Ugrás a fő tartalomra

American Horror Story - Season I.

American Horror Story - Season I.

Mostanában nem annyira sikerült jó sorozatokat választanom megnézésre, ezért - és az örök bizodalmam a horror műfaja miatt - nagy reményekkel vágtam neki az idei év új horror sorozatának az American Horror Story 12 részének. A készítője az a Ryan Murphy, aki a Nip/Tuck (Kés/alatt) című igen jó sorozatot is elkészítette nekünk, valamint a benne szereplő színészek neve is jól cseng filmkedvelő körökben (Jessica Lang, Connie Britton, Danny McDermott). Az FX csatorna a Sons Of Anarchy vagy a The Shield (Kemény zsaruk) után vajon újra valami maradandót alkotott?

A rövid történet szerint egy épp a csalfa férj miatt szétbomlóban lévő család az újrakezdés reményében új házba (és városba) költözik, amiről hamar kiderül, hogy sötét, gyilkosságokban gazdag története van. Ami a család számára viszont nem derül ki azonnal, az az, hogy aki abban a házban meghal, az onnantól kezdve örökké szellemként kísért a falak közt az őrületbe kergetve az ott lakó embereket.



A kissé klisés történettől eltekintve a színészi alakításokra most semmi panasz nem lehet. A felsorolt nevek és a többiek is hozzá tették a magukét a sorozathoz, hogy az valami igen jóvá, maradandóvá válljon. Jessica Lang el is nyerte a legjobb női mellékszereplő díját a 2012-es Golden Globe díjátadón, ahol maga a sorozat is jelölve volt a legjobb dráma díjára (ám nem nyert). Ezen felül még két díjat nyert a sorozat.

Jessica Lang díja ellen semmi kifogásom, de szerintem a sorozat sajnos semmit nem ért. Az ősi klisével kezdődő történet a folytatásokban is megmaradt nagyon kiszámíthatónak, unalmasnak. A borzongásra vágyó horror-fanatikusok cirka 12 órányi tömény unalmat kapnak - 2-3 darab jobb jelenettel fűszerezve, hogy azért a távirányító nehogy tényleg beleálljon a tévé képernyőjébe -, amiben semmi olyan nem történik, ami meglepő lenne az egyszeri néző számára. Nem a vért keveseltem a sorozatban (azt is), hanem az egyedi hangot, az újdonságot a régi szellem(ek)-a-házban történetben, vagy legálább néhány olyan rejtélyt, aminek a kitalálása pár részig elhúzódik, és végig fogva tartja a néző figyelmét, de ilyen nem volt benne egyáltalán. Összesen !1! olyan része volt az AHS-nek, ami nem esett le azonnal, hanem meglepett, de azért azt is ki lehetett találni még azelőtt, hogy megmutatták volna a megoldást - (Violet története).
Különleges effektet sem igen láttunk a AHS-ben, vagy amiket igen, az is a szokásos idegesítő képhatás, amivel a nézőket sokkolni szeretnék a készítők, de nem azért nem sikerül a céljukat elérni, mert nem rázta meg eléggé a kamerát az operatőr, hanem mert kissé már idegesítő, hogy mindig ugyanazokkal az effektekkel próbálják palástolni a történet drámai hiányosságait a filmészítők.
A főcím zenéje nagyon hangulatos, kár, hogy hasonló sincs az egész sorozatban több, pedig elkelne bele, de a "beteges" főcím (aminek a linkje ott van lejjebb) sem egyívású a később bemutatott tartalommal, egyszóval félrevezető.

Az első résztől kezdve untam, szóval akinek az tetszett, az akár végig is nézheti, mert olyan (vagy kicsit rosszabb) lesz végig.

A sorozat első évada nagyjából lezárt történetnek tekinthető, egy parányi, de már a sorozat közepétől ordító cliffhangerrel kiegészítve. A történet vége kicsit furcsa volt, de a sorozatot semmiképp sem menti meg a középszerű (alatti) voltától.

Pár évvel ezelőtt ment egy popcorn horror sorozat (Harper's Island) a tévében, - amit jószerével biztosan mindenki elfelejtett már, nekem is utána kellett keresni a címének -, az sokkal jobb volt ettől - bár az persze nem szellemes témájú volt, és semmiképp sem egyedi az sem, de legalább végig lehetett tippelgetni, ki lehet a gyilkos. Az legalább nem fulladt tömény unalomba, mint ez.




Az értékelésbe benne van a történetben érezhető potenciál totális elbaltázása fölött érzett neheztelésem is. Tudom, hogy nagyon sokaknak tetszett a sorozat itthon és odakint egyaránt (több, mint 22.000 értékelés után is 8.4 az imdb-n), de én nem tartok most a többséggel.

Értékelés: 2/10

IMDB 

Megjegyzések

  1. Húha végképp nem tudom akkor folytassam-e... az első két rész után én boldog voltam vele, nekem tetszett. Valóba klisé a ház, meg minden, de mégis, nekem bejött. Hallottam olyat, hogy megcsappan a színvonal, de hogy ennyire? Ej-ej...

    Egyébként a The Walking Dead-et nézted már? kíváncsi vagyok arról mit gondolsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tetszett az első két rész, akkor nézzed. Sokkal nem fog csökkeni a színvonal, nekem már az első rész sem tetszett!

      A Walking Dead-nek csak az első évadát láttam még, a másodikat majd egybe, nem szeretek heteket várni 1-1 új részre. Mivel zombi-horror "fanatikus" vagyok, ezért kötelező volt megnéznem a sorozatot, meg hát ugye Frank Darabont miatt is. Egyben néztem meg, megpróbáltam elkerülni minden spoilert, ami rontaná az élményt, de annyi azért eljutott hozzám, hogy nagyon bejött nézetségileg, és általában tetszett mindenkinek. Végül mikor megnéztem, kiderült, hogy nekem annyira nem.
      Csöppet unalmas volt, átgondolatlan, és a szereplők hülyeségeket csináltak néha (szokásos hülyeségeket, amit minden horrorban ellőnek). A fényképezés tetszett, meg jók voltak a zombik is, de valahogy a hangulat annyira nem jött át, nem volt nagyon nyomasztó. Romero zombifilmjei sokkal jobban tetszettek (a régiek is).
      Bárhmilyen nevetséges is lehet, de szerintem a Resident Evil első része - addig, amíg nem jelenik meg egy zombi sem - az egyik legjobb/legnyomasztóbb hangulatú zombifilm. (Ez a zene miatt is lehet, nekem nagyon adja!) :)

      Törlés
    2. Nekem az is teljesen bejött... :)) Mondjuk vehetjük úgy, hogy a Resident Evil-en kívül semmi zombisat nem láttam (csak mesesorozatot), így lehet alapból csak ezért is tetszik. Én is egy szuszra néztem, viszont nem sikerült megvárni a 2. évad végét, kivégeztem az eddigi 8 részt.

      Most pedig utánanézek, ki is ez a Romero. :)

      Törlés
    3. http://www.imdb.com/name/nm0001681/

      Ő a zombi filmek nagy öregje, az alapkő. Ő csinálta még 1968-ban Az élőhalottak éjszakája című zombifilmet, és azóta is még jópárat, köztük a saját filmjeinek a remakjeit mostanában, ezért van több filmje is kétszer az imdb-s listájában. (Pld.: Dawn Of The Dead, Night Of The Living Dead)

      Törlés
  2. Oh, kösz. Hugo és Prison Break után lesz mit néznem :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése