Ugrás a fő tartalomra

David Gemmell világa



David Gemmell (1948.08.01 - 2006.07.28.)
David Andrew Gemmell Nyugat Londonban született 1948-ban. Édesanyja egyedül nevelte egy rossz hírű környéken. Nem volt népszerű ezért, hogy meg tudja védeni magát a többi gyerek – és néha felnőttek – támadásától, amiben rendszeresen része volt, a félénk fiú keresztapja védőszárnya alatt boxolni kezdett. A pótapa plántálta el benne az önmagáért bátran kiálló férfi eszményképét, ami könyveiben alapvető motívumnak számít, sőt a róla mintázott alak a Hollószív című regény központi figurája lett. Már ifjoncként is kitűnt furcsa személyisége – egyik pszichológusa szerint pszichopata volt –, mikor kijelentette, hogy leginkább az szerezne neki örömet, ha II. Harold, az utolsó igazi angol király mellett harcolhatna – és halhatna meg – a hastings-i csatában (1066). Tanulmányait tizenhat évesen be kellett fejeznie, mikor kicsapták az iskolából, mert egy szerencsejátékokkal foglalkozó szervezetet hozott létre és néhányszor le is tartóztatták. Hatalmas testméreteit kihasználva London SOHO negyedében lévő éjszakai bárokban lett kidobó. Később, mikor egy álláshirdetésen az arroganciáját tévesen önbizalomnak hitték, legképzetlenebb jelentkezőként is őt választották, hogy egy neves újság alkalmazottja legyen.

A ’70-as évek végén rákot diagnosztizáltak nála, és a kezelések alatt, miközben azt sem tudta, hogy megéli-e a másnapot, figyelemelterelésként egy történetet kezdett írni, amit két hét alatt be is fejezett. A címe Dros Delnoch ostroma volt, ám befejezés nem készült hozzá. Azt mondta, a végét attól teszi függővé, hogy sikeres lesz-e a kezelés. A történetben Dros Delnoch várát (ez maga Gemmell) legyőzhetetlen barbár nadír hordák veszik ostrom alá (ez a betegség), míg a védők kis csapatát legendás Druss, a Csatabárdok Kapitánya vezeti. Az elbeszélés végül, a rákkal szembeni küzdőszellem tökéletes metaforája lett. A lezárással kiegészített történetet a gyógyulása után csak az egyik barátja unszolására volt hajlandó elküldeni egy kiadónak. Így született meg a Legenda, ami szédületes bemutatkozó regény lett. A rajongók azóta is imádják, több tucat nyelvre fordították le és folyamatosan adják ki újra. Az ezt követő huszonkét év alatt Gemmell még harminc könyvet írt, amelyek – egy kivételével – mind a fantasy zsánerébe tartoznak. 1986-ban, harmadik regényének kiadásakor vált teljes munkaidős íróvá. Apró minőségi hullámzás megfigyelhető könyvei között, de összességében elmondható, hogy nem írt egy darab átlagos – ne adj isten, rossz! – regényt sem. Művei az abszolút minőséget képviselik az egyszerűen „csak” jótól az egészen kimagasló, már-már tökéletes regényig. Aki tőle egy könyvet is olvasott már, az ritkán áll meg, valószínűbb, hogy hamarosan folytatja a többi regénnyel.


Könyvei legjellemzőbb stílusjegyei a színpompás csata- és ostromjelenetek, az önmaguk belső démonaival folyamatosan küzdő hősök és nemeziseik közti mindössze árnyalatnyi különbség. A szereplők élők, mélységgel rendelkező, jellemzően öreg, megfáradt, megkeseredett alakok, akiket a becsületük és hűségük vezet újra és újra veszélyes ösvényekre. A könyvek erőszakos jelenetekben gazdagok, de éppen ettől és a szerző erőtől duzzadó stílusától válnak hitelessé. Gemmell így vall erről:

„Erőszakos emberek közt nőttem fel, erőszakos emberekről írok, mert megértem az erőszakos embereket.”

Heroikus (hősi) fantasy regényei
Ide tartozik leghíresebb sorozata, a Drenai-ciklus tizenegy könyve, és a magyarul még kiadatlan, két részes The Hawk Queen-sorozat és három önálló regénye, a Dark Moon, az Echoes of the Great Song, valamint a Knights of Dark Renow. Az ebbe a kategóriába tartozó könyvekre jellemző, hogy egy földihez hasonló felépítésű, jellemzően középkori hangulatú, de kitalált világban élő hőst állít a középpontba, aki óriási erőfeszítéssel küzd elérhetetlen céljáért.

Történelmi fantasy regényei
A hősi fantasy-vel rokon zsáner, de lényeges különbség, hogy az események helyszíne a Föld. Ide tartozik a kelta mitológián alapuló Rigante-sorozat, és az ókori görög eposzok alapján írt Trója-trilógia, valamint a Makedón-duológia. Magyarul még elérhetetlen az öt részes Sipstrassi-sorozat, ami a két részes, az Artúr király mondakört feldolgozó Stones of Power és a poszt-apokaliptikus világon játszódó három részes Jon Shannow „western” alsorozatokra oszthatók fel. Ide tartozik még a Robin Hood mondáját feldolgozó Morningstar című önálló műve is.

Nem fantasztikus regénye
1993-ban, Ross Harding álnéven publikálta egyetlen thrillerét, a White Knight, Black Swan című könyvet.

Egy alaszkai nyaralásból szívproblémák miatt hirtelen hazatérve, 2006-ban aztán részben beteljesülhetett az „álma”, hiszen valóban Hastingsben halt meg. Második feleségével, korábbi asszisztensnőjével, Stella Gemmell-el ezt a kisvárost választották otthonuknak. A halál írás közben jött el érte, utolsó könyvét, a Trója-trilógia harmadik részét, a Királyok bukását már felesége fejezte be. Távozása fájó űrt hagyott maga után, de hőseivel együtt – és persze általuk – Gemmell bebizonyította, hogy a halál sem fog ki rajta. Művei, ha ez lehetséges egyáltalán, keresettebbek, mint életében voltak és a fiatalabb generáció olvasói – és a feltörekvő ifjú trónkövetelők, mint például Conn Iggulden – is tömegesen fedezik fel Gemmell munkásságát. Ma már nem túlzás azt mondani, hogy egy igazi klasszikus született – majd ment el – a szemünk előtt. Gemmell helytállásról, bátorságról szóló könyveit bizony még nagyon sokáig fogjuk újra és újra elolvasni. Fantasy rajongóknak kihagyhatatlan szerző. 2008-ban díjat neveztek el róla. 

Művei (megjelenésük időpontja szerint)
- Legend (1984) - [Drenai Saga 07.] - (Legenda, 1994, 2005)
- The King Beyond the Gate - (1985) - [Drenai Saga 08.] - (Király a kapun túl, 1999, 2005)
- Waylander (1986) - [Drenai Saga 01.] - (Árnyjáró, 2003)
- Wolf in Shadow (1987) - [John Shannow sorozat 01.]
- Ghost King (1988) - [Stones of Power 01.]
- Last Sword of Power (1988) - [Stones of Power 02.]
- The Last Guardian (1989) - [John Shannow sorozat 02.]
- Knights of Dark Renown (1989)
- Quest for Lost Heroes (1990) - [Drenai Saga 09.] - (Kallódó hősök, 2005)
- Lion of Macedon (1990) - [Makedón sorozat 01.] - (Makedónia oroszlánja, 2013)
- Dark Prince (1991) - [Makedón sorozat 02.] - (Sötét herceg, 2014)
- Morningstar (1992)
- Waylander II: In the Realm of the Wolf (1992) - [Drenai Saga 02.] - (A farkas birodalma, 2003)
- White Knight, Black Swan (1993)
- The First Chronicles of Druss the Legend (1993) - [Drenai Saga 04.] - (Legendás Druss első krónikája, 2004)
- Bloodstone (1994) - [John Shannow sorozat 03.]
- Ironhand's Daughter (1995) - [Hawk Queen sorozat 01.]
- The Hawk Eternal (1995) - [Hawk Queen sorozat 02.]
- Dark Moon (1996)
- The Legend of Deathwalker (1996) - [Drenai Saga 05.] - (Haláljáró legendája, 2004)
- Winter Warriors (1996) - [Drenai Saga 10.] - (A tél harcosai, 2006)
- Echoes of the Great Song (1997)
- Sword in the Storm (1999) - [Rigante-ciklus 01.] - (Kard a viharban, 2007)
- Midnight Falcon (2000) - [Rigante-ciklus 02.] - (Éjféli sólyom, 2007)
- Hero in the Shadows (2000) - [Drenai Saga 03.] - (Árnyak hőse, 2003)
- Ravenheart (2001) - [Rigante-ciklus 03.] - (Hollószív, 2008)
- Stormrider (2002) - [Rigante-ciklus 04.] - (Viharlovas, 2009)
- White Wolf (2003) - [Drenai Saga 06.] - (Fehér Farkas, 2004)
- The Swords of Night and Day (2004) - [Drenai Saga 11.] - (A Nappal és Éjjel kardjai, 2006)
- Troy: Lord of the Silver Bow (2005) - [Trója 01.] - (Trója – Az Ezüst Íj Ura I-II., 2010)
- Troy: Shield of Thunder (2006) - [Trója 02.] - (Trója III. – A Villámlás Pajzsa, 2012)
- Troy: Fall of Kings (2007) - [Trója 03.] - (Trója IV. – Királyok bukása, 2013)

Megjegyzések

  1. Eddig azt hittem, hogy az összes Gemmell könyv szép katonásan csücsül a könyvespolcomon - kivéve a görög mitológiával foglalkozókat, azt még nem mertem elkezdeni -, erre látom, hogy elég sok még meg sem jelent magyarul. Ejnye, ejnye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kezd el nyugodtan a "görögös" regényeket is!
      Én örülök, hogy nem jelent még meg mind, így még olvashatok Tőle "újdonságokat"! :)

      Törlés
    2. Ez is egy jó nézőpont, bár Gemmell-t bármikor szívesen újra olvasok. :-)

      Törlés
  2. Conn Iggulden regényeiből olvastál valamit? Ha igen - ez most nagyon rossz kérdés lesz :D - milyen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazság szerint még nem, de már eddig is nézegettem, most meg már biztos, hogy előbb-utóbb kipróbálom. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése