Ugrás a fő tartalomra

Jövőbeni célok...


Felmerült a minap egy beszélgetés során egy olyan helynek az igénye, ahol az olvasók bármiféle témában tudnának posztolgatni, nem csak kommentben egy-egy adott könyvről, mint most. Magyarul egy fórum hiányzott a kedves levélírónak - ami valóban nem volt eddig, igazából fogalmam sincs miért. A fórumokról mondjuk semmit sem tudok, de gondoltam, hogy nem atomfizika egy ingyeneset beüzemelni.

Látjátok oldalt azt a csúnya új ikont a Közösségi Ház címke alatt? Na oda kell kattintani majd - vagy IDE -, ha a PL 2.0 életérzés részeseivé szeretnétek válni. Persze az új fórum még elég ergya, semmi nincs benne, csak design-design-design a tartalomjegyzék van már (félig se) formába öntve, de a cél úgyis az lenne, hogy a tartalmat (és az életet) oda az olvasók hozzák majd el, nem én egyedül, magamnak. :D (Szép álmok, igaz? Tudom, hogy az olvasók nehezen mozdulnak, hiszen a blogra még kommentek is csak ünnepnapokon érkeznek. Ez van, én merek nagyot álmodni!) :)

Na, hogy ez az elképzelés hamvába hol-e érdektelenség miatt az jó kérdés, remélem nem, de ha igen, akkor se került egy fillérjébe se senkinek, szóval... így jártunk. Regisztráció nélkül is be lehet nézni, meg lehet lesni, mit/hogy szeretnék a jövőben oda költöztetni. A regisztráció pedig csak akkor kötelező, ha reagálni szeretnétek esetleg majd az ott található tartalmakra. (Ha lesznek egyáltalán, mert a kezdet az biztosan nagyon keserves lesz... :D )

Jó lenne egy kicsiny lelkes közösséget ott összehoznunk, mert bár tudom, hogy van FB meg G+ (egyik vízfejűbb már mint a másik), meg Moly és Goodreads is, és a fórum egyébként is ósdi és nem trendi meg még szerencse hogy nem galambpostával vagy füstjelzéssel akarok kommunikálni veletek (Meg miért nem elég a blog, mit ugrálok?) Az az igazság, hogy szerintem ez az ósdi forma talán a leginkább hatékony módszer a közösség építésére.

Nos, egyenlőre tehát semmi nincs szinte a fórumon, de lesz, szóval gyűljetek, beszélgessetek, ismerkedjetek egymással, velem és a fórum felépítésével! Beszéljük meg, ki mit szeretne, hová, merre fejlődjön tovább a blog, a fórum. Milyen posztokat szeretnétek olvasni, lenne-e kedve valakinek segíteni adminoskodni, cikkeket írni, vagy bármi más - határ a csillagos ég!

Később - de akár már most rögtön - szeretnék a fórumra csábítani az összes (vagy a lehető legtöbb) magyar kiadótól egy-két munkatársat (és hazai írókat is!), akiktől lehetne kérdezgetni "műhelytitkokat", információkat, vagy egyszerűen csak haverkodni és dumálni. A ma még amatőr írópalánták a profibbakhoz fordulhatnának tanácsért, véleményért. Közösen ötletelhetnének, vitatkozhatnának könyvekről, filmekről meg ami csak az eszükbe jut. Mi - fórumozók - pedig már ezeknél az első lépéseknél is ott lehetnénk majd a tűzközelben, figyelve, okulva és néha persze bele is szólnánk a munkafolyamatokba (már ha megengedik). Olyan hazai oldalt/fórumot, ami konkrétan ilyen erősen az írók-olvasók-kiadók összefogásának, összehozásának lenne dedikálva én nem ismerek. Vannak írói műhelyek - Delta Vision, Könyvmolyképző, satöbbi -, különféle workshopok, írói blogok, FB-csoportok, (és persze vannak kisebb-nagyobb fantasy fórumok is), de szerintem ezek - jó, de - nagyon elszeparált kezdeményezések. Hogy a P. L. fóruma - a Közösségi Ház - (majd gondolkozok valami értelmesebb néven, meg jöhetnek ötletek tőletek is, most örüljetek, hogy egyáltalán lett neve... egy órája még fórum sem volt...) is ilyen hamvába holt próbálkozás lesz-e, hamar kiderül. Szeretném, ha nem így lenne. De ehhez Ti is kelletek. Nagyon.

Szóval ilyen terveket dédelgetek magamban csendesen. Nem gondolom, hogy ezzel valami nagy dolgot fedeztem volna fel, vagy megváltoztatom bárki olvasási szokását esetleg megmentem a magyar könyvkiadást, de talán szórakozhatunk egy jót közösen és közben Mi - vagyis az Ismeretlen Olvasó - is megtesszük amit tudunk.

Szóval a nagy kérdés: Szeretnél egy nagy kaland részese lenni (vagy legrosszabb esetben egy spam-értékű regisztrációs visszaigazoló email tulajdonosa)? Ismersz valakit, akit érdekelhet egy ilyen oldal? Jó lenne, ha egyetlen helyen tudnál kapcsolatban maradni rajongóid hadával? Ne habozz! Csatlakozz! (Hú, ez borzalmas volt!) Veszíteni valód nincs.

[A fórum miatt a blog működése semmiben nem fog változni a jövőben sem.]
(Szerintetek ez az egész felesleges netán hülyeség? Írjátok meg nyugodtan!)

Megjegyzések

  1. Szerintem nagyon jó ötlet, és kíváncsian várom, hova fog fejlődni. Szerintem regisztrálni is fogok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Akkor már ketten leszünk (és mindketten nagyon kíváncsiak...) :D

      Törlés
  2. Érdekes, és szerintem nem rossz ötlet visszatérni a "füstjelekhez" :) amúgy meg inkább itt csevegek, mint a molyon. (bár nem vagyok a törzsközönséged, csak PL-szédelgő :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, már van tagja a fórumnak és bejegyzések is, szóval ha dugába dől az egész, már akkor sem üresen. :D

      Törlés
  3. Egy Facebook csoport is megtenné... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még véletlenül se. Ömlesztett káosz az egész. :)

      Törlés
  4. Szerintem jó ötlet.:) A fb-tól ellenben (az egész oldal, ahogy van) kiráz a hideg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszik. Remélem találkozunk ott is. Az FB-t én is utálom.

      Törlés
  5. Szerintem is nagyon jó ötlet. Amikor régen elkezdtem a neten olvasgatni, közösségeket keresni, akkor volt divat a fórum, és a mai napig sokszor hiányzik. És csendesen jegyzem meg: végre valami, ami nem igényel facebook-os tagságot... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is lelkes fórumozó voltam régen. Teljesen jól működik. Lehet, hogy a KH-ban sosem lesz akkora élet, mint ahogy optimistán azt én szeretném, de nem elfér ott oldalt? Én biztosan használni fogom. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése