Ugrás a fő tartalomra

Könyvfesztiválos érdekességek

Eltelt egy év, megint jön az idei első hazai könyves esemény, nevezetesen a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (04.23-04.26, Millenáris), ahol a kiadók zöme rengeteg újdonsággal és akcióval kedveskedik nekünk. Az új kötetek teljes listáját felsorolni meghaladja a lehetőségeimet, de azt azért legalább felsorolás szintjén megmutatom, mely kiadványok azok, amelyek érdemesek lehetnek a fantasztikus olvasnivalókat keresők figyelmére. Elég impresszív lett a lista - pedig az egyszerű újra kiadásokat le is hagytam róla! -, amin biztosan mindenki fog magának találni valami érdekességet.
Jó vadászatot!



A. M. Aranth - A Liliom Kora
(Főnix)
(fantasy, steampunk, kaland)

A Város otthon, béke, biztonság.
Lily, amióta az eszét tudja, a Városban élt. A Város volt hazája, táplálója és élete. Egy nap azonban, amikor rejtélyes emberek rabolják el, rá kell döbbennie, hogy a mélyben a Város szörnyű titkokat rejt: az utcák kövei alatt, a dübörgő gőzgépeknél és kavargó csatornajáratoknál is mélyebben iszonyatos sötétség lapul, amellyel egyedül ő veheti fel a harcot.
Vincent mindent elvesztett. A lány, akiért az életét is odaadná, eltűnt. A nyomozás során a férfi mindennel és mindenkivel szembeszáll, hogy visszakaphassa – közben nem is sejti, hogy ellenségei már rég kivetették hálójukat, és minden lépés csak közelebb viszi a végzetéhez.
Közben megállíthatatlanul közeledik újév napja, egy új korszak hajnala, amikor a Város acél szíve lángra lobban és ünneplő embertömegek lepik el a ködlepte utcákat. És egyikük sem tudja, hogy közben éhes szempárok milliói, mint megannyi csillag pislognak a Városra a külső sötétségből.
Mert a Város már nem csak otthon és béke, hanem egy ősi, titkos háború frontvonala, amely egész világok sorsát dönti el.

Ben H. Winters - Gyilkosság világvége előtt
(Agave)
(sci-fi, krimi, apokalipszis)

Mi értelme gyilkosok után nyomozni, ha hamarosan úgyis mind meghalunk?
Hank Palace nyomozó már számtalanszor szembesült ezzel a kérdéssel, mióta a 2011GV1 jelű aszteroida megjelent a kutatók radarján. Többé ugyanis nincs esély a megmenekülésre, nincs remény. Csupán hat hónapnyi drága idő maradt a becsapódásig, aztán a Föld elpusztul. A visszaszámlálás során lenyűgöző képet kapunk az apokalipszisbe rohanó Egyesült Államokról: gazdasága összeroppant, a termény a földeken rohad. Zsúfoltak a templomok, zsinagógák. Az emberek világszerte hagyják félbe munkájukat – de nem úgy Hank Palace.
Ő a végére akar járni egy látszólagos öngyilkosságnak, abban a városban, ahol hetente tucatjával történik ilyesmi – csakhogy ez az egy valamiért gyanús neki. Ő az egyetlen, aki mindenáron tudni akarja az igazat, ám nyomozása során sokkal keményebb kérdésekkel is szembesülnie kell annál, mint hogy „ki a bűnös”: Milyen alapokon áll civilizációnk? Mit ér egy élet? Mit tenne bármelyikünk, mit tennénk igazából, ha tudnánk, hogy napjaink meg vannak számlálva?
A krimi mellett a sci-fi felé is kitekintő Gyilkosság világvége előtt a bűnügyi rejtély megoldását egy közelgő apokalipszis előterébe helyezi. 2012-es megjelenését követően viharos kritikai sikert aratott, és Winters megkapta érte a műfajban legrangosabbnak számító Edgar Allan Poe-díjat, az Amazon pedig beválogatta az év legjobb száz könyve közé.

Buglyó Gergely - Oni: A bábu és a Talizmán
(Ciceró)
(fantasy, ifjúsági)

Áron és testvérei nehéz feladat előtt állnak: a Virrasztók soraiba beépülve meg kell találniuk fogva tartott édesapjukat és a legendás Szilánkot. A szervezet tokiói központjában azonban a kiképzés csak a legkisebb veszély, amely rájuk leselkedik.
A fiatalok lépésről lépésre közelebb kerülnek a végső győzelemhez, de nem hagyja őket nyugodni, vajon mire vár Baphomet, az első Oni. Ha nem indít támadást, vajon milyen szerepet szánt a Sikoltó Tárna mélyén szunnyadó ősi Onik seregének?
Amikor mindenre fény derül, Annának választania kell Parszifál, a gyermekkorát végigkísérő rejtélyes bábu, és az új hatalommal kecsegtető Első Talizmán között: e két apró tárggyal az emberek, Onik, Szürkevérűek és Meratánok sorsát is a kezében tartja.
Az Oni: Szürke vér és az Oni: A Néma Város után záró kötetéhez érkezett a kalandokkal teli ifjúsági fantasy-trilógia.

Charles Stross -Pokoli archívum / A Betontehén-akció
(Ad Astra)
(horror, sci-fi, urban fantasy)

Egy, a miénkhez nagyon hasonló világban bonyolult matematikai tézisek és lézerrel rajzolt pentagrammák nyitnak kapukat más dimenziókba, ahol hihetetlenül intelligens és veszedelmes lények laknak. Charles Stross Mosoda-akták sorozatában a varázsigéket és az alkímiát nem szorította háttérbe a tudomány, hanem a racionalitás és az okkult tanok egymást erősítve olyan dolgokra képesek, amelyekről a hétköznapi ember inkább nem akar tudni. A Mosoda nevű brit ügynökség feladata a titok megőrzése és a világ megvédése a sátáni, sötét erőktől, de ettől még olyan, mint bármilyen kormányhivatal: házsártos a főnök és sok a papírmunka. Bob Howard afféle számítógépguru, de az ügynökség alkalmazottjaként nem számíthat arra, hogy szoftvertelepítéssel és rendszerfrissítéssel üti el az időt a nyugdíjazásig. A Pokoli archívum című regényben a nácizmus okkult árnyaival kell megküzdenie, míg a Betontehén-akció során egy művészi installáció mellett talált megégett és enyhén radioaktív tehén okoz komoly fejfájást a főszereplőknek. Mert az emberiség megmentése elég nyűgös feladat, ha a túlórát nem fizetik ki, és a költségvetés túllépését háborús bűnökért kijáró megtorlás követi. 

David Gemmell - A hatalom utolsó kardja
(Delta Vision)
(heroikus fantasy, történelem)

Uther Pendragon lelke a pokolban sínylődik, láncra verve. A Hatalom Kardját az örvénylő káosz nyelte el. A birodalmat barbár hordák fenyegetik – akiket egy élőholt isten vezet a történelem előtti kor mélyéről. És a római kori Britanniára egy új, sötét kor árnya vetül.
Ekkor jön el egy Reveláció nevezetű ember, aki egy démon szülte gyermeket keres, és keresi a legendás Lándzsalordot is – de legfőképpen a Kardot kutatja, hogy megmentse a birodalmat.
A heroikus fantasy brit királya, David Gemmell ezzel a kötettel zárja le a római kori Britanniában játszódó, fenséges meséjét egy birodalomról és annak mágiájáról.

George R. R. Martin és Gardner Dozois - Zsiványok
(Fumax)
(fantasy, sci-fi, krimi, antológia)

Olyan történetekre vágyik, amelyek túlmutatnak az elcsépelt sablonokon? Akkor ne hagyja ki a New York Times bestseller-szerző George R. R. Martin és a többszörösen díjnyertes szerkesztő, Gardner Dozois kötetét!
Huszonegy eredeti, most először olvasható, igazi nehézsúlyú sztárszerző tollából származó írást vehet kezébe a Zsiványokkal, amelyben minden egyes novella újabb izgalmakat ígér meghökkentő csavarokkal és nyaktörő fordulatokkal. Maga George R. R. Martin egy eddig még ki nem adott, új Trónok harca novellával jelentkezik, amelyből A Tűz és Jég Dala világának talán legnagyobb gazemberét ismerhetjük meg.
Csatlakozzon az utazáshoz olyan írókkal, mint Gillian Flynn, Joe Abercrombie, Neil Gaiman, Patrick Rothfuss, Scott Lynch, Cherie Priest, Garth Nix, Steven Saylor vagy Connie Willis – nem is beszélve az irodalmi bűvészmutatványok többi mesteréről. Ezek a zsiványok nemcsak fosztogatnak, hanem gazdagabbá is teszik az olvasó szívét!
A kötet New York Times bestseller lett, ami elég ritka az antológiáknál. Persze ilyen impozáns szerzőlistával jó, ha évtizedenként egyszer jelenik meg antológia, tehát nem meglepő a sikere.

Grady Hendrix - Horrorstör
(GABO)
(horror)

Valami furcsa történik az Ohio állambeli, clevelandi Orsk bútoráruházban. A munkatársak reggelente megrongált Kjërring könyvespolcokra, törött Glans vizespoharakra, és szétvert Liripip gardróbokra bukkannak. A bevétel mélyponton, a biztonsági kamerák felvételein nem látni semmit, az üzletvezetőkön pedig kezd elhatalmasodni a pánik.
Három alkalmazott önszántából kilenc órás, napnyugtától hajnalig tartó műszakot vállal, hogy a rejtély végére járjon. Ám éjjeli őrjáratuk során a Bemutatótér különös jelenései és zajai közepette minden képzeletet felülmúló borzalmakkal kell szembenézniük.
Grady Hendrix korábban olyan lapoknak írt, mint a Variety, a Slate, a New York Post, a Playboy, a Village Voice, a Strange Horizons, valamint szerepelt a The Mad Scientist’s Guide to World Domination című antológiában is. Hosszú éveken át telefonos ügyeletesként dolgozott egy parapszichológiai kutatóintézetnél. Jelenleg a manhattani Orsk munkatársa.

Graham Joyce - A katicák éve
(GABO)
(szépirodalom, kísértettörténet)

1976 nyarán járunk, emberemlékezet óta nem volt ilyen forróság, és a vidéket elárasztották a katicabogarak.
Egy David nevű fiatalember maga mögött hagyja diáknapjait, hogy belevágjon a felnőtté válás nagy kalandjába. Első munkája egy üdülőtáborban csábító lehetőségnek látszik. Ám az első munka által kínált szabadság és az első szerelem izgalma és veszélyei mellett a felhőtlen nyári égbolt alatt politikai és faji feszültségek fortyognak.
De ki lehet az a sötét öltönyös férfi, oldalán a kisfiúval, akit odakint a homokos parton pillantott meg, a hőség ködén át? David rájön, hogy újdonsült szabadságáért és függetlenségéért rettentő árat kell fizetnie. Olyan árat, amely később még a vakító nyári napsütésben is kísérteni fogja.

Isaac Asimov - Fekete Özvegyek Klubja
(Metropolis Media)
(krimi)

Hatfős asztaltársaság találkozik havi rendszerességgel egy étteremben, hogy történetekkel szórakoztassák egymást egy jókedélyű vacsora keretében. Egyikük minden alkalommal vendéget is hoz, aki különleges problémákkal szembesíti a társaságot: megoldatlan bűnügyekkel, izgalmas rejtélyekkel, amelyeket csupán megfeszített agymunka árán lehet felgöngyölíteni.
Ezek a legkülönfélébb szakmákban tevékenykedő férfiak – mert zártkörű klubjuk csak férfiakat fogad be – Sherlock Holmest és Hercule Poirot-t megszégyenítő logikával derítik fel a gyilkosságok, tolvajlások és más gaztettek elkövetőit, sőt időnként az is a rejtély részét képezi, hogy egyáltalán mit követtek el.
A legendásan széles érdeklődési körű szerző ezúttal ismét új utakra merészkedik, bebizonyítva, hogy nemcsak az SF-hez és a fantasyhez, valamint az ismeretterjesztéshez ért, hanem a szórakoztató és izgalmas krimitörténetek írásához is.

J. R. R. Tolkien - Beowulf
(Európa)
(fantasy, történelmi eposz, szépirodalom)

Egy legendás történet sárkánnyal, gyűrűkkel – A Gyűrűk Ura első szívdobbanása?
A dán király boldogan uralkodik harcias népén, mígnem egyszer csak kezdenek eltünedezni a sörivó nagy csarnokból a harcosok. Nemsokára már senki sem mer ott éjszakázni. Ekkor érkezik svéd földről Beowulf, hogy megküzdjön a szörnnyel, aki a dánokat irtja. És miután sikerrel jár, visszatér ősei földjére, és belőle is nagy király lesz.
J. R. R. Tolkien mítoszteremtő, nagy író volt – és nagy tudós. Nyelvészként kezdte pályafutását, és ebből nőtt ki érdeklődése az óangol irodalmi emlékek iránt. Ő azonban nem egyszerűen nyelvemlékeknek tekintette ezeket a szövegeket, hanem izgalmas irodalmi műveknek.
Leghíresebb közülük Beowulf, az óangol eposz, melyben a rettenthetetlen hős mellett – először az angol irodalomban – szerepel sárkány, sőt vannak gyűrűk és tündék is, mint aztán A Gyűrűk Urá-ban…
Tolkien nemcsak prózai fordítást készített a műből, hanem megírta, mint mesét, sőt énekmondóként meg is verselte.
A könyvet bőséges magyarázó anyag teszi még érdekesebbé: ezt Tolkien egyetemi előadásaiból állította össze fia, a hagyaték gondos kezelője, Christopher.
A Beowulf hatalmas karriert futott be: készült belőle film Angelina Jolie-val, és számítógépes játék is. Most végre olvashatjuk, és egy híres tudós vezetésével alaposan tanulmányozhatjuk is.
A versbetéteket Tótfalusi István fordította

James Dasher - Halálkúra
(Cartaphilus)
(ifjúsági, disztópia, posztapokalipszis, kaland)

A Tűzpróba után úgy tűnik, az őrült hajszának vége. De Thomas biztos benne, hogy nem bízhat a VESZETT-ben. Hiába állítják, hogy nincs több megtévesztés, hogy a Próbák nyomán már minden szükséges információt megszereztek, és most Thomas és társai visszakaphatják az emlékeiket, hogy végrehajthassák az igazi küldetésüket. A csapat tagjaitól várják ugyanis, hogy létrehozzák az emberiséget fenyegető halálos vírus ellenszerét. Csakhogy Thomas sokkal több mindenre emlékszik, mint a VESZETT vezetői hinnék. Hazugságokkal többé nem mennek semmire. Ám a dermesztő igazság jóval veszélyesebb, mint azt Thomas valaha gondolta volna. A csapat újabb gyilkos kalandra vállalkozik, hogy kifürkéssze a VESZETT legnagyobb titkát. Menekülésük során tomboló Buggyantakkal és profi fejvadászokkal kell megküzdeniük, majd egy titkos szervezet csap le rájuk. Milyen árat kell fizetniük azért, mert a saját kezükbe vették a sorsukat? Túlélheti-e vajon bárki a Halálkúrát?

James Lovegrove - Ré kora
(Metropolis Media)
(fantasy)

A HIT ERŐT AD...AZ ISTENEKNEK.
Egy párhuzamos világban az istenek nemcsak hogy kézzelfoghatóan együtt élnek az emberekkel, de be is vonják őket hatalmi harcaikba. A panteonok közti nagy háborúságból az egyiptomi istenségek kerültek ki győztesen, így ők oszthatták fel egymás közt a Földet. Azóta vasszigorral uralkodnak az emberek fölött.
David Westwynter, az Ozirisz Hegemónia brit ejtőernyős hadnagya egy balul sikerült katonai akció során bajtársaival együtt fogságba kerül. Kiszabadulása után a Semleges Egyiptom területére jut, ahol egy Fényhozóként emlegetett, titokzatos, maszkos népvezér lázadást szervez az istenek elnyomó uralma ellen.
David csatlakozik a felkelőkhöz, de vajon lehet-e esélye hétköznapi embereknek a földöntúli lények ellen? És vajon mit tervez Ré, az istenek háttérből irányító, kiismerhetetlen királya?
Az angol szerző pörgős, izgalmas akcióregényt írt, amely ugyanakkor példázat is a család összetartó erejéről és a gazdagság elveket eltorzító, korrumpáló hatalmáról. Ihletői Alan Furst második világháborús kémregényei, valamint Neil Gaiman 'Sandman'-je és 'Amerikai istenek'-je voltak.

Josh Malerman - Madarak a dobozban
(Fumax)
(horror, posztapokalipszis, thriller)

Valami rémisztő dolog garázdálkodik odakint, amire nem szabad ránézni. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy az ember őrült, kegyetlen gyilkossá váljon. Senki sem tudja, mi az, és honnan jött.
A szörnyűséges hírek egyre gyakoribbá válnak. Majd a tévé elsötétül, a rádió elhallgat, és az internet is összeomlik. A telefonok elnémulnak. Az ablakon pedig nem lehet kinézni többé.
Mára csak maréknyi túlélő maradt, köztük Malorie két gyermekével, akiket az egyetlen lehetséges módon nevel: a négy fal között. A folyóparti, elhagyatott ház ajtaja zárva, a függönyök behúzva, az ablakokra matracok szögelve.
Egyetlen esélyük, hogy elmenekülnek egy másik helyre, ahol talán biztonságban lehetnek. De az előttük álló út elrettentő: harminc kilométer a folyón, egy evezős csónakban bekötött szemmel! Csak Malorie találékonyságára és a gyerekek éles hallására támaszkodhatnak. Egyetlen rossz döntés is végzetessé válhat. És valami követi őket. De vajon ember, állat vagy szörnyeteg?
Josh Malerman lélegzetelállító debütálása egy letehetetlen, rémisztő és lebilincselő panoráma egy sarkaiból kifordult világról.

Karen Akins - Időhurok
(GABO)
(ifjúsági, fantasy, időutazás)

A tizenhat éves Bree Bennis olyan iskolába jár, ahol az időutazás kötelező tantárgy, és szó szerint veszik a történelmi kirándulásokat. Miután háromszor is kudarcot vall a XXI. századba tett félévi küldetésén, mert véletlenül túszul ejt egy fiút, már az ösztöndíja forog kockán.
Amikor visszaszökik a múltba, hogy hallgatásra bírja a fiút, nem megy elég messzire: Finn közben három évvel idősebb lett, ráadásul meg van róla győződve, hogy szerelmesek egymásba Bree-vel, vagyis a lány jövőbeli énjével, aki közel sem tartja olyan elviselhetetlennek. Még tovább bonyolódik a helyzet, amikor Bree akaratán kívül magával viszi Finnt a XXIII. századba, majd rájön, hogy valaki üldözi, aki nem csak őt akarja tönkretenni, hanem a múltat, a jelent és a jövőt is.

Patrick Rothfuss - A szótlan tárgyak lassú szemlélése
(GABO)
(fantasy)

Mélyen az Egyetem alatt van egy sötét hely, ősi járatok és kihalt szobák szakadozott hálója, amelyről kevesen tudnak. Ennek az elfeledett helynek a szívében, az Odalent kígyózó alagútjaiban él egy lány.
Aurinak hívják, és rengeteg titka van.
A szótlan tárgyak lassú szemlélése kis kaland, amely rövid, keserédes bepillantást enged Auri életébe. Ebben az egyszerre derűs és didergető történetben Auri szemével láthatjuk a világot, és az olvasó megismerhet dolgokat, amelyekről egyedül Auri tud…
Patrick Rothfuss elvezet bennünket a Királygyilkos-krónika egyik legtitokzatosabb alakjának világába. A szótlan tárgyak lassú szemlélése talányos és rejtelmes történet egy megtört lányról, aki élni próbál egy szétesett világban.

Paolo Bacigalupi - A kételygyár
(GABO)
(thriller, ifjúsági)

A kamasz Alixnek egy jómódú amerikai család tagjaként nincs túl sok problémája, egy nap azonban felkeresi egy titokzatos srác, aki azzal szembesíti, hogy minden, amit az életéről tud, hazugság. A lányban felmerül a gyanú, hogy cégtulajdonos apja talán olyan gyógyszergyárak védelmével foglalkozik, amelyek nem megfelelően tesztelt termékek értékesítésével óriási összegeket kaszálnak, és nem törődnek az ártatlan áldozatokkal. Alixnek számolnia kell a lehetőséggel, hogy az eszes és vonzó idegennek, aki egy fiatalokból álló radikális aktivista-csapat feje, talán igaza van, és az események felgyorsulásával el kell döntenie, hogy lebuktatja-e azt az embert, aki felnevelte és mindent megadott neki.
Paolo Bacigalupi A felhúzhatós lány és a Hajóbontók után ezúttal egy thrillerrel jelentkezik, amelyben nagyon is aktuális kérdéseket feszeget.

Rene Denfeld - Az elvarázsoltak
(Fumax)
(fantasy, thriller, mágikus realizmus)

A szigorúan őrzött börtön halálsorán raboskodó fogoly egyedüli menedéke a megálmodott szavakban rejlik, a nyelv hatalmán keresztül megteremtett világban. Nincsen neve, nem tudjuk a bűnét sem. De figyel, megérzi azt is, amire mások képtelenek. Látomásai, melyekben aranyszőrű paripák vágtáznak a börtön alatt, és olvadt fémként csurran hátukról a hőség, a börtönélet pusztító erőszakosságával ötvöződnek.
Két kívülálló lép világába: egy bukott Pap és a Hölgy, egy nyomozó, aki eltemetett morzsákat kutat a rabok múltjában, amelyek megmenthetik a kivégzésre várókat. Egy York nevű gyilkos múltjába ásva fájdalmas titkokra bukkan, amelyek felülírják a megszokott elképzeléseket áldozatról és bűnözőről, ártatlanságról és bűnösségről, míg végül a Hölgy saját megdöbbentő múltjára is fény derül.
És a rab várakozik, várja, hogy az ő történetét is meghallgassa valaki.
Mert még a szörnyeknek is van történetük.
Ez a fájdalommal teli, ugyanakkor költői regény emlékeztet a mindannyiunkat összekötő emberségre, és arra, hogy még a legszörnyűbb, rémálomba illő valóságban is létezhet szépség és szeretet.
A kötetet a neves műfordító és írónő, Kleinheincz Csilla ültette át magyar nyelvre.

Scott Westerfeld - Túlvilágok
(Ciceró)
(ifjúsági, fantasy)

Darcy Patel a főiskolát és minden egyebet félretett, hogy ifjúsági regénye, a Túlvilágok megjelenhessen. Amikor lefoglalt lakás és barátok nélkül New Yorkba érkezik, még nem tudja, helyesen döntött-e, de aztán magával ragadja a tapasztalt és újonc írók társasága, akik a szárnyaik alá veszik.
A váltakozó fejezetekben pedig Darcy regényét olvashatjuk, egy izgalmas thrillert Lizzie-ről, aki a túlvilágra menekül egy terroristatámadás elől. Ahogy Lizzie a mi világunk és a holtaké között sodródik, számos megoldatlan és ijesztő történettel szembesül, amelyeket valakinek el kell simítania. Amikor azonban egy új fenyegetés üti fel fejét a túlvilágon, Lizzie rádöbben, hogy talán különleges képességei sem lesznek elegendőek, hogy megvédje a szeretteit.

Sümegi Attila - Vadhajtás (ebook)
(GABO)
(urban fantasy)

Te uralod a képességedet, vagy ő ural téged? Azzá válhatsz-e, amivé válni szeretnél?
Eszter különleges tehetséggel rendelkezik, de egymaga nem biztos, hogy képes irányítani a benne rejlő erőt.
Botond a saját útját akarja járni, próbál elszakadni múltjától. Vajon lehet-e jobb tanítója Eszternek, mint amilyen az ő mestere volt?
Aziz, az ősi világ tűzszelleme mindig másokat szolgált. Úgy érzi, Eszterben megtalálta a kulcsot, amely az örök szabadság zárját nyitja.
Nasira, az érzelmeitől megfosztott huri pedig csak újra önmaga szeretne lenni és megtörni az testét-lelkét gúzsba kötő évezredes átkot. De bízhat-e bárkiben is?
Emberek és szellemek, szeretet és gyűlölet, testek és lelkek fonódnak össze ebben a történetben. 

Stefan Spjut - Stallo
(Libri)
(thriller, misztikus)

1977. Lappföld. Svédország vezető természetfotósa rendkívüli képet készít kisrepülőgépe fedélzetéről. Egy medve látható rajta, hátán furcsa lényt cipel. A fotós szerint egy troll lehet. Ez idő tájt nyoma veszik egy kisfiúnak az egyik dalarnai erdőségben. Az édesanyja szerint egy óriás rabolta el. Soha többé nem kerül elő.
2004. A fotós unokája, Susso saját kriptozoológiai, azaz mitikus lények felbukkanásaival foglalkozó honlapot üzemeltet. Amikor egy idősebb nő felhívja, és beszámol egy törpenövésű, szőrös kis lényről, akit a telke körül látott ólálkodni, Susso azonnal a helyszínre siet, és térfigyelő kamerát szerel fel. Amikor a nő unokája is eltűnik, az egyetlen nyom a kamera homályos képe a furcsa lényről…
Spjut trolljai elemi erővel sűrítik magukba a meg- és felfoghatatlant: azt, amitől rettegünk, de megismerni vágyunk, sőt, üldözünk. A Stallo különleges thriller, amelyben a feszültséget a természetfeletti misztikuma erősíti, olyan szuggesztív valóságosságot kölcsönözve így a trolloknak, amilyennel ritkán találkozik az olvasó.

Szilágyi Zoltán - Acélgólem
(Főnix)
(steampunk, ifjúsági, kaland)

Történetünk kezdetén az első világháború sújtotta Angliában találjuk magunkat. Dr. Cole, a rejtjelek avatott szakértője, egy bombázás során elveszítette családját, amit képtelen feldolgozni. Gyógyszerek okozta kábulatban telnek egyhangú napjai a Queen Mary katonai kórház zártosztályán. Egyetlen társasága Amram, az izgága órásmester, aki miniatűr szerkezetek megépítésével szórakoztatja magát és sorstársait.
Amikor Bransford parancsnok és Jabari közlegény átlépik a kórház küszöbét, Cole és Amram hamarosan az „Acélgólem” utáni hajsza kellős közepén találják magukat. A kis csapat a belga Lord Pottsal kiegészülve átvág a borzalmakkal teli frontvonalon, hogy elérje célját… ám hamarosan kiderül, hogy a gólem csupán aprócska darabja a szférákon átívelő kirakósnak.

Viktor Pelevin - Apolló batman
(Európa)
(horror, humor, társadalomkritika)

„Hamarosan véget ér Oroszországban a hülyék kora – és más hülyék ideje jön el.”
Második Ráma ifjú vámpír, még épp csak kitanulta a vámpírmesterséget, de az alapokat már ismeri: meg tudja harapni az ember nyakát észrevétlenül, úgy, hogy a kevéske vörös folyadékból az illető lelkének minden titka föltáruljon előtte. És tudja, hogy a világban a vámpírok uralkodnak, és az emberek szenvedéséből nyerik a „babloszt”, amely táplálja őket.
Most újabb nagy feladat áll előtte: kiképzik „búvárnak” – s ettől kezdve újra és újra lemerül a „limbóba”, az élet és halál közötti régióba, s közben megismerkedik a legfőbb vámpírral, az örök életű Drakulával is, aki megosztja vele a világ titkait, már amennyit ő megértett belőle. Azt is tőle tudja meg, hogy a vámpírok között vannak olyanok, akik azon igyekeznek, hogy az embereknek kevesebbet kelljen szenvedniük, s mégis elegendő babloszt termeljenek számukra.
Második Ráma, az orosz vámpír mind újabb merülései során nagy szerelmi kalandokat és misztikus élményeket él át – s mintha egyre közelebb kerülne a világ és az emberi és vámpíri létezés igaz magyarázatához is, de mindig rá kell döbbennie, hogy az igazi titok, ha egyáltalán megismerhető, messze túl van az ő még mindig túlságosan is emberi elméjén.
Közben Oroszországban a vámpírokkal szövetséges emberek nagyszabású akcióba kezdenek (természetesen a fővámpírok áldásával): nagy tüntetéssorozatot szerveznek annak érdekében, hogy a társadalomban helyreálljon a rend – az emberek újból komolyan vegyék a "diskurzust"…
Új regényében a mai világirodalom egyik legkülönösebb szerzője olyan mélyre hatol részben buddhista, részben utánozhatatlanul pelevini filozófiájába, hogy szédítő élmény vele tartani ezen a merülésen. Oroszországban a könyv óriási siker – annak ellenére (vagy talán azért is), mert keserű iróniával ábrázolja a putyini rendszer elleni tüntetéseket éppúgy, mint magát a rendszert.

William King - A Kígyók Tornya
(Szukits)
(fantasy)

Rik, a félvér a katonák mindennapi életét éli. Talán csak abban különbözik társaitól, hogy valami megmagyarázhatatlan ok miatt vonzódik a misztikus könyvekhez, a varázsláshoz és a rejtélyekhez. Időnként feltámad benne a kétely: valóban az, akinek hiszi magát? Vagy esetleg létezik olyan titok a származásával kapcsolatban, amit még ő maga sem ismer?
Már csak egyetlen szikra kell egy újabb pusztító háború kirobbanásához, amikor Rik és társai eljutnak abba a városba, amelynek ura békét akar teremteni. Békét, amiből később hasznot húzhat. Békét, ami hozzásegítheti őt a hőn áhított koronához. Terveit egy irtózatos pusztítóerővel rendelkező eszköz segítségével akarja megvalósítani, amely ellen még a leghatalmasabb varázslat sem nyújt védelmet.
A félvérnek ki kell derítenie, hogyan lehet megszerezni, vagy legalább hatástalanítani ezt a fegyvert. A küldetés során Rik és társai elképesztő titkokra derítenek fényt. Lehetséges volna, hogy a csillagokból idevándorolt fajok valaha éppen itt vívtak egymással elkeseredett csatákat? És ha igen, vajon hová lettek és mit hagytak maguk után?
A Terrarch-krónikák második részében William King mesterien ötvözi a fantasy és a science fiction elemeit. A regények hangulata közel áll a szerző által megteremtett Felix és Gotrek sorozathoz, mely a Warhammer univerzum legnépszerűbb párosának kalandjait meséli el.

Megjegyzések

  1. Én támogatom, hogy a feltörekvő tehetségek lehetőséget kapjanak, de az első borítón a vörös hajú csaj zavaróan torz :/
    Át kellett volna inkább dolgozni egyszerűbb pózba mielőtt kiadásra kerül. Bár biztos szar lehet egy egész képet újrafesteni, nekem se lenne hozzá kedvem :P

    VálaszTörlés
  2. pont ezt akartam mondani, csak mindig én lázítok a borítók ellen, de eszméletlen gányak a főnixes borítók. valaki biztos örül, hogy kiélheti művészi hajlamait, de az ilyen minőségű munkák inkább a fiókban kellene, hogy halálukat leljék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mondanám, hogy mindegyik szar, de néhány ténykeg az. Pld ez is... Sajnos.

      Törlés
    2. igazad van, nem mindegyik. amit eredetiből vesznek át, az nem az.
      :D
      még a régi delfinkönyves rajzok se voltak ennyire gagyik.

      Törlés
    3. nekem pld az Acelgolem tetszik. Lehetne jobb is, de ennyi mar vallalhato. A Holdarnyekos boritok szinten nem szornyuek. De 1-2 tenyleg felelmetes. .. :)

      Törlés
    4. aha, az acélgólem nem rossz, de van egy kis 90-es évek feelingje. és nem igazán emlékeztet egy steampunk regényre.
      az onit meg kiosztották leslie l. lawrence borítórajzolójának?
      meg ha már itt tartunk, az ad astrás stross tervezője is megrekedt a 80-as évek kozmosz könyveinek világában. (pedig annak az eredetije tök jó.)
      azt hiszem a vadhajtás az egyedüli saját borító, amivel nincs bajom. :D

      Törlés
    5. A művészet meg a szépség szerintem mindig személyre szabott. Nem baj az ha nem tetszik minden mindenkinek. Ezért is biztos odáig volt valaki, nem magától került oda. Aztán meg jön a sok bunkó olvasó és elkezdi fikázni... :D

      Ez a könyv és borítója kapcsolat hogyan születik, számomra örök rejtély. Nem akarsz rovatot indítani az ilyen háttér infókról ProfLib? Leránthatnád a leplet néhány hasonló titokról :)
      Jó lenne sokkal több igényes munka, nekem a minimál stílusú cím meg valami paca ritkán jön be. Pl. Murakamitól az 1Q84-et ha nem ajánlják, akkor magamtól biztos le nem veszem a polcról. Kicsit sem tükrözi azt a gazdag fantázia világot ami benne van.
      G. Szabó Judit regényeinek borítóiban viszont még soha nem csalódtam, mindig tömören összefoglalják a lényeget :D

      Törlés
    6. Na menj már a G. Szabó Judit-os borítóiddal (most néztem meg őket). Ludas Matyi! :D
      Mehet a rovat, ha besegítesz! :) Mostanában alig van időm bármire. :/

      Törlés
    7. Nem értem mi a bajod velük, teljesen rendben vannak :)
      Megtisztelő, de nem tudsz bevonni. Nem szeretek írni, viszont az ilyen ötleteket szívesen szállítom neked :)

      Törlés
  3. de hogy ne csak a borítókat piszkálja, pár könyvet én is kinéztem magamnak. a horrorstör, az elvarázsoltak, és yeee, új rothfuss. egyébként nem annyira vagyok elájulva a felhozataltól.
    a vadhajtás viszont nagyon érdekesnek ígérkezik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. en nem panaszkodom. 3-4-5 nem erdekel olyan nagyon, a tobbit elolvasom (egyszercsak). "Meglepoen" keves a "sima" hosi fantasy, pedig az ugye a kedvencem, de be is van tartalekolva azokbol is legalabb meg 3 regeny, szoval nyarig en elleszek azokkal azert.
      A "sima" uroperas scifiket hianyolom inkabb.

      Lehet csinalok egy posztot azokrol a konyvekrol is amik nem fantasyk/scifik. Na, az siralmas. 3-4 erdekes regenyt talaltam csak, ami kene (meg is lett mind azota), pedig az osszes megjelenest nagyitoval atvizsgaltam es ez a 3 4 konyv aztan tenyleg mindenfele amit nem is gondolnal rolam. (romantikus a maximtol, izlandi rege a corvinatol, ilyesmik!) Aztan ennyi. Eleg karcsu felhozatal, szoval ha ezt nezzuk, akkor a fantasztikus vonalat kiadok igencsak kitettek magukert.

      Törlés
    2. Horrorstor. Ezt elobb eloben megnezem majd."Utalom" havegy konyv nem konyv alaku, mert utana nuncs rendes helye a polcon cswk kallodik mindenfele. De jo poennak tunik azert persze.

      Törlés
    3. juj, PL, tedd már ki azokat is, amik kellenek, mert én lusta vagyok kutakodni, ki mit hoz (ami meg neked nem keltette fel a figyelmed, az enyémet egészen biztosan nem fogja.). tudok párat, de nem verik valami nagy dobra.

      az animus felföldjét láttad? az is jó lehet. (hátha megnyerem, de úgyse. :D)
      https://www.facebook.com/animuskiado/photos/a.179688048748560.65189.176019685782063/908446679206023/?type=1&permPage=1

      talán könyvhétre több érdekesség jön.

      Törlés
    4. Na, akkor külön poszt helyett:

      - Völsunga saga (Északi források-Fontes Boreales 01.) (Corvina)
      - Glendon Swarthout - Őrület és szerelem (Maxim)
      - Dan Smith - Nagyvad (Magnólia)
      - Richard Preston - Halálzóna (Cartaphilus)

      ennyi. (Meg HA!!! kijön még a Magvetőtől a két új Vonnegut, akkor még azok, de azok nem újdonságok. Slussz.)

      Törlés
    5. hmm. tényleg furcsa könyvek neked. :D
      swarthoutot én is néztem, meg most megnéztem magamnak dan smith-t is. hát, nemtom. megvárom a posztjaid.

      Törlés
    6. Swarthout: lehet csalodas lesz, de a film az nagggyon kemeny volt. Nem is tudtam h konyv alapja is van a sztorinak. Durvan lehuzos!

      Dan smithtol egy man in black-es baromkodast varok csak. Ha azt hozza, mar jo. :)

      Törlés
    7. A Völsunga-saga nem jön ki, most szóltak. :(

      Törlés

Megjegyzés küldése