Ugrás a fő tartalomra

Rapid Rage (RR) poszt



Tegnap elmentem a Stephen King Partyra az Alexandra boltba, hogy minél hamarabb nálam legyen az új King könyv, az Álom doktor. (Igazából nem ezért, csak kíváncsiságból, de ez most mellékes.)

Sosem gondoltam volna, hogy ezért fogok problémázni, de...

Az Álom doktor magyar kiadása igen tetszetős, King életművéhez abszolút méltó lett, igaz, nekem nem jön be a borítója, de ez egyéni problémám, most nem is foglalkozok vele, egyébként ez volt az eredeti kiadásé is, szóval... Tehát a magyar kiadás 576 oldal, kemény kötésben, külön védőborítóval, nagy, 23 cm magas formátumban, pont olyan, mint amilyenben már régóta ki kellett volna adni a műveit szerintem. Nagyon örülök, ugyebár! De...

Miért pont ezt? Miért most? Az Álom doktor ugyanis a Ragyogás folytatása, ami ugyan megjelent itthon már legalább nyolc kiadásban, a legutolsó IDÉN, de még véletlenül sem illik egyikhez sem ez a legújabb formátum. Ne is beszéljünk arról, hogy én például megvettem az IDEI Ragyogást is - teljesen feleslegesen, mint kiderült - csak azért, hogy az Álom doktorral egyező formátumban legyen meg a polcon. Nem kellett volna. (Az Álom doktor a King műveknek fenntartott polcaimra ráadásul oda sem fér állítva.)

Igazán nem vagyok nagyon design majom, de a kedvenc könyvsorozataimra háklis vagyok. Szerencsétlen King könyveit először össze-vissza formátumban adták ki. Megvettem. Aztán áttértek a fekete sorozatra. Azt is megvettem. Aztán jött a fehér sorozat, a kemény borítóval. Azokat is megvettem, még örültem is neki. Aztán jött az új formátum, a színes gerinccel. Azokat is megvettem, mikor láttam, hogy a régi könyveket is kiadják ilyen formában, gondoltam is, végre egységesen - szépen, katonásan - fognak kinézni a könyvek. De persze én vagyok a hülye, az egyszeri barom vásárló, akinek mindent el lehet adni úgyis! [Nézd csak, ezt is megvették, kasszasiker! Igazad volt, megérte lecserélni a méretet, tényleg el lehetett adni még százat a Cujoból...]

Én komolyan mondom, nem értem a kiadóknál a könyvek designjáért felelős stáb gondolkodását. Miért nem lehet ragaszkodni ahhoz a formátumhoz, amiben elkezdtek kiadni egy adott sorozatot. Ettől még ezer-millió fajta kinézetű könyv maradhatna a boltokban, nem kéne mindnek egyenköpenybe bújni! DE EGY SOROZAT KÖZBEN NE VARIÁLJANAK! KÖNYÖRGÖM! Ha egy formátumban kiadnak egy írótól harminc könyvet, akkor a másik húszat is adják már ki ugyanúgy. Kingnél maradva pedig, ha egyszer már szakítanak a jól bevált - bár elég wcpapír-szerű - formátummal (FEKETE) és az exkluzívnak szánt (FEHÉR) kiadást is abbahagyják, és elérkezettnek látják az időt arra, hogy újítsanak, és egy új formátumban kiadják a régi könyveket is, akkor pont eljött az idő arra, hogy kicsit gondolkozzanak előre. (Főleg egy olyan nagy, magyar szinten meghatározó - ráadásul jó! - kiadónál, mint az Európa, akik a '70-es vagy '80-as évek óta birtokolják a King kötetek jogait. Éppen nekik kellene a legjobban tudniuk, mennyire is fogynak nálunk pontosan King könyvei...) 2012-ben vagy 2013-ban, mikor kijött az első színes gerincű első King könyv (nem is tudom hirtelen melyik volt az), na, annak kellett volna olyannak lenni, amilyen végül az Álom doktor lett. 2014-ben. Egy sorozat második részeként... És a hab a tortán, hogy semmilyen "biztosíték" nincs arról, hogy a novemberben megjelenő Mr. Mercedes - vagy mi lesz a címe - nem egy még újabb fajta formátumban érkezik. Ahogy arra sem, hogy a javított Setét Torony sorozat 4 - 7. részei milyen külalakot kapnak majd. Remélem nem a FEHÉR kiadásban jönnek majd, csak hogy az is szarul nézzen ki az első részek mellett a polcomon.

Nagyon vissza kellett fognom ám magam ennél a posztnál, de mikor tegnap megláttam az új King könyvet, hirtelen arra gondoltam, hogy kell a fenének ez a könyv és mindjárt otthagyom a boltban. Civil elégedetlenségből! (Emlékszik még valaki a Malaza-sorozat hetedik részének puhafedelű változatára a hat keményfedelű rész után? Az is mi volt már! Merénylet?)

Szerintem a könyvdesignerek - van ilyen egyáltalán, vagy csak a szomszéd Jóska bácsi csinálja ezt a munkát két villanyszereléses meló között? - ellógtak néhány Design 101 órát a suliban... csak az a baj, hogy Mi szívunk ezért.
Persze a többség pont leszarja.
Nekem ez az egyik achillesem a félbemaradt könyvsorozatok mellett.
Ki van velem?
Mondjátok: "yey"!

Megjegyzések

  1. ajjdejó, végre már nem csak én akadok ki valamin. :D
    egyébként teljesen megértelek. el nem tudom képzelni, mi járhat ilyenkor a dizájner fejében.
    (bár annyi mindenről nem tudhatunk, lehet, hogy odakinn már az x-dik változatban nyomatják, és ezt a kiadást csak ilyen formátumban lehetett kiadni, mert ott épp ebben jött ki. akármilyen baromságot kiköthetnek.)
    egyébként meg lehet, hogy pont ezt lovagolják meg, amit te is csináltál: kiadják 15 féle verzióban, mert mindig lesz, aki újra és újra megveszi. lehet, hogy most megint elkezdik ilyen nagyban, keményben. újra megveszed az egészet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, pont ez jutott eszembe írás közben, és szerintem megvenném... :( A jobbakat legalábbis. Mert hülye vagyok.

      Törlés
    2. én is megvenném, bár én a többit eladnám.

      Törlés
    3. Ja, persze, én is. Most sincs itthon egy King regényből 2-3 fajta meg, csak az utolsó változat. A többi repült a cserekor.

      Törlés
  2. yey!
    Bár engem nem szokott zavarni a formátum, a tartalom úgyis ugyanaz. Lehet egyébként a papír a ludas a dologban, mert nagyobb mennyiségnél óriási árkülönbségek tudnak lenni a különböző papír minőségek között. Meg az is számít mekkora papírra nyomják és azt hogy tudják utána megvágni.
    A hasznot pedig biztos szereti minden kiadó :)))
    A dizájner fejében nem tudom mi járhat, de pl. biztos nehéz lehet olyan írónak/témának király borítót összerakni akit nem is szeret. Egyik nap Vavyan Fable, másik nap meg Stephen King. Na az szívás lehet :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hittem, pont Neked egy kicsit azért fontos a külalak... :)
      1. Az Álom doktor nem tudom milyen papírra lett nyomva - még ki sem nyitottam bevallom -, lehet, hogy ugyanarra a "sötétszürkére", mint a FEKETE sorozat. Nem hiszem, hogy papírkérdés lenne az, hogy egyik könyv így, a másik két centivel nagyobb méretben jelenik meg.
      2. Ez a munkája, nem? (Meg lehet, hogy többen vannak egy nagyobb kiadónál, nem csak egy ember.) Egyébként egy NAGY RAKÁS Európás könyv borítója, formája telitalálat. Pld. az Álom doktor méretén sem problémáznék - teljesen rendben van -, már ha ilyen lenne a többi King könyv is...

      Törlés
    2. Fontos hát, a szép borítókat szeretem. A méret változásra gondoltam, az nem zavar.
      2. Nekem nem menne :)
      Látom ma kár győzködni... ezt most elhatároztad, hogy úgy szar ahogy van :)

      Törlés
    3. Nem, ma EBBEN nem lehet győzködni. MERT ez így úgy szar, ahogy van. Pont ahogy mondod. :)

      Értem, hogy szereted a szép borítókat (ahogy én is), de a polcra felrakva a borító nem látszik, csak a gerinc és a méret. Ebből kell(ene) kihozni valami "látványosat" vagy egyszerűen csak valami "szemet pihentetőt". Ne mondd már, hogy neked nem zavarja a szépérzékedet, ha össze-vissza állnak a kedvenc könyveid, mint a kukában a szemét. Engem kurvára zavar. Pont ezért is vettünk olyan könyves szekrényeket, aminek az ajtaja nem teli üveg, hanem az alsó fele "tömör" fa (vagy ABS lap, vagy mi a fene). Azok mögé suvasztom be a - nagyon jó - de szarul kinéző könyveimet. És "vérzik értük a szívem". Persze túlzok, de remélem érted.

      Törlés
    4. Értem én :)
      A gerincről jutott eszembe, hogy azt miért csinálják a kiadók, hogy 100 könyvből egynek a gerincére fordítva kerül fel a felirat??? Na engem ez szokott zavarni :)

      Törlés
    5. Egy újító szándékú design-fogás? A szarok közül! ;)

      Törlés
    6. Elég a puffogásból, inkább olvasd ki gyorsan, hogy tudjam érdemes e miatta félbehagyni a Krakent :P

      Törlés
  3. Teljesen egyetértek. Legnagyobb ocsmányság, ha egy sorozaton belül variálják a kötetek méretét. Szerencsére nem szeretem King-et, így ez nem érint, de fájó pont volt az Erikson könyvnél a változtatás. Legutóbb zasszonynál a Bridget Jones könyvénél szaladtunk bele. Nem elég, hogy rossz volt a harmadik rész, még tök más méretben is jelent meg. :-)

    Tényleg, a Kopókat kiolvastad? Én elég nyögve nyelősen haladok vele. Több mint egy hónapja olvasom, és még csak a 130. oldalon tartok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Á, egy csomó másik került elé. Direkt nem sietek vele, hiszen ki tudja, mikor jön a következő rész. Már ha...
      Igaz, már attól is félek, hogy nehéz lesz felvenni a bonyolult történet fonalát több évvel a hetedik rész olvasása után. Bár minél tovább várok, annál rosszabb helyzetben leszek... Ugyan ez van az utolso Trónok harca könyvvel is. Még azt se olvastam el. Azt nyárig, a köv. évadkezdésig biztosan pótolom!

      Törlés
  4. Én simán el tudom képzelni, hogy ezzel a kemény kötésű, "exkluzív", a külföldivel megegyező borítójú változat kiadásával le akarják fölözik a keménymagot, akik már várják és így is, úgy is megveszik a megjelenéskor (pl.: a kemény kötés indokoltabbnak érezteti az árát stb.).
    Aztán fél-egy év múlva az utánnyomáskor mellécsapják majd a nemrégiben megjelent Ragyogáshoz hasonló, flekkes borítójú változatot is - ezt puha külleméből adódóan jóval olcsóbban.

    VálaszTörlés
  5. Írtam az ügyben a kiadónak, ez a válasz:

    "Köszönjük a levelét! Stephen King regényeit sokan keresik, többen a keményfedeles változatot preferálják, másoknak megfelel sima puhakötéssel. Mindenki kedvében szeretnénk járni, ezért az Álom doktort, amit nagyon régóta várnak a rajongók kemény fedéllel jelentettük meg. Természetesen értjük az Ön problémáját, terveink szerint karácsonykor lesz egy újra kiadás az eddigi kötetekhez igazodó mérettel, borítóval."

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése