem: a benne lakozó ördög...
És most, ezekkel a szarvakkal, Ig rettenetes erőre tesz szert - olyan tehetségre, amellyel végre kinyomozhatja, ki ölte meg Merrint, ki tette tönkre az életét. És bosszút állhat. A templomba járás, az ima nem segített. Jöjjön hát a Sátán!

Stephen King fiának (ezt vajon meddig kell még megemlíteni, míg végre saját jogán is megismerjük?), Joe Hillnek már az első magyarul megjelenő regénye A szív alakú doboz is nagyon tetszett tavaly, ezért nem volt kétséges, hogy mikor januárban láttam, hogy megjelenik a könyv, azonnal elő is rendeltem az Alexandránál - más kérdés, hogy mikor kiértesítettek, hogy mehetek a könyvért, végül is nem adták oda!!!!, mivel szerintük valami "hiba volt a rendszerben" és tévesen kaptam meg [két nappal a boltba menetelem előtt] az emailjüket, ezért azt ajánlották, hogy vegyem meg teljes áron, mert egyébként a boltban sok van belőle náluk. Ezt elhárítva - inkább kölcsönkértem szerencsésebb ismerősömtől a könyvet. Tudom, hogy az Alexandra bénázása miatt a kiadót - és magamat - "büntettem" a vásárlási bojkottal, de felidegesített a történet, na. Mindegy, vissza a könyvre.

Először is leszögezném, hogy a könyv tetszett. Nagyon - ezért lett kiolvasva egy fél nap alatt. De ez nem horror. Vagy ha igen, akkor valami szuper-light user-friendly változat. Inkább paranormális-thrillernek mondanám esetleg, bár a hullák számát egy lassabb Derrick-epizód (fiatalabbaknak CSI-rész) is hozza, és izgulni sem lehet rajta sehol! :D

Viszont ámulhatunk, hogy Hill micsoda érzékkel mutatja be egy szimpatikus, jóravaló, majdnem mindig a helyes dolgot cselekedő átlagember átváltozását egy szimpatikus, jóravaló, majdnem mindig a helyes dolgot cselekvő Ördöggé/démonná. De most komolyan, ennyire szimpatikus "főgonosz", aki a mindenkit irányítani tudó - és egyéb - szuper képességeit folyamatosan fedezi föl és használja arra, hogy rájöjjön, ki ölte meg a barátnőjét és ezzel ki tette tönkre az életét, az ismerősei segítségével, nem is neveznék gonosznak, hiába kapja meg a pokolbeli erejét a Sátánnak, részegsége miatt maga sem emlékezve rá, hogyan és miért is pontosan. 

A könyv öt részből áll, és az első rész magasan a legjobb. Akkor azt hittem a végén max pontot fogok kiosztani a könyvre. Ahogy az emberek találkoznak Ig-el és kéretlen - sőt kifejezett tiltakozása ellenére - is lépten-nyomon rázúdítják sötétebb-világosabb lelkük minden titkos vágyát, perverz gondolataikat, hiszen önként csak az igazat mondhatják neki, hát ez egyszerűen fenséges volt.

A többi 4 rész egységes, homogén egész - nem mintha az első rész ebből kilógna -, főleg visszaemlékezések, kisebb, de jelentős történetek Ig gyermekkorából, élete szerelmével való találkozásáról, kiteljesedéséről, barátságáról a Reparátorral majd az elkerülhetetlen összecsapás persze.

Stílusa itt is olyan maradt, mint első könyvénél, olvasmányos, fordulatos, sodró lendületű, könnyed, szabadszájú (sokszor kifejezetten trágár), néhány (kifacsart) vallásos eszmefuttatással tarkított [pld: Isten és a Sátán barátok, hiszen Isten nem szereti a bűnösöket, ezért a Sátán eltakarítja őket a szeme elől és bezárja őket (bíró és börtönőr)], remek karakterek, sziporkázó párbeszédek, beköpések, ugrálás az idősíkok között (de közben nem összekavarva az olvasót), telis-tele zenei utalásokkal, együttesekkel, zenészekkel, sőt a szereplői is zenészek (a King családban tényleg nagy hagyománya, tisztelete lehet a zenének, ha a fiú is ennyire beleépítette már két könyvébe is, ahogy az apja teszi évtizedek óta már).

"...Egyszer szünetet tartott, és szakállát idegesen csavargatva tűnődött a kevert szövésű textíliákat tiltó törvényen Mózes V. könyvében. Problémás része ez a Szentírásnak. Elgondolkodtató apróság."

"...Az amerikai elbeszélés hagyományaival szembemegy az, hogy hősünket olyan helyzetbe hozzuk, amelyből képtelen kikecmeregni, bár szerintem az életben ez teljesen megszokott."

Joe Hill (1972 - )
Azoknak ajánlom, akik egy jó könyvet akarnak olvasni, ami szórakoztat, de fel nem kavar, néhol megnevettet, de nem megy át önmaga paródiájába. A szerelmi szál miatt, ami az összes történés mozgatórugója benne, nem csak fiúknak ajánlom, nyugodtan el lehet olvasni az ellenkező nemnek is, szerintem tetszeni fog - de nem nyálas-rózsaszín-buborékfelhős természetesen. Keményvonalas horror-rajongóknak pont a legkevésbé fog tetszeni, bár a teljesen megtévesztő szlogen miatt a könyv elején gyanítom, hogy ők vannak becélozva vele főleg, de az ő veszteségük, ha kihagyják.

A könyvből már készül a film is, a forgatás még idén elkezdődik. A rendező Alexandre Aja, aki a Magasfeszültség-et (High Tension) vagy a Sziklák szemé-t (The Hills Have Eyes) is rendezte, amely filmek nekem tetszettek, sőt még a Piranha 3D-s marhulásán is nagyon jól szórakoztam, szóval várós!

Azért lett kevesebb pontos, mint az első könyve, mert bár az is hasonló stílusjegyekből épült fel, az még izgalmas is volt, itt meg gyakorlatilag már előre lehet tudni, hogy mi lesz a vége.

Értékelés: 7/10

Linkek:

Megjegyzések