Ugrás a fő tartalomra

Greg Hughes - Házi sörfőzde




A végső cél! (A pohár már megvan...)
Nagy örömömre szolgált, mikor kedves barátom engem kért fel, hogy mutassam már be Greg Hughes Házi sörfőzde című ismeretterjesztő művét a Profundus Librumon. Nem véletlen ez az elnevezés amúgy, hiszen a könyv alfától omegáig bemutatja a házi sörkészítés módszereit. Ugyan könyvajánlókat nem igazán szokásom írni, most elvállaltam, ha már egyszer úgyis rám esett a választás – ami valahogy mindig rám esik, ha konyhai teendők kerülnek szóba (vagy bármi más teendő, ha már itt tartunk…) –, hogy a cimborákkal közösen magunknak kotyvasztott nektár itthoni főzését koordináljam.

Gyors és alapos sörtörténeti tárlattal kezd az igényes, keményfedeles kötet, hiszen az emberiség egész történelmét végigkíséri ez a nedű. Az olvasó érdeklődését a szerző már azzal gyorsan felkelti, hogy számba veszi, milyen időszakokban fejlődött leginkább a sör, és maga a sörfőzés – például a kézműves sörök szempontjából az 1979-es dátum a legfontosabb, hisz ekkor válik lehetővé az USA-ban a házi sörfőzés.

De akkor némi fogalommagyarázat, mert hát mi is az a kézműves sör? Kézműves sör minden olyan sör, amelyet kis, független főzdék készítenek minőségi alapanyagokból, hagyományos módszerekkel. E főzdék specialitása, hogy gondosan ügyelnek a részletekre és termékeiket gyakran nagyságrendekkel jobbnak ítélik a fogyasztók a tömegsöröknél. Szabadabban állíthatnak elő kis mennyiségben speciális söröket – ami a nagy sörfőzdéknek kereskedelmi szempontok miatt nem járható út.


Ezek után a szerző az alapoktól kezdve leírja a sörkészítés metódusát, amivel a nagyobb sörgyárak is dolgoznak – viszont a „házi út” sokkal több lehetőséget rejt a kísérletezésre. Ráadásul erre szinte minden oldalon biztatást is kap az olvasó. Az első lépés a hozzávalók bemutatása: maláta, komló, élesztő és a kiegészítő, ízesítő anyagok. Minden alapanyagot alaposan körbejárunk, ezzel is megkönnyíti a későbbi kombinálás lehetőségét a kezdő főzőtanoncok számára. Pontos, jól áttekinthető táblázatok lesznek segítségünkre, az ízesítő anyagoknál napra pontosan szerepel a felhasználásuk időtartama, de megemlékezik az elérhető ízhatásról, illetve hogy milyen típusú sörbe ajánlja.

Három sörfőzési módszert mutat be a könyv, pro és kontra érveket felsorolva az egyes lehetőségek mellett, így aztán a kezdőtől a haladóig mindenki megtalálja a neki megfelelő utat. Részletezi a főzéshez szükséges eszközöket, ráadásul több alternatívát is kínál, olcsóbb-drágább megoldásokat. Külön kitér a higiénia fontosságára, mivel ezen bukhat az egész főzés. A házi sörfőzés egyébként néhány (kevés) tízezer forintos egyszeri befektetéssel már elkezdhető, semmiféle különlegesen drága eszközt nem igényel, igaz, egy kevés koca-szakácskodásban szerzett konyhai tapasztalat nem árt hozzá. A későbbi főzések pedig – amikből 27 liter sör lesz, már ha pontosan követjük a recepteket – még sokkal olcsóbbak!

Képsorozatok segítségével vezet végig a három eltérő módszer szerinti főzés folyamatán. A sörfőzéssel csak kacérkodó olvasók megnyugtatására kiemelném: az egész folyamat érthető, áttekinthető, ebből a könyvből bizton elsajátítható a szakma csínja-bínja, elvégre közérthető módon elmagyarázza, hogy mit miért csinálunk. Az eltérő főzési metódusok lezáró lépései egyébként megegyeznek (élesztőzés-erjedés-cukrozás, lefejtés), hogy a végére csak a palackozás édes terhe maradjon hátra – még itt is kapunk kiváló ötleteket (címkenyomtató honlap!), hogy a saját stílusunkra szabjuk a sörünk kinézetét.


A kötet nagy részét a különböző receptek teszik ki, és hát ami szem-szájnak ingere, az itt biztosan megtalálható. Az egyszerűbb típusú IPA-tól a gyümölcsös belga típusokon át egészen az akár 10%-os alkoholtartalmú sűrű árpaborokig találunk recepteket, összesen száz darabot. A szerző itt is a már megismert pontossággal adja meg a hozzávalók arányát, tippekkel, esetleges változtatási lehetőségekkel segíti az amatőr főzőket, főzni vágyókat. A kötetben kiváló szószedet és fogalomtár is található, ami megkönnyíti a tájékozódást.

Nem egyszerű dolog a házi sörfőzés, de ha már unja az ember a bolti kínálatot és érez magában, baráti társaságában egy kis elszántságot, érdemes belevágni. Ez a könyv biztosan nagy segítség lesz – nekünk már biztosan bevált, hiszen mostanában nem nagyon volt még egy olyan könyv, amit ilyen rendszerességgel – és örömmel – folyamatosan forgatnánk. Kedvcsinálónak és nyálcsorgatáshoz is kiváló olvasmány!
A poszt az ekultura.hu-n is megjelent!

Megjegyzések

  1. Ezen a mondaton jót mosolyogtam:

    "A sörfőzéssel csak kacérkodó olvasók megnyugtatására kiemelném: az egész folyamat érthető, áttekinthető, ebből a könyvből bizton elsajátítható a szakma csínja-bínja, elvégre közérthető módon elmagyarázza, hogy mit miért csinálunk."

    5 évig tanultam technikumban, majd utána 4 évig főiskolán a szakmát. Hidd el, ha azt mondom, a könyv maximum betekintést enged a sörfőzésbe, és nem lehet elsajátítani a szakma csínját-bínját belőle. Viszont arra kiváló a könyv, amire szánták, hogy otthon sört készítsen az ember.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hiszek neked! :D
      Nekünk annyira részletes pont, hogy bele merjünk vágni a kutyulásba. Aztán h valamikor is profik leszünk-e (Lehet, hogy pont 9 év alatt?), majd elválik. :D

      Törlés

Megjegyzés küldése