Ugrás a fő tartalomra

Justin Cronin - A szabadulás


Justin Cronin - A szabadulás
(The Passage 01.) 

Justin Cronin - The Passage
(The Passage 01.)
Eredeti megjelenés: 2010.
Magyar kiadás: Cartaphilus Könyvkiadó 2010
Hossz: 840 oldal
Műfaj: poszt-apokaliptikus-horror
Fordította: Baló András Márton, Pék Zoltán

Tartalom:
„Gyorsan történt. Harminckét perc kellett ahhoz, hogy elpusztuljon egy világ, és megszülessen egy másik.”
Rákbeteg feleségének halála után dr. Lear, az özvegy tudós elkezdi kutatni a hosszú élet titkát, a betegségek és az öregedés ellenszerét. A hamarosan a hadsereg felügyelete alá kerülő kísérletsorozat eredményeként azonban a 12 kísérleti alany – minden emberi vonását elvesztve – félelmetes, gyilkos lénnyé alakul át. A kutatás utolsó fázisában a tudósnak szüksége van egy hatéves kislányra is, akit szintén beoltanak a kiszámíthatatlan hatású vírussal. Annak ellenére, hogy a Colorado-hegységbeli kísérleti telepet kommandósok őrzik, a kísérleti alanyok, azaz a „fertőzöttek” kiszabadulnak. Senki és semmi nem állíthatja meg őket, a fertőzés egyre terjed, s mind több ember válik hozzájuk hasonló vérszomjas szörnyeteggé. Egyedül Amy, a hatéves kislány szervezete reagál másképpen a vírusra. A különös, világító lényekké átalakuló fertőzöttek az Egyesült Államok egész területét ellepik: már csak egy emberi közösség marad valahol Kaliforniában, melynek tagjai jól kiépített erődjük és harcosaik segítségével majd’ száz éven át megakadályozzák a fertőzöttek bejutását. A Kolónia lakói elszigetelten élnek a kaliforniai hegyekben, a régi, vírus előtti világot az idősek beszámolóiból vagy a Hosszú Portyákon látott romokból ismerik. Egy nap fura lány jelenik meg a Kolónia kapujában – Amy. Felbukkanása gyökeres változást hoz a Kolónia életében…




Justin Cronin A szabadulás című poszt-apokaliptikus látomása egy ezer évet átfogó trilógia első része. A páratlan reklámkampánnyal beharangozott kötet megjelenését óriási várakozás előzte meg az USA-ban. Ennek megfelelően már a boltokba kerülésének hetében fölkerült a New York Times bestsellerlistájára, ahol egészen a negyedik helyig jutott.
Justin Cronin az Egyesült Államokban, New Englandben született. Második regénye, a Mary and O’Neil két díjat is hozott a szerzőnek, a Pen/Hemingway Awardot és a Stephen Crane Prize-t. Cronin jelenleg irodalmat tanít a Rice Egyetemen. Családjával a Texas állambeli Houstonban él.

„Az Őrség tagjai azt mondták, a hadsereg visszajön, és hoz még gyerekeket meg katonákat, de végül nem jött senki. A buszok és a teherautók elhajtottak, és amikor leszállt a sötétség, bezárták a kapukat, és felgyulladtak a fények, amik úgy világítottak, mintha nappal lenne, a csillagok nem is látszódtak. Micsoda látvány volt! Terrence és én kimentünk, hogy megnézzük, reszketve a hidegtől, és én tudtam, hogy amit mondott, az igaz. Mostantól itt élünk. Ott voltunk, együtt, az Első Éjszaka, amikor a fények kigyulladtak, és a csillagok kihunytak. És az azóta eltelt években, abban a sok-sok évben nem láttam többé a csillagokat egyszer sem.”

„Nem minden évben jelenik meg olyan könyv, mely lenyűgözi a megszállott regényolvasókat, akik valósággal a rabjává válnak, mert a műben olyan kitűnően ötvöződik a remekül kitalált történet és az egyszerű, mégis fenséges szöveg. Az idei évben ez az adomány Justin Cronin A szabadulás című regényében ölt testet. Olvassanak el csak tizenöt oldalt, és meglátják: képtelenek lesznek abbahagyni; olvassanak el újabb tizenöt oldalt, és meglátják: a történet rabul ejti önöket, hajnalig le sem tudják tenni a könyvet. Olyan mű ez, melynek élettelisége a szárnyaló képzelet legnagyobb epikus alkotásaival vetekszik. Mi mást mondhatnék még? Talán csak annyit: olvassák ezt a könyvet, és meglátják, a hétköznapi világ egyszerűen megszűnik létezni.”

Stephen King

Imádom a vastag könyveket, de ez valamiért elborzasztott, mikor megláttam a boltban. De azért megvettem, mert a témája miatt kötelező vétel volt.
Nos nagyon röviden, 2010-ben olvastam sok jó könyvet, de talán ez volt a legjobb közöttük!
Alig várom, hogy kijöjjön a következő része 2012-ben és megtudjam, hogyan folytatódik a szereplők sorsa. Remélem azt is ugyan ilyen igényes formában (és méretben) adja ki a kiadó, mint ezt a kötetet.
Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, kivéve, akit riaszt a sok vér és erőszak, ami a könyvben szerepel (de sosem öncélúan).
Zseniális!
A könyv filmjogai eladva a Fox 2000 filmstúdiónak, rendező Matt Reeves, a producer Ridley Scott! 

Értékelés: 10/10

Megjegyzések

  1. nagyon érdekesen hangzik, néztem, majd csak 2013-ban fog kijönni a film, a producer neve bizakodásra ad okot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a könyv kiváló! Lehet, hogy 2013-ban ott leszek valóban a moziban a premierén és biztos szentségelni fogok, mert a könyv nyomába sem ér majd.
      Elvileg idén jön a második része (angolul), de remélem nem kell a magyar változatra sem várnunk sokáig!
      Ez még Bálintnak is tetszett, képzeld!!!
      Egyébként most az Alexandrában le van akciózva 60%-al és 1600 forintnál is kevesebbért lehet megkapni ezt a 840 oldalas könyvszörnyet!

      Törlés

Megjegyzés küldése