Ugrás a fő tartalomra

David Gemmell - Az ezüst íj ura I-II.

David Gemmell - Az ezüst íj ura I-II.
(Trója 01.)

David Gemmell - Lord Of The Silver Bow
(Troy 01.)
Eredeti megjelenés: 2005
Magyar kiadás: Delta Vision 2010
Hossz: 656 oldal
Műfaj: "történelmi" fantasy
Fordította: Sziklai István

Tartalom:
Aranyemberként, de az Ezüst Íj Uraként is ismerik. A dardánok Aineiásznak hívják – a barátainak azonban csak Helikáón. Erős, gyors, bátor, vág az esze; ellenségei gyűlölik, de még trójai szövetségesei is félnek tőle. Mert a lelke mélyén lapuló ádáz szomjúság csak vérrel csillapítható.
A hagyományokra fittyet hányó, a háború művészetében jártas és szen­­vedélyes Andromakhé, Théra papnője, fogadalmat tesz: bár akarata ellenére jegyezték el Hektórral, Trója örökösével, csak azt fogja szeretni, akit a szíve választ, és úgy él, ahogy azt vágyai diktálják.A mükénéi Arguriosz sziklaszilárd eltökéltségű, páratlan harcos, de mint minden mükénéi, ő is a hódításnak és a gyilkolásnak él. Királya, Aga­memnón őt, Helikáón esküdt ellenségét küldi az arany Trója védel­mének kikémlelésére.
Hármuk egymásba fonódó sorsából, a szenvedélyes szerelem és gyűlölet szikráiból hamarosan világot elnyelő tűz lobban fel.
Három élet, amely népek sorsát változtatja meg.
Epikus trójai könyvciklusa sodró lendületű, letehetetlen első kötetében David Gemmell az életteli jellemábrázolást vegyíti a történelmi részletek gazdagságával. Szerelem és gyűlölet, becsvágy és rivalizálás, háború és béke kavarognak e nagyszerű könyv lapjain.

Tartalom (második kötet):
Helikáónt, Dardánia ifjú fejedelmét – akit drámai és csúf gyermekkora kísért –, Andromakhét, a papnőt – akinek zabolátlan lelke és megtörhetetlen függetlensége királyok hatalmát veszélyezteti –, és Argurioszt, a magányosság köpenyébe burkolózó legendás harcost – akit kizárólag a bosszú gondolata vezérel – közös sorsa Trójába veti, az arany és a hősök városába. Az istenek által kedvelt Trójába, ahol a vagyon, a kiváltság és a féktelen kapzsiság kéz a kézben jár, s ahol minden idők legnagyobb tragédiája készül – mert Priamosz király fiainak pusztító rivalizálása darabokra szaggatja a forrongó várost, és falai közt a féltékenység, a megtévesztés, az árulás gyilkos örvénye kavarog.
A mesés falakon túl pedig vérre és kincsekre szomjazó ellenség lesi irigyen Trója gazdagságát, és tör bukására – rettenetes háború közeleg. Elérkezik hát a bátorság és a hűtlenség, a vérontás és a félelem kora.
A hősök kora.

David Gemmell feszes prózája, lendületes cselekményszövése és hús-vér karakterei új életre keltik a trójai háború epikus történéseit, a bátor tettek és ádáz csaták, a becsület és az árulás, az elnyert és az elvesztett szerelmek kortalan drámáját.


Ezt a könyvet azonnal el kellett olvasnom, mikor megjelent. David Gemmell egyike a kedvenc íróimnak, mióta a Legendá-t olvastam tőle. Korosodó, komor, szikár, sokszor hősiesen viselkedő főhősei közel állnak a szívemhez. Nos ebben a regényben sem kellett csalódnom (bár a főhős itt nem korosodik, de ezt azért könnyen meg lehetett bocsátani neki). Bár ez a könyve nem a saját kitalált világain játszódik, hanem az ókóri - természetesen alternatív - Földön, azonban ez nem válik a regény gyenge pontjává. 
A fantasy műfajt különösebben nem kedvelő, de a történelmet szerető olvasók is bepróbálkozhatnak vele. Persze lehet, hogy mindkét tábor csalódott lesz egy kicsit, hiszen az egyiknek a történelmi hűség hiányozhat, a másik tábornak meg a mágia, sárkányok és a többi "megszokott" fantasy elem. De Gemmell stílusa lenyűgöző, könnyedén át fogunk siklani ezek felett a "hibák" felett.
Azért ismerek olyat, aki nem tudott megbarátkozni az író stílusával... de hagy ne minősítsem! :D Viszont miért kellett kettébe vágni ezt a nem is túl méretes regényt (és lóbetűkkel szedni?), valamint hol késik már a folytatás????

Értékelés: 8/10

Megjegyzések