Ugrás a fő tartalomra

Új pontozási rendszer a blogon

Úgy vettem észre, hogy a saját pontrendszerem szabályait sem tartom be a blogon, ezért kerestem "jobbat", kevésbé szubjektív rendszert. Találtam is egyet, de ez túlontúl macerás nekem (de egyébként tetszik az ötlet), ezért tovább kerestem és eljutottam Jud blogján Orka pontrendszeréhez, ami már szimpatikusabb volt (egy kis kiegészítéssel). Olvassátok el a linken található magyarázó szöveget, azt most nem ctrl+c ctrl+v-zem ide. A 4-es ponttól kis változtatásokat eszközöltem ezen a listán egyrészt Jud meglátásait is figyelembe véve, másrészt (a 7-8-9-10-es pontoknál) a saját értékrendszeremet is bevonva, vagyis hogy mennyire "időtálló" a mű. Itt nem arra gondolok, hogy az iskolában is tanítani fogják-e 100 év múlva, hanem inkább, hogy ha beruházunk rá súlyos pénzekért, esetleg többszöri élményt is nyújthat, vagy csak porosodni fog a polcon évekig.

Megítélésem szerint ez a rendszer keményebb, mint az eddigi, ezért jó pár könyv pontértékén módosítani fogok visszamenőleg is - lefelé -, de mától ez a blogon az irányadó rendszer.
(Update: Megtörténtek az átpontozások az egész blogon. Jópár könyv esett 1-2 pontot, és úgy látom, a pontozási rendszer fő vesztesei a "logó-s" könyvek lesznek.)
(Egy hibája van a rendszernek, hogy a molyon mikor csillagozok, lehet, hogy csak 7-et fogok adni egy könyvre, pedig tetszett nagyon és ezzel húzom le a százalékát az adott könyvnek. Ez van.)
Jól látható, hogy az egy és öt pont közötti könyvekkel nem érdemes foglalkozni, gyakorlatilag mindegy, hogy számszerűen hány pontot értek el, a 6 és 10 pont közöttiekkel pedig már próbát lehet tenni, kinek-kinek érdeklődése szerint.

A blog új pontrendszere
(Orka+BWizard ötvözete)

1. Különösen erőtlen és ötlettelen alkotás, amely kellemetlen emlékeket hagy
2. Alapvetően rosszul, gyengén kivitelezett, sablonos mű
3. Komolyabb hibákkal és hiányosságokkal küszködő írás
4. Kevésbé kidolgozott, nem túl olvasmányos írás
5. Némileg jobb, olvasmányosabb mű, korrekt iparosmunka, de kihagyható
6. Kellemes olvasmány, határozottan pozitív összhatással, esetleg később is emlékezetes részekkel.
7. Jól megírt, igényes alkotás. A stílus kedvelőinek mindenképp ajánlott akár megvételre is
8. Kiemelkedően hatásos és ötletes mű, emlékezetes élmény, pár év múlva újraolvasható, a műfajt csak kerülgetőknek is ajánlható
9. A zsáner (nekem marad a műfaj inkább) meghatározó, irányadó írása. Nagyon jó könyv, a saját műfajában szinte tökéletes, fordulatos, jó stílusban megírt, olvasmányos, akár többször is újraolvasható pár év múlva
10. Mesterien megírt, korszakalkotó, szinte hibátlan alkotás. Többször is élmény lehet végigolvasni, a műfajt messziről kerülőknek is nyugodtan ajánlható

Dőlve a saját kiegészítéseim láthatók.

Megjegyzések