Ugrás a fő tartalomra

Joe Abercrombie - Miután felkötötték őket

Joe Abercrombie - Miután felkötötték őket
(Az Első Törvény 02.)

Joe Abercrombie - Before They Are Hanged
(The First Law 02.)  
Eredeti megjelenés: 2007
Magyar kiadás: Könyvmolyképző Kiadó, 2011
Hossz: 664 oldal
Műfaj: dark-fantasy
Fordította: Kamper Gergely

Tartalom:
Hogyan védjünk meg egy az ellenségtől körülvett, árulóktól hemzsegő várost, ha szövetségeseinkben sem bízhatunk, elődünk pedig nyom nélkül eltűnt? Ennyi éppen elég is hozzá, hogy egy kínvallatónak menekülni támadjon kedve - pedig bot nélkül még járni sem tud -, csakhogy Glokta inkvizítornak válaszokra van szüksége, mielőtt a gurkhuliak a kapukon dörömbölnek.
Az északföldiek átlépték Angland határait, és tűz meg pusztulás terjed a nyomukban a fagyott vidéken. Ladisla koronaherceg dolga az lenne, hogy elkergesse őket, és dicsőséget szerezzen magának. Csak egy probléma akad: a világ legrosszabbul felfegyverzett, legképzetlenebb és legtehetségtelenebbül irányított seregét kell vezetnie.
Bayaz, az Első Mágus, merész kalandorok csapatát vezeti a múlt romjain keresztül. A délvidék leggyűlöltebb nője, Északföld legrettegettebb férfija és az Unió legönzőbb fiúja különös útitársak bár, de ha nem gyűlölik egymást annyira, félelmetes csapat válhat belőlük.
Ősi titkokra derül fény. Véres csatákat nyernek meg és vesztenek el. Halálos ellenfeleknek bocsátanak meg - de csak miután felkötötték őket.



A szenzációs első rész után nem volt kétséges, hogy a folytatásnak is azonnal nekiugorjak. Szerencsére a könyv külseje és belseje is hasonló maradt az eredetihez, ezért nem csak a könyvespolcon mutat jól együtt a két könyv, hanem stílusbeli törést sem fedezhetünk fel közöttük. Látszik, hogy az író szinte egyszerre írta meg az egész trilógiát, nem pihent a részek között évekig, mint oly sokan mások. :)

A történet ott folytatódik pont, ahol az első rész véget ért, nincs váratlan, nagy ugrás a két könyv között. Az új szereplők szintén zseniálisak, a régiek pedig hozzák a karakterüket továbbra is. A cselekmény őrületes sebességgel pörög, ha lehet, akciódúsabb, mint az első rész volt. A párbeszédek is élvezetesek maradtak és hát Glokta... ő is szenzációs.Személy szerint én nem élvezem annyira, mikor arról olvasok, hogy hogyan suhognak a kardok a csatában, ki merre és miért fut, úgyhogy ebben a könyvben is a csatajeleneteket kedveltem a legkevésbé (de azért jók voltak azkok is), viszont nagyon jól volt ábrázolva a "berzerker" mód, amibe Logan néha belépett, valamint ha már harc, akkor ostrom legyen, és szerencsére az ostrom rész is nagyon el volt találva.

Kicsit sokat vánszorogtak a hőseink a sivatagban és az északi kalandozókról pedig többet olvastam volna, de ezek csak finomságok, és persze biztosan sokan nem is értenének velem egyet (sok mindenben), szóval ez csak az én nyűgöm.

A penge maga frissességével, váratlanságával nagyon nagyot ütött, itt pedig már joggal várhattuk, hogy a folytatásban is azt kapjuk, amit meg is kapunk hiánytalanul, de ez már nem a derült égből érkezik a semmiből, hanem már jó előre rákészülhetünk.

Akiknek tetszett az első rész, azoknak nem kell ajánlani, akik meg nem olvasták az elsőt, azok meg azzal kezdjék! - Most!! :P

Értékelés: 9/10

Megjegyzések