Ugrás a fő tartalomra

The Fades - Season I.

The Fades - Season I.

Elég gyakran nézek sorozatokat és különösen kedvelem közülük az angol készítésűeket. Amikor pedig olvastam, hogy horror-fantasy témájú természetfeletti sorozatot főznek a BBC boszorkánykonyhájában, tudtam, hogy csak idő kérdése, mikor szánom rá végre magam, hogy végignézzem az első évad 6 részét. Nos az idő közben telt múlt, a netes közösség több szabadidővel rendelkező szerencsés tagjai - illetve az Angliában élők - már mindannyian megnézték a sorozatot, és jöttek a jobbnál jobb kritikák (bár most nem rémlik, hogy olvastam-e valahol, hogy jön-e a második évad). Nekem most volt időm egy kicsit mozizni, szóval gyorsan ledaráltam.

A sztoriról csak annyit, hogy különleges eltűnések, halálesetek történnek a városban, és az események sűrűjében találja magát egy csapat tinédzser is. Megtudják, hogy a holtak közül azok, akik nem juthatnak be a mennyekbe, a földön ragadnak, és a Fényhozók nevű titkos társaság tagjai - akik látják a holtak szellemét -, próbálják őket elpusztítani, hiszen az utóbbi napokban - az elején még nem tudni miért -, az eddigi tapasztalatokkal ellentétben már fizikailag is tudnak ártani az élőknek.

A történet előrehaladtával a sztori persze kicsit bonyolódni fog, megkapjuk a már - szinte? - elvárt kötelező csavarokat és szerencsére a forgatókönyvírók a szereplőkhöz sem ragaszkodtak körmük szakadtáig, elég szép a hulla-felhozatal a sorozatban.
A különleges effektek is simán elmennek, pár kifejezetten jól nézett ki, a többi is simán elment egy tv-sorozatnál. Az operatőri munka néhány helyen kifejezetten jól sikerült, kajáltam a nyitott terek átvezető képeit is.
A színészi játékkal már cseppet sem voltam kibékülve. Natalie Dormer - ő az egyetlen jó nő a sorozatban, többször is teljesen megmutatja a kebleit, ezért minden el van neki nézve -, nem brillírozik, de még így is a jobbak közt említeném. Tőle jobb a fekete sidekick srác volt és Neil a fő-Fényhozó és John (Joe Dempsey), a "főellenség" szerepében. Átlagosan jók voltak még a fekete rendőr-apuka és a főszereplő szuperidegesítő-picsa testvére Anna (Lily Loveless). A többiek semmi értékelhetőt nem nyújtottak. Sajnos a főszereplő is egy fabábu mimikájával rendelkezett míg például szépséges barátnője Jay még borzalmas alakítása mellett pluszban még kifejezetten ronda is volt. Sajnos a háttérszereplők közt sem fedeztem fel kiemelkedő alakítást. Ennél jobbhoz szoktattak mostanság a BBC/angol sorozatok.

Sok helyütt mondják - gondolom az angliai illetőségeik miatt is - a sorozatot a Misfits és a Skins keverékének, amiben én elég kevés igazságot látok. Persze a Misfitsben is vannak szuperképességű emberek meg ebben is, de ott nem vették ennyire komolyan magukat a készítők, és egy igazán könnyed, vicces sorozatot tudtak csinálni. A Skinsből csak két színész "átigazolása" jelenti számomra az átjárást. Sajnos a Skins (első évadainak főleg) vagy a Misfits első két évadának (a harmadikat még nem néztem meg) színészi alakításaihoz, fiatalos dumájához, úgymond valószerűségéhez, hangulatához képest ez a sorozat nagyon gyenge volt.

Maga a dráma nem jött át nálam - persze értem, milyen durva dolgok történnek itt, csak a hangulata nem jött át egyáltalán -, ezért végül a dara is csak három! részletben sikerült, néhol annyira érdektelen volt a sorozat. Lehet az volt a baj, hogy a fekete srác, aki végig a feszültségoldásért volt felelős, hiszen semmi szerepe nem volt a történet szempontjából, ám az összes jó dumát ő nyomta, túl jól elvégezte a feladatát. Ő simán lehetne a Skins-ben vagy a Misfits-ben állandó karakter, nem lógna ki (sajnos ő egyedül).

A vége viszont nagyon tetszett, ezért ha lesz folytatása egy darára bevállalom újra.

A netes közösség - és a valódi barátok - általános véleményével szembe fordulva:

Értékelés: 6/10 

IMDB

Megjegyzések