Ugrás a fő tartalomra

Retró könyvajánló



Milyen könyveket ajánlva szerettessük meg a (fantasztikus) irodalmat a fiatalokkal?

Most, amikor azért a kínálatra igazából nem lehet panaszunk, hiszen már évtizedek óta árasztanak el minket a kiadók jobbnál jobb könyvekkel, a mesékből éppen csak kinövő, tíz éves forma gyerkőcök könnyen lehet, hogy megrettennek az előttük álló "titokzatos" kötetek félelmetes hordájától. (Ember legyen a talpán, aki el akar igazodni közöttük.) Szerencsésebb esetben az idősebb barátok, szülők talán majd adnak egy pár művet a kezükbe, amivel szerintük érdemes kezdeni az ismerkedést, ha a gyerek fantasyt / sci-fi-t szeretne olvasni, de vajon a megfelelőeket-e?

Több ezer szórakoztató fantasztikus könyvvel a hátam mögött nekem még mindig kérdés, hogy az általam legjobbnak tartottakat ajánljam rögtön kezdésnek, nem törődve az esetleges negatív mondanivalóval (H.P. Lovecraft írásai) vagy a csodálatos - de fárasztó - stílussal (Michael Moorcock vagy Dmitry Glukhovsky könyvei), esetleg a gyerekeknek még nehéznek tűnő szépirodalmi, pátosszal teli nyelvezettel (Orson Scott Card - A kegyelem ára vagy J.R.R Tolkien - Szilmarilok) netán az ezer oldalt is jóval meghaladó hosszúsággal (J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura), amik esélyes, hogy egyenként is inkább elborzasztják majd az olvasástól a fiatalokat? Igaz, rákereshet önállóan is mondjuk a Moly.hu-n vagy a Goodreads.com-on - vagy különféle blogokon... - a legjobb ifjúsági könyvekre, de azok legtöbbje mostanában inkább csak "romantikus lányregény"-ek fantasztikus köntösbe bújtatva. Olyanokat pedig ugyebár én finoman szólva - már csak elvből - sem ajánlanék a gyerekeimnek, főleg akkor, ha nem is "normálisan" romantikus, hanem "PARA"! :)


Tehát, kompromisszumként most olyan írásokat elevenítenék fel egy kicsit, amik ANNO nekem sokat segítettek abban, hogy örökre a könyvek bűvöletében maradjak. Ezeket olvasva szerettem bele végzetesen a fantasy zsánerébe. Ezen művek közös jellemzői, hogy
  • vékonyak (kivéve az egyik)
  • pörgősek
  • magával ragadó történettel és/vagy szereplőkkel rendelkeznek
  • általában folytatásosak, így van mód a mélyebb elmerülésre az adott világban
  • irodalmilag lehet, hogy nem annyira kiemelkedőek, de nem is fércművek
  • kiállták az idők próbáját és az olvasóknak eddig nem okoztak csalódást

Jules Verne összes művei (Igaz, nekem tőle a hajós-kalandosak a kedvenceim, nem a sci-fik, de nyugodtan ide fér a listára azért)
Utazás a Holdba
A baltimore-i tüzérklub a béke beköszöntével a fenyegető tétlenség elől példátlan vállalkozásba menekül: ágyúlövedéket akar fellőni a Holdba. Egy kalandos fantáziájú francia utasnak jelentkezik az űrlövedékbe – s tüstént akad két amerikai útitársa is. A nagy kísérlet átmeneti izgalmak után sikerrel jár, ha nem is az elképzelés szerint: leszállniuk ugyan nem sikerül – mai ismereteinkkel hozzátehetjük: szerencséjükre –, hanem a Holdat megkerülve páratlan tapasztalatokkal gazdagon térnek vissza a Földre.

John Caldwell - Skandar Graun-sorozata
01. A Káosz Szava
Skandar Graun, a félvér ork harcos-pap bosszúra szomjazik, mert szüleit még gyermekkorában legyilkoltatta Peltár, egy gonosz varázsinas, akiből később már egy földrész leghatalmasabb mágusa lett. Skandar Graun istene, Yvorl csak akkor hajlandó segíteni neki, ha megszerzi a Káosz Szavát, egy rég eltűnt varázsszert, amire Peltár is igényt tart. Társaival, szedett-vedett, különös figurákkal kalandos útra kel, ám a társak a kegyetlen csatákban vagy orgyilkosok által sorra elhullanak mellőle… A Káosz Szava sodró lendületű, izgalmas olvasmány, mely különleges élményt nyújt a kalandot és fantasztikumot kedvelőknek.

Wayne Chapman - Tier Nan Gorduin-os M.A.G.U.S. regényei
01. Csepp és tenger
Az Ynev világát megteremtő regények, A Halál havában és az Észak lángjai hőse, a legendák Fekete dalnoka egyszerű komédiásként kezdi pályafutását Erion városában. A túlélés fortélyait a nagy Haygar Brishtől tanulja, a szenvedélyt és a gyászt Godora ege alatt, a félelem és a végzet erejét Shulur sikátoraiban ismeri meg. Hogy legádázabb ellenségén, az időn úrrá lehessen, már csak egy délvidéki utazást, egy örökösödési háborút és egy halálig tartó bárd-párbajt kell túlélnie…

Margaret Weis & Tracy Chapman - Sárkánydárda-krónikák
01. Az őszi alkony sárkányai
Barátságuk egy életre szólt, ám hosszú évekre különváltak útjaik. Most ismét összegyűlnek, bár mindegyikük titkokat rejt a szíve mélyén. Mesélnek egymásnak a háború árnyékába vesző világról, különös szörnyekről, mítoszokról, legendák szülötteiről, de titkaikról mindaddig hallgatnak, amíg nem találkoznak egy gyönyörű, bánatos nővel, aki kristálypálcája fényénél egyre mélyebbre vezeti hőseinket az árnyakba, és mindörökre megváltoztatja életüket és a világ sorsát.
A RENDKÍVÜLI HŐSÖK TÁRSASÁGA
Félelf Tanis: a csapat vezére. Kiváló harcos, aki gyűlöli a harcot, és egyszerre két nő iránti szerelemben őrlődik. Egyikük Kitiara, a temperamentumos kardforgató lány, a másik Laurana, a bájos elf hajadon.
Fényeskardú Sturm, Solamnia lovagja. Az összeomlás előtt nagy tiszteletnek örvendő lovagok mára megvetés tárgyává lettek. Sturm egyetlen vágya, ami még az életénél is fontosabb számára, hogy egyszer visszaszerezze a lovagság becsületét.
Aranyhold: a Főnök Lánya, a kék kristálypálca birtoklója. Törzsének számkivetettje, Zúgószél iránti szerelme vezérli mindkettőjüket az igazságkeresés veszedelmes útjára.
Zúgószél: a Nagy Vándor unokája, miután egy halott városban, ahol fekete szárnyakon röpköd a halál, megkapja a kristálypálcát, kis híján maga is odavész. És ez még csak a történetének a kezdete.
Raistlin: Caramon ikertestvére, varázsló. Bár teste megtört, ifjú kora ellenére nagy varázserővel rendelkezik. Különös tekintete mögött azonban sötét titkok lappanganak.
Caramon: Raistlin ikertestvére, harcos. Hatalmas termetével fivérének pontos ellentéte. Raistlin az egyetlen, aki igazán fontos a számára és az egyetlen, akitől fél.
Tűzkovács Kova: öreg törpe harcos, Tanis legjobb barátja, a fiatalokat saját gyermekeiként kezeli.
Tasslehoff Fúróláb: surranó vándorkereskedő. A surranók Krynn leglenézettebb népe nem ismerik a félelmet, ezért aztán mindig mindenki nyakába hozzák a veszedelmet.
EZ A NYOLC SZEMÉLY A VILÁG MEGMENTÉSÉNEK ZÁLOGA, AHHOZ AZONBAN, HOGY TERVÜK VALÓRA VÁLJON, MINDENEKELŐTT MEG KELL TANULNIUK ZÖLD ÁGRA VERGŐDNI EGYMÁSSAL ÉS ÖNMAGUKKAL.

Jeffrey Stone - Éj-trilógiája
01. Harc az Éj Kövéért
Kevanaar, a hatalmas isten más dimenzióba távozik hogy az évezredekkel azelőtt kivándorlók leszármazottjai után kutasson. Távozásával megszűnik az egység Cherubionban, volt tanítványai marakodnak a hatalomért. Melan, a hideg számító technokrata tanokkal és robotokkal vív elkeseredett csatát a feketemágus Choler sárkányaival, Sang, az eszelős félisten mindkettejük életét megkeseríti. A történet egy vers körül forog, melyben a távozó isten az utat jelölte meg a világ leghatalmasabb varázsszeréhez, az Éj Kövéhez. Azonban mindegyik tanítvány csak egy-egy versszak magyarázatát ismeri. És tudásukat nem osztják meg egymással. Egy férfi napjainkban váratlanul kiszakad saját környezetéből, és ebben a világban találja magát. Nemcsak részese, de főszereplője lesz annak a játszmának, melynek célja az Éj Kövének megszerzése. Hősünk élete szakadatlan kalandok és menekülések sorozata. Már-már feladná, mikor feltűnik egy negyedik hatalom, aminek célja szintén az Éj Köve…

Damien Forrestal - Doom-duológia
01. Doom - A pokol kapui
Milne századost rakéta tépi ízekre Algir óvárosában – egy órával később mégis útnak indul Rabatból, hogy levezényelje élete legfontosabb akcióját, mely a sivatagos Mars egy kráterfennsíkján várja. A cél: megtisztítani az UAC tudományos állomását az oda beférkőzött fegyencektől. A gond ott kezdődik, hogy elitkommandója mindössze egy főből áll, az ellenséges vezér pedig nem holmi kisstílű gengszter, hanem egy mániákus pap, aki a kozmosz legpusztítóbb erőinek parancsol…

Tőke Péter - Veszedelem az ősvilágból
Nem akármilyen kalandok esnek ebben a regényben. Hősei mit sem sejtve tanulmányi kirándulásra indulnak, aztán egyszerre csak a földtörténeti őskorban találják magukat. Páfrányfák alatt osonnak, és páncélos őshüllőkkel viaskodnak. Társuk különös ember. Minden megnyilatkoztatása csupa titok, félelmetes ereje hol elriasztja őket, hol meg tiszteletet ébreszt bennük. Sokáig bizony azt sem tudják, vajon neki köszönhetik-e, amiért percről percre az élet és halál mezsgyéjén járnak a lélegzetelállító kalandok közben. Ahogy azonban egymást érik az izgalmas kalandok, fokról fokra úgy lesz előttük világos: nem is őket fenyegeti az igazi veszély, hanem az emberiséget. Furcsa ötlet, ha ez az érdekes regény nem volna, elképzelni sem tudnánk könnyen, hogyan is fenyegetheti veszély az emberiséget – az ősvilágból.

V. A. Obrucsev - Utazás Plutóniába
Ennek a mindvégig hallatlanul érdekes és izgalmas regénynek bátor hősei nem akármilyen utazást tesznek. Különös és hihetetlen körülmények között bejárják a Föld sok millió éves fejlődésének főbb korszakait. Óriáshangyákkal küzdenek, repülő ősgyíkok elől menekülnek, remeg a föld alattuk, és persze találkoznak az ősemberekkel is. Bizony százszor is elpusztulnának, ha nem volnának olyan kemény és edzett emberek, mint amilyenek. Ám az életüket sokszor annak köszönhetik, hogy kiváló tudósok is, akik azonnal felismerik a fantasztikus világ szokatlan veszélyeit. Obrucsev, a kiváltó szovjet tudós mint író is kiválót alkotott. Könyvének képzeletbeli világát járva, a lélegzetelállító kalandok közben nagyon is valós ismereteket szerezhetünk Földünk ősi korszakairól.

Nemere István - Lars, Don és Ariel kalandjai
01. Műkincsrablók a kisbolygón
Abban a nagyon messzi, távoli jövõben, amikor majd hosszú éveket fognak tölteni az ûrállomások a világûrben, amikor majd robotok bányásszák a távoli bolygók ásványkincseit – három fiú megszökik ûrhajós anyja, apja mellõl, hogy egy kis rakétával amolyan sétacsónakázást tegyen az ûrben. De hát az effajta kalandos szökéseknek a késõbbi századokban is messzemenõ következményei támadnak, a páratlanul izgalmas események egymást követik, és a gyerekes kalandvágynak már-már tragédia lesz a vége. E regény három ifjú hõsére mégsem tudunk haragudni, hiszen ha a sírás fojtogatja is néha a torkukat, megpróbálnak férfi módra viselkedni.

László Endre - Szíriusz kapitány sorozat
01. Jóholdat, Szíriusz kapitány!
A 2480. esztendőben egy szép napon különös idegen érkezik a Holdra. Gyanús viselkedése szemet szúr a talpraesett kölykök egy kicsiny csapatának, nyomozni kezdenek utána, s kiderül hogy az illető csakugyan rosszban sántikálhat, mert álnéven jelentkezett be a holdbázison. A kedves és okos gyerekek ezután egy aranyos műpuli segítségével látnak felderítéshez, és Szíriusz kapitány- a százéves, de nagyon fiatalos, hős űrhajós – pártfogásával megtalálják a titokzatos férfit. Szomorú történet jut tudomásukra: Perez Casteiro, ez a nagyon derék, tudós ember néhány éve elvesztette feleségét és kisfiát egy végzetes űrbaleset során. Hogyan tudják ezt a szerencsétlen, zseniális feltalálót visszavezetni a társadalomba? Sikerül-e feltámasztani hibernált álmából a több éve halottnak hitt anyát és kisfiút? Erről szól ez a rendkívül izgalmas regény, amely rádiójáték formájában már oly sok örömet szerzett a fiataloknak.

Jack Vance - Haldokló Föld sorozat
01. Haldokló Föld
„Most, ezekben az utolsó pillanatokban az emberiség fekélyes lesz, s rothadni kezd, mint egy túlérett gyümölcs…”
A nap tompa fényű vörös korongként kúszik keresztül az égen. Bármelyik órában kihunyhat, megszüntetve ezzel az életet a Földön. A tudomány rég halott, s az emberiség e végső korszakában mágusok, boszorkányok, elfajzott szörnyek és még elfajzottabb emberek róják a bolygó felszínét. A jóság, a szépség, a hit örökre elveszett – fondorlat, ármány, gonoszság uralják a világot.

Harry Harrison - Bill, a Galaktika Hőse
01. Bill, a Galaktika Hőse
„Ne akarj ember lenni, Bill! Te is tudod, hogy úgysem fog menni. Te hős vagy, Bill, egy igazi galaktikus hős. És ha nem érted a tréfát, miért álltál katonának?”
Bill belép a Galaktikus Birodalom hatalmas haderejébe, s Heliorba utazik, ebbe az acéllabirintusba, a Sötét Űrkor központjába.
S ahogy ő mondogatja: „A háború maga a pokol” – ám egy embernek a lelki üdvét is fel kell áldoznia, hogy a Birodalmat szolgálja.
A galaxisban háború dühöng a chingerek és az emberek között. Bill véletlenül leleplez egy chinger kémet, s az azt követő csatában vitézül harcol. Kitüntetésre terjesztik fel, melyet Heliorban kell átvennie, a Birodalom fővárosában. Ám városnézés közben ellopják a térképét, és menthetetlenül eltéved a labirintusban. Amikor hónapok múltán sikerül eljutnia egy katonai bázisra, bilincsbe verik dezertálásért, és egy pokoli bolygóra viszik kényszermunkára…

Ian Watson - Űrgárdista
A hűség mindenek felett… Ha egy kiválasztott magára ölti az űrgárdisták admantit páncélzatát, kezébe veszi a villámszórót, az energiakardot, megszűnik embernek lenni – attól a pillanattól fogva családot nem, csak Rendházat ismer, s nem is közönséges halandó többé, hanem az univerzum Császárának ökle, A Birodalom védelmezője, végsőkig elszánt harcos. Watson regénye néhány ifjú ember viszontagságainak története egy beláthatatlan és ellenséges világegyetemben – ahol a vitézség, a halál éppoly észrevétlen maradhat, mint a kóbor meteorok pora…

Peter S. Beagle - Az utolsó egyszarvú
Peter S. Beagle különleges szépségű fantasy-regénye – meglepő módon – ismeretlen a magyar olvasóközönség előtt, pedig 1968-ban jelent meg Amerikában, és 1982-ben animációs film is készült belőle, jelenleg pedig folyik a „nagy” mozifilm forgatása, nemzetközi kooprodukcióban. Története – a világon utolsónak maradt, halhatatlan egyszarvú vándorútja eltűnt társainak felkutatására és megmentésére a Vörös Bika fogságából – valójában prózában írt költemény, filozofikus tündérmese, melyben Jóság és Gonoszság azért ütközik, hogy a rabbá tett Szépség szabad legyen. Az egyszarvú útja során társakra is lel, akik saját maguk is „megváltásra” várnak. Az utolsó egyszarvú azok közé a remekművek közé tartozik, melyek minden újraolvasással egyre gazdagabbá teszik olvasójukat.

Michael Ende - A Végtelen Történet
„Vannak emberek, akik sohasem jutnak el Fantáziába, meg olyanok is, akik eljutnak ugyan, de aztán örökre ott maradnak. Kevesen vannak, akik eljutnak oda, majd vissza is térnek. Akárcsak te, Barnabás. És az ilyenek gyógyítják meg mind a két világot.” Az NSZK bestsellerlistájának legelső címei között találjuk évek óta Michael Ende felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló meseregényét. Eddig huszonnégy nyelvre fordították le, a belőle készült szuperprodukció pedig már a filmvásznat is meghódította szerte a világon. Vajon mi ennek a páratlan sikernek a titka? Aki kézbe veszi ezt a már külsejében is szokatlan könyvet, s belép abba a különös világba, ahova a szerző főhősével, a kis Barnabással együtt kalauzolja az olvasót, az hamarosan rájön a titok nyitjára. Mert a Fantázia nevű csodaországba tett utazás valóban ritka élményt nyújt mindazoknak, akik értékelni tudják a fordulatos történet, a lenyűgözően gazdag, csapongó képzelet s a mély értelmű szimbólumok e varázslatos szövedékét.

Jó volt nosztalgiázni kicsit, de elég lesz, különben még előcitálom az összes régi kedvencet. Ti azonban nyugodtan - sőt, örülnék neki! - folytathatjátok a sort. Mit hagytam le a listáról?

Megjegyzések

  1. nekem még a Tarzan és a Dűne volt mérföldkő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, a Tarzan! Meg volt (van?) mindegyik. A Dűne persze, de kicsit idősebben inkább.

      Törlés
  2. Edgar Rice Burroughs Mars sorozata. Mondjuk én imádtam a Tarzanos könyveket is.

    Nemes Istvántól nekem jobban tetszett a Cherubion sorozat, illetve szerettem a Terminátor könyveket is.


    Mondjuk Bill, a galakitika hőse nem gyerek vagy ifjúsági olvasmány, ennek ellenére fiatalon olvastam először. Nem is tudtam annyira értékelni, mint bő egy évtizeddel később, amikor újra olvastam. Sőt, ha már Harrison, akkor talán a Rozsdamentes Acélpatkány-t jobb szívvel ajánlanám fiataloknak.

    Ha már Magus regények szóba kerültek, akkor ajánlanám még bármelyik Ray O'Sullivan könyvet.

    Van több könyv is a listádon a science fiction and fantasy sorozatból Phoenix könyvkiadótól. Szinte az összeset jó szívvel tudnám ajánlani.

    Óriási kedvenc volt annak idején Simon R. Green Hawk and Fisher sorozata is.

    Az biztos, ha a gyerekeim fantasyt akarnak majd olvasni, és nem ifjúságit, hanem valami komolyabbat, akkor először az Észak Lángjait nyomom a kezükbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Rozsdamentes Acélpatkányon én is gondolkoztam de aztán arra jutottam, hogy mégiscsak egy bűnöző a főszereplője, szóval inkább hagytam. :)
      A Hawk and Fisher sorozat is majdnem belekerült (azok is megvannak hiánytalanul), de például Terminátor könyvet nem olvastam egyet se. A Mars sorozatról meg már el is feledkeztem. :)
      Első gondolatom nekem is az Észak Lángjai volt, de aztán maradtam az első résznél, kezdjék inkább azzal majd. :)

      Törlés
  3. SF:
    Harry Harrison: Technicolor időgép - 11 évesen kaptam, időtálló klasszikus :D
    Timothy Zahn: Thrawn-sorozat - Persze csak, ha már látta az eredeti trilógiát és szereti is. A kibővített SW Univerzum talán egyedüli értékelhető produktuma.
    Daniel Keys Moran: A gyűrű - Gimis koromban kismilliószor elolvastam. Méltatlanul mellőzött remekmű.
    Dale Avery (Nyulászi Zsolt): Császári vér - Talán a legjobb magyar akció/sci-fi. Mintha a Star Wars és a Dűne univerzuma keveredne benne a SW blődsége és a Dűne elvontsága nélkül. Felnőtt fejjel is élvezetes.

    F:
    Tolkien: Hobbit (Babó) - Ez egy jó kis mesekönyv. Tök jó bevezető a high fantasy világába. Meg lehet belőle ismerni a fő jellemzőket, fajokat stb.
    David Gemmel: Legenda - Azért ez már 12-14 év felett.
    Roger Zelazny: Amber hercegei - Ez egy akkora überkirály könyv, hogy nincs rá szó! Kár, hogy csak két kötet jelent meg a sorozatból :(
    Robert Silverberg: Lord Valentine kastélya - Szintén kamaszkorom kedvence. Mostanában olvastam újra, és ez már nem volt olyan jó, de azért ajánlom.

    Hiányolom H. G. Wells műveit a SF-k közül. Két kedvencem: A láthatatlan ember és az Istenek eledele. Ezek mögött persze már komolyabb mondanivaló is van, de ezek megértése nélkül is tök szórakoztatóak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Technicolor időgép, A gyűrű és A babó, a Legenda és a Lord Valentine nem tudom, hogyan maradhatott le! :)

      Wellstől azt hiszem, csak Az időgépet olvastam, talán még A világok harcát sem. Ezt a kettőt meg biztosan nem, mint ahogyan SW könyveket sem (az eredeti hármon kívül, ami egyébként tetszett).

      Törlés
    2. Eszembe jutott még valami. Méghozzá a Kaland Játék Kockázat, azaz a "lapozgatós" könyvek. Általánosban meg voltunk halva értük, cserélgettük őket ide-oda. Bár azt nem tudom, hogy a mai gyerekeket mennyire tudná lekötni. Amúgy a kedvencem a Vértengerek és a Haláltalizmán.
      A zagor.hu-ról letöltöttem a kindle verziókat, rá is másoltam őket az olvasómra, de még nem játszottam velük.

      Ja és nagyon jókat hallotam a Szerzetesek az űrben című könyvről is. Hogy ne csak ósdi 90-es évekbeli könyveket említsünk.

      Törlés
  4. A Szerzetesek az űrbenről még nem hallottam. Sehol nem láttam, de jónak tűnik. Keresni fogom. :)
    A KJK könyveket én is csíptem, nekem a Halállabirintus és Az országút harcosa (vagy bajnoka?) volt a kedvencem. Aztán elég hamar rájuk untam.

    VálaszTörlés
  5. Korongvilág könyvek? Szerintem telitalálatok lennének, szórakoztató, könnyed, fantáziadús olvasmányok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt hiszem azok tényleg tökéletesek már akkor is (meg később is). :)

      Törlés
    2. Ezzel azért vitatkoznék.
      Még Novák Csanád írta 1990-ben A tenger tigrisei utószavában: "A fantasy irodalom legnagyobb nevettetője mindazonáltal Terry Pratchett. Az ő Discworld sorozatának annyira belterjes a humora, hogy azt legnagyobb sajnálatomra, nem lehet még a magyar közönség elé tárni."
      Szerintem egy a fantasy-vel most ismerkedő fiatal kb. annyit tud a műfajról, mint a 90-es évek eleji átlagos magyar olvasó. Csak az általános poénokat értené meg, a mélyebb összefüggéseket nem látná át, és így csomó humortól lenne megfosztva.

      Törlés
    3. Lehetséges, de általános poénból is roppant sok van benne. Én legalábbis nagyon kedveltem fiatalabb koromban is a könyveit.

      Törlés
    4. Nem értek egyet Novák Csanáddal. A Trónok Harca meg a Gyűrűk ura könyvek/filmek korában már mindenki tudja, mi az a fantasy. Innentől már csak egy kicsi nyitottság kell, hogy olvasson a gyerkőc mást is.

      Törlés
  6. Lányoknak Mary Poppins, Alice csodaországban, A végtelen történet, Mézga Aladár különös kalandjai, Galaxis útikalauz és sok-sok képregény :) Én egyébként ha 9-10 éves gyerekkel kellene megszerettetnem az olvasást, inkább az újabb könyvek között keresgélnék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MÉZGAAAA!!! Mary és Alice csak filmen volt meg, ott tetszettek.
      Az új (tini) könyvekből már kiestem, nem ismerem a trendet. Illetve ami trendeket ismerek, azok nem tetszenek... :P

      Törlés
    2. Ha egyszer majd mesére vagy ifjúsági könyvre támad kedved, akkor menj el a Pozsonyi Pagonyba! Karácsony előtt voltam, alig lehetett kirángatni onnan. Több olyan könyvet találtam, amiket máshol még nem láttam.
      Ja és a lányokat semmiképp ne hagyd otthon! :)))

      Törlés
    3. Köszi, róluk nem is hallottam még! :)

      Törlés
  7. Anyukámnál teljes sikert értem el ezzel a sorrenddel (nem olvasott előtte ilyesmit, idegenkedett is kicsit a műfajtól):
    Zsoldos Péter: Távoli tűz, László Zoltán: A keringés, majd Jack McDevitt eddig megjelent kötetei. Most ott tartunk, hogy csak megmutattam neki a frissen kapott Tűzmadarat és már csorgatta a nyálát! Volt, hogy a buszról majdnem nem szállt le, annyira belefeledkezett az egyikbe... ;) Ezután még tervben pl. vannak Scalzi könyvei és a Csodaidők. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsoldos Péter és Scalzi (ezekről tudok érdemben nyilatkozni) könyvei elhiszem, hogy bejönnek az anyukádnak (is), de talán egy 10 évesnek annyira még nem valók. Bár amilyen korán érnek a mai fiatalok. :)

      Törlés
  8. A maiak közül tényleg inkább a fiatalabb (10-14 év) korosztály számára:

    Fiúk:
    Walsh: Crowfield átka
    Westerfeld: Leviatán trilógia (egyelőre két rész jelent meg, de hátha jön a harmadik)
    Baccalario: Ulysses Moore sorozat

    Lányok:
    Mull: Titokfölde trilógia

    Ami nem mai, de meghatározó élmény volt (sokat már leírtatok azt nem ismétlem):
    Soucek: Vak madarak titka (csodálatos és izgalmas a magyar kiadás mindhárom kötete.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Soucek könyveket már legalább két éve vadászom (ha eszembe jut éppen egy antikváriumban), eddig semmi sikerrel.
      A Leviatán trilógia valóban jó - ezeket szerencsére olvastam -, a többi viszont kimaradt, pedig néha kedvem lenne ilyen könnyedebb irodalomhoz is. Idő hiányában azonban...

      Törlés
    2. Vasárnap éjfélig nevetséges összegért lehet megrendelni a trilógia két részét ( A vak madarak titka, Napfény-tó) a régikönyvek oldalán.
      http://www.regikonyvek.hu/search.php?search=quick&searchstr=soucek&submit_search=Keres%E9s

      Törlés
    3. Köszi a jelzést, megvéve! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése