Ugrás a fő tartalomra

A S.T.A.L.K.E.R. Univerzum



Alig kezdtem el pont Vlagyimir Vasziljev S.T.A.L.K.E.R. - Halálos Zóna című könyvének olvasását - hamarosan jön majd a regényről szóló poszt is persze -, mikor eszembe jutott, hogy talán a "S.T.A.L.K.E.R. Univerzum" megérdemelne egy bővebb, de általánosabb posztot, hiszen vannak, akik azt sem tudják, mi a fene ez egyáltalán. Néhányan csak az eredeti könyvet olvasták; jobb esetben látták a belőle készült filmet is; vagy a fiatalabb generáció tagjai a számítógépes feldolgozásokkal töltöttek el "egy-két" "kellemes" órát (és furcsa mód jelenleg ők rendelkeznek a legteljesebb tudással is...); de olyanok nem túl sokan vannak vélhetően - köztük én sem, köszönhetően annak a nem elhanyagolható ténynek is, hogy a S.T.A.L.K.E.R. szinte teljesen orosz "fejlesztés", a róla megtudható infók is oroszul vannak jórészt, ami meg nekem kínai... :D -, akik egészében átlátják ezt a mára monumentálissá vált sci-fi világot, aminek csírája még 1972-ben pattant ki a Sztrugackij-testvérek fejéből.

Szerencsém volt, hiszen egy ismerősöm, aki nálam jóval többet tud a témáról, összeszedett rengeteg érdekes háttér-adalékanyagot - KÖSZI SZÉPEN!!! -, amely ismeretek nélkül a Halálos Zónáról szóló - majdani - posztom teljesen máshogy nézne ki. (Hiányosabb lenne sokkal természetesen...)

Az alap-könyvről szóló bejegyzéssel [ITT] érdemes talán kezdeni az ismerkedést a STALKER-szűznek, ott van pár szó a világ hátteréről, a könyv keletkezéséről, a filmről, és sok másról is, de az igazi érdekességek, újdonságok majd csak innen jönnek:
(Igazi monstre-posztra készüljetek...)

A Halálos Zóna (vagy inkább Elzárt Zóna) igazából nem ennek a könyvnek a címe, hanem annak a "fantasy világnak" a neve, ahol a történetek játszódnak. A kötet eredeti címe valami olyasmit jelent, hogy Bújócska a tengelyen. A széria nyilvántartása szerint vagy a 39., vagy a 41. kötete a sorozatnak, itt két ellentmondó infóm is van, különböző forrásokból és jelenleg 84-110 között van az ide tartozó könyvek száma. Talán igaza lehet Nimának, amikor azt mondta, valószínűleg azért ezzel kezdte el a Metropolis Media a S.T.A.L.K.E.R. sorozatot nálunk, mert Vasziljev neve ismerős már a magyar olvasóknak. (Nekem nem volt az egyébként, mivel még egy Őrség-részt sem olvastam (Sajnos? Kérdezem!), még az eredetik közül sem, nem még a társszerzőset, amihez ugye neki köze volt...)

Történet:
Azoknak, akik nem ismerik a Zónát (a S.T.A.L.K.E.R  játékok világát), annyit érdemes előre tudni, hogy a Zóna alaptörténete kissé összetett, ugyanakkor végtelenül egyszerű is. Volt a mindannyiunk által ismert 1986-os csernobili baleset, aminek eredményeként létrejött a Szarkofág (ez kiemelt hely a Zónában, gyakorlatilag a Központja, bár a tőle északra eső rész mintha nem is létezne, minden sztori az erőműtől délre játszódik. A Szarkofág a felrobbant 4. reaktorblokkot magába záró vasbeton építmény.) és egy - a hadsereg által elzárt -, sok helyen radioaktív terület. Eddig az ismert valóság.

2006 június 11-én furcsa, nagy erejű fényoszlop tör elő a Szarkofágból az égre és egy nagy erejű "hullám" csap ki, aminek nyomán létrejön a Zóna. A területen lévő emberek nagy része azonnal meghal. A Zóna határa élesen elválik a "Nagy Földtől", azaz a külvilágtól. Belül a Sztrugackij fivérek Piknik az árokparton c. könyvéből és a belőle készült Sztalker c filmből ismert anomáliák, a bennük és körülöttük keletkező "relikviák" és a mutánsok tombolnak. Az anomáliák helye változik, így a csavar (Ezt dobálják ugyanis maguk előtt a sztalkerek, hogy lássák, veszélyes-e az előttük lévő terület.) nagyon fontos felszerelési tárgy. Az "élővilág" nem túl változatos, de nagyon veszélyes. Mutáns kutyák, vaddisznók, házidisznók, macskák, patkányok. A madarakat csak a varjak képviselik.

Rajtuk kívül néhány egyéb lény is létezik, amelyeket nehéz egyszerű mutációként értelmezni. Sokan úgy gondolják, hogy a Zónában létezett titkos laborokban kikísérletezett-létrehozott lények. Kimérák (kétfejű, négylábú, nagyon gyors lények), burerek (vastag köpenybe burkolózó, jedi képességekkel bíró törpék), vérszívók (Ctulhu csápjaival felszerelt emberforma lények, amelyek normálisan láthatatlanok és ilyenkor sérthetetlenek is), sznorkok (gázmaszkban négykézláb ugráló emberi roncsok), Irányítók (bármely ember agya felett képesek átvenni az irányítást, innen a nevük. Gyakorlatilag gondolkodásképtelen zombit csinálnak bárkiből). "Kisóriások" (furcsa torz lények, nagyon erősek, szinte elpusztíthatatlanok, némileg emberre hajaznak, hisz van két kezük és két lábuk, de itt vége is a hasonlóságnak), poltergeistek (kétféle, láng és villám alakban mozgó, repülő lények). És többféle zombi. Ők valaha emberek voltak, sztalkerek, katonák...


Ezen a terepen próbálnak megélni a sztalkerek, akik elsődlegesen a relikviákat (az anomáliákban létrejövő fura képződmények, érdekes képességekkel) vadásszák, mert ezekért a Nagy Földön óriási pénzeket lehet szakítani. Némelyik gyógyít, van ami a teherbírást növeli, megint más golyóállóvá tesz, van ami megvéd az irányítók pszichikai csapásaitól, stb. Viszont szinte mind erősen sugároz, kivéve néhány, ami kifejezetten elnyeli azt.  Mivel az ember úgy működik ahogy, természetesen megjelentek a "Fosztogatók" is, akik inkább mások munkájából akarnak megélni. A sztalkerek hol csapatokba verődve, hol magányosan kutatják a terepet, itt-ott kereskedők is vannak, akiknél a felszerelést lehet beszerezni, ügyes gépészek, műszerészek, akik a fegyverekről gondoskodnak. Komplett kis világ a maga szabályaival, kicsinyességeivel és hőseivel.

A Zóna határait a hadsereg őrzi, de természetesen ők is emberből vannak, így a határőrizet nem túl zárt, aki át akar jutni, meg tudja oldani. Pénzzel, relikviával, erővel, ügyességgel, ki hogyan. A korrupció mindennapos, akár harci helikoptert is vehet tőlük, aki meg tudja fizetni. Ezen kívül létrejöttek a Zónában a félkatonai szervezetek is. A "Szolgálat" a Zónát el akarja zárni a külvilágtól, hogy ne tudjon onnan semmi kitörni, illetve szeretnék, ha a hadsereg átvenné az irányítást odabent. A "Szabadság" pont az ellenkezője, ők bárki számára elérhetővé akarják tenni a Zónát, hogy az ott található specialitásokkal segítsék a tudomány fejlődését és az emberek jólétét. Egyfajta hippi banda, akik azért nem riadnak vissza a fegyverek használatától sem. Legnagyobb ellenségük a sereg és a "Szolgálat". Természetesen nem maradhatnak el a "Zsoldosok" sem, akik bármilyen piszkos melót elvégeznek, ha jól megfizeti valaki.


A legfurcsább csapat a "Monolit". Vallási fanatikusok. A Nagy Monolitot imádják, ami a Szarkofágban található. Félig-meddig már zombik, de a tisztjeik nagyon is okosak. A dolguk, hogy elzárják a Zóna központját (Pripjaty városa és maga az Erőmű) a külvilágtól. És végül persze ott vannak a Kutatók, akik speciálisan felépített, a külvilágtól elzárt laborjaikban tanulmányozzák a relikviákat, anomáliákat, mutánsokat és néha az embereket is. Jól fizetnek a mutánsok testrészeiért, adatokért, relikviákért és a tudomány érdekében semmilyen áldozattól nem riadnak vissza. Feltéve, hogy az egy másik ember élete...

Az egész mögött még ott a nagy kérdés: ki és miért hozta létre a Zónát. (Akik ismerik a játékot, azok tudják, akik még nem, azoknak legyen ez meglepetés.) Ez hát a színpad, ahol a történetek játszódnak. És a Zóna napról-napra növekszik...

A játékok és a könyvek oda-vissza kapcsolata:
1. Eredetileg ugyebár három számítógépes (PC-s) alapjátékot csináltak, ezek a Csernobil árnyéka (2007), a Tiszta Égbolt (2008) és a Pripjaty vonzása voltak, amit lelkes programozók, rajongók különféle mod-okkal (vagyis kiegészítőkkel) egészítettek ki, ezekkel téve még robosztusabbá, még "életszerűbbé" ezt a poszt-apokaliptikus világot.

2. A modok és a könyvek között vannak átfedések. Azt persze nem tudom megmondani, hogy az írók használták-e fel a modok ötleteit vagy fordítva, de már találkoztam olyan fórumbejegyzéssel, ahol egy modder arra hivatkozik az egyik mutáns lény - az alapjátékhoz képest - eltúlzott szívósságára panaszkodóknak, hogy a könyvek szerint ez a legerősebb az egész Zónában, ő csak ehhez igazodott.

3. A Zóna létrejöttét kiváltó "kitörés" kisebb-nagyobb rendszerességgel megismétlődik, a sztalkerek felismerik az előjeleit és igyekeznek előle fedezékbe, védett helyre húzódni, mert akit kint elkap az vagy meghal, vagy agymosott zombivá válik. A kitörések pár percig tartanak, pszichikai hatásuk van, és közben az anomáliák helye megváltozik, a mutánsok elszaporodnak és a Zóna határa néhány méterrel kijjebb tolódik.

4. A Zóna nem a valóság. Igazából csak az emberek fejében létezik. A Monolit az az "antenna", ami olyan pszi hullámokat sugároz, ami a hatókörébe kerülő emberekben felépítik a Zónát annak minden elemével együtt. Az első játéknak (Csernobil árnyéka) az egyik befejezése a hét lehetséges közül (és az egyetlen "jó" befejezés) az, hogy a főhős elpusztítja az O-Tudatot. (Hét hibernált ember, akiknek a tudata egyesült és megpróbálják hatalmuk alá vonni az emberiséget. Eredetileg halálraítélt bűnözők, akik választhattak: vagy kivégzik őket, vagy részt vesznek egy tudategyesítési kísérletben. A kísérlet sikerült, a hét ember a Szarkofág alatt (pontosabban annak közelében egy földalatti laborban) alussza végtelen álmát és közben irányítja a Zónát a Monolit segítségével.) A Zóna azért ilyen, mert az alkotói még mindig ugyanazok a bűnözők, akik voltak, a tudategyesítés az alaptermészetükön semmit sem változtatott, csak épp mérhetetlen hatalomhoz jutottak általa. A Monolit klánt is azért hozták létre, hogy legyenek akik megakadályozzák a kíváncsiak bejutását a Szarkofághoz, nehogy felfedezzék a Zóna eredetét és elpusztítsák annak irányítóit.

A Monolit (mármint a kristály a Szarkofág belsejében) a Kívánságteljesítő a Sztalker filmből. Aki eléri, annak teljesíti a leghőbb kívánságát. Csak épp nem azt, amire az illető gondol, hanem azt, ami a szívében van elzárva és az életét irányítja. Ez a Csernobil árnyéka játékban úgy jelent meg, hogy a játékstílustól függően valamilyen "jutalmat" kapott a játékos a Monolittól. Persze a jutalom is sajátságos, mert mindenképp a karakter halálával végződött. Pl aki a pénzre hajtott végig, az azt látta, hogy aranyeső hullik az égből, a valóságban azonban az erőműblokk darabjai zuhantak rá és verték agyon.

A három játék története nem egyezik a kiadás sorrendjével. A második rész a Tiszta Égbolt egyfajta előzmény, azt mutatja be, miért került a Csernobil árnyéka főszereplője abba a helyzetbe, ahogyan az a játék kezdődik. A Tiszta Égbolt főszereplője, Sebhelyes a zsoldos, gyakorlatilag végig a Csernobil árnyéka főszereplőjére, Sztrelokra (vagy Lövészre, de a régi játékosoknak Sztrelok néven jobban ismert) vadászik, végül sikerül is elkapnia, ami beindítja a Csernobil árnyéka történetét. Ebben Sztrelok egy Halálkamionon kerül elő, semmit sem tud magáról, végig kell járnia az utat, amelyen visszaszerzi az emlékeit, és végül elpusztítja (már, ha, ugye...) az O-Tudatot.


A harmadik rész a Pripjaty hívása vagy Pripjaty vonzása egy katona története, akit azért küldenek a Zónába, hogy megvizsgálja, mi történt ott, mitől vált még kaotikusabbá a helyzet, miután Sztrelok elpusztította az O-Tudatot. Azt persze senki sem tudja, hogy az O-Tudat van a jelenségek mögött és azt sem, hogy Sztrelok eljutott a Szarkofágig, csak azt, hogy megszűntek azok az akadályok, amelyek miatt addig senki sem tudott eljutni Pripjatyba vagy az Erőműbe. Ezeket az akadályokat a játékos iktatja ki Sztrelok szerepében szép sorban. Előbb az Agyperzselőt, majd a Monolit klánt és a velük leszerződött zsoldosokat. Az Agyperzselő egy antennarendszer, ami pszichikai sugárzást bocsát ki és mindenkit, aki a hatókörébe kerül zombivá vagy Monolitossá alakít, vagy megöl. Pripjaty felé csak ezen a területen lehet átmenni. A várost meg a Monolit klán ellenőrzi és zárja el mindenki elől. A sereg és a sztalkerek nem tudnak átjutni rajtuk, majd egyszer csak kikapcsol az Agyperzselő, a városban harcok dúlnak, amiben a Monolit klán összeomlik, betör a hadsereg és a többi klán, mindenki mindenki ellen harcol. Ezt kell Gyigtyarjovnak kivizsgálnia, hogy mi történt, mi van a háttérben. Persze sokra nem jut, épp csak megússza a dolgot, de jó vége neki sem lesz.

Aztán a könyvekben kicsit megváltozott a történet, az O-Tudat mégsem pusztult el teljesen, csak azok a tagjai, akik a többieket irányították, de a legrosszabbak még mindig működnek és továbbra is irányítják a Zónát, csak már a korábbi fékek nélkül.

A Zóna történetei sosem érnek boldog véget. A legjobb, amit egy sztalker elérhet, hogy visszajut a Nagy Földre, mindent hátrahagyva. Vagy legendás sztalkerré válik, akit többé senki sem lát, de mindenki tudni véli, hogy elérte amit akart vagy tovább harcol a sereg és a mutánsok ellen, vagy csak egyszerűen segíti a zöldfülűeket és a balsors verte sztalkereket. A Zóna egy mélyen depressziós világ, a legnagyobb öröm az, hogy még egy napot túlélt a sztalker.

Az alapjátékhoz számtalan modot készítettek. Az egyik legjobb például azt meséli el, hogyan került Sztrelok a Zónába eredetileg, mi vitte végig azon az úton, ami a Halálkamionra juttatta. Egy másikban Sebhelyes, aki a Tiszta Égboltban elkapta Sztrelokot és az O-Tudat kezére játszotta (erről persze ő maga semmit sem tud, ő azt hiszi, hogy a Zóna ellen harcol), jóváteszi korábbi bűnét és segíti Sztrelokot a Csernobil Árnyéka történeti vonalának egy szakaszán, hogy beteljesíthesse küldetését. Segít neki, hogy felismerje, ki is ő valójában és életben maradni néhány veszélyes helyzetben. A modok némelyike sokkal összetettebb, hosszabb, átgondoltabb, mint az alapjátékok.

Apróságok, érdekességek:
A vodka - természetesen - kimossa az emberi szervezetből a radioaktív sugárzást...
A Zónától egyértelműen irtóznak a nők, így eredetileg egy sincs bent, de ettől néhány könyvben eltekintenek.
A S.T.A.L.K.E.R. és a Metro 2033 bár mindkettő nagyszabású, orosz/ukrán poszt-apokaliptikus világ, de nincs közöttük átfedés!
A Metropolis Media nem csak a Halálos Zóna duológiát (ugyanis két részes ez az alsorozat) szeretné megjelentetni a jövőben, hanem az összes S.T.A.L.K.E.R. regényt, már ha kiderül, hogy van rájuk olvasói igény, természetesen!
Innen letölthető az összes S.T.A.L.K.E.R. regény - oroszul...
Mivel - teljesen véletlenül - egy főleg ukrajnai magyarokból álló klán tagjaként játszom a World of Tanksot, ezért tőlük (mármint az Ukrajnaiaktól) tudom, hogy a S.T.A.L.K.E.R. filmsorozat castingja folyik éppen most már TÉNYLEG!, a készítők repesve várják a jelentkezőket! Én meg a sorozatot! :D

Megjegyzések

  1. tényleg monstre-poszt, de kedvem támadt tőle játszani. :D
    lesz sorozat? tök jó. hátha nem kaszálják el fél évadnál.

    az Őrségekkel meg sztem érdemes megpróbálkoznod, de inkább Lukjanyenko miatt. amit Vasziljev írt, szervesen illeszkedik a történetbe, történetileg, viszont stílusilag totál kilóg a sorból. (és nem a káromkodás hiánya miatt. :) nem mondom, hogy nem élvezhető, de lényegesen másra helyezi a hangsúlyt. míg Lukjanyenko precízen és aprólékosan vezeti a történetet, szereplőket, mozgatja a szálakat, addig V elment egy emóciós irányba, ami sztem felesleges és idegesítő. (gyanítom, élőben sem kedvelném a pacákot)

    linkeltelek a poszthoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!

      Képzeld, én még a játékokat szerintem nem is láttam. Szerintem anno nem is futottak volna jól a gépemen, ezért hanyagoltam... :)

      Az Őrség meg alapvetően érdekelne, de annyi minden van még előtte, plusz ugye láttam a filmeket - még tetszettek is -, szóval lehet, annyi nekem elég is volt belőlük.

      Törlés
    2. az őrséges filmek nem rosszak, csak nincs túl közük a könyvhöz. inkább csak csatlakozási pontjaik vannak, úgyhogy hiába láttad, a könyv az újdonság erejével hatna. :D
      azért ha ráérsz, olvass bele, hátha benne ragadsz, mert nagyon kellemes világ.

      Törlés
    3. köszi! akkor még egy sorozat az olvasási listán... :/

      :D

      Törlés
  2. Közben ezt kaptam haveromtól:

    "...Az eredeti atomerőmű katasztrófa (1986) és a Zóna létrejötte (2006) közötti húsz évben a Szarkofág körül terül el az un "30 km-es zóna", vagy "Elzárt zóna". Ez a kihullott sugárszennyezéstől leginkább súlytott terület. A szovjet, majd később az ukrán hadsereg szigorúan őrzi, belül csak a katonák, a kutatók és a sugármentesítésben, romeltakarításban résztvevők mozognak. Meg az erőmű maradék blokkjait üzemeltető személyzet, de őket busszal hozzák-viszik, azaz magából a lezárt területből mit sem látnak.

    Ez a normális emberek által amúgy sem szívesen látogatott, kihalt terület kiváló helyszín a hadsereg titkos kutatásai számára. A többnyire földalatti titkos laborok építéséhez szükséges mozgásoknak, szállításokanak kiváló fedőtörténetet ad a Szarkofág építése, a sugárszennyezett romok, járművek deponálása a később Szeméttelepként ismert területre.

    A laborok (eddig legalább 18-ról tudunk) egyikében jött létre az O-Tudat, egy másikban a vérszívókat "tenyésztették ki", az Agyperzselő és a yantari sugárzó is egy ilyen kutatás sorozat eredménye, ahogy talán a kimérák is.

    A Zóna létrejöttekor, az első Nagy Kitörésben a laborok személyzete és a területet őrző katonák nagyrésze odaveszett, a laborok megközelíthetetlenné, és részben elfeledettekké váltak. Természetesen vannak, akik tudják, hol épültek, de nem kötik a sztalkerek orrára és az adatokat jól őrzött páncélszekrényekben tartják valahol a fővárosban, vagy a hadsereg központi bázisán.

    Arról persze minden sztalker tud, hogy folytak ilyen titkos kutatások, de hogy pontosan milyenek és hol, szinte senkinek sincs információja. Azt viszont mindenki nagyon is jól tudja, hogy egy ilyen labor igazi kincsesbánya, az ott található iratok, dokumentációk, műszerek, prototipusok nagyon értékesek a megfelelő vásárló számára, így nagyon jó üzlet lehet ezek felkutatása. Még azoké a laboroké is, amit már többször is kifosztottak.
    Vagy gyors halált okozhat.
    Aki a laborok után kutat, az automatikusan a hadsereg, a zsoldosok, a Monolit szekta, meg úgy általában mindenki ellenségévé válik, talán csak a Szabadság klán és a Kutatók kivételek, de ők is csak akkor támogatják az ilyen akciót, ha a megtalált írásokat nekik adja át a szerencsés megtaláló. A szabadúszók ideig-óráig segíthetnek, de köztük is sok olyan van, aki jobb szeretné maga felvenni az ezekért járó pénzt, így mindenkinek nagyon meg kell gondolnia, kivel szövetkezik és ennek mi lesz az ára."

    Köszi az infót, nem tudom, miért nem sikerült ide posztolnod. :/

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése