Ugrás a fő tartalomra

Pater Sparrow - 1


Azt mondtam a múltkor, hogy nem lesz több filmajánló a blogon, de a kivétel csak erősíti a szabályt, mint tudjuk. ;-)

Mivel éppen Stanislaw Lem Csillagnaplóját olvasom (egyébként zseniális), eszembe jutott, hogy Vérnyúl barátom a "minap" ajánlotta, hogy nézzem meg a szintén egy Lem műből, Az emberiség egy perce [One Human Minute (Biblioteka XXI wieku, 1986)] névre hallgató novellából készült, 1 című magyar filmet.

Az 1-et 2009-ben készítette Pater Sparrow (Verebes István fia) rendező - és kicsi de lelkes csapata -, aki Londonban tanulta a filmkészítés csínját-bínját. Első egész estés filmjük a 40. Magyar Filmhéten debütált és öt díjával a megmérettetés legfelkapottabb műve lett. Később más, külföldi fesztiválokon is nagy sikerrel vetítették és több díjjal is jutalmazták.

Kicsit féltem azért tőle, hiszen körülbelül a Kontroll óta nem láttam igazán jó magyar filmet, főleg nem magyar sci-fit. Manapság a magyar tömegfilm-gyártás mozikba kerülő "remekeitől" az ég óvjon mindenkit. Butábbnál butább vizezett romantikus giccsparádéba bújtatott reklámok szinte egytől egyig. Elvétve születik csak pár jobb, karakterközpontú vígjáték, dráma vagy/és független művészfilm.

Hitte azt valaki, hogy mást fogok választani illusztrációnak helyette?
Nos, ez JÓ VOLT... VÉGRE!!! Az operatőri munka - a filmhez használt filterek - végre tengerentúli minőségűek. Sötét tónus, fakó színek. A film látványvilága kiváló volt, illett is a komorabb/komolyabb témához. A zene is tetszett, ahogy a bevágott fekete-fehér híradós-részletek és az alatta menő narrálás szintén. A színészek végre színészkednek, nem ripacskodnak (maximum ahol kell), külön öröm, hogy olyan nagy nevek is szerepet kaptak egy ilyen - gondolom - alacsonyabb költségvetésű filmben, mint Mácsai Pál, Sinkó László (akinek külön örültem) vagy Mucsi Zoltán. A fiatalabb generáció tagjai is kitettek magukért, legfőképpen a bájos szeplőit meghazudtolóan bevállalós Kerekes Vica. Remélem sok filmben kap még szerepet...

Bár a történet science-fiction, nem csak a tiszta fantasztikumot kedvelőknek tetszhet, hanem azoknak is, akik kedvelték Darren Aronofsky - Pi (1998) című alkotását, hiszen a két film kis túlzással szinte egymás testvére. A sokakra riasztólag ható művészfilm-faktortól sem kell azonban megijedni, a film végig fogyasztható marad. Az egyedüli problémám a hanggal volt, mégpedig, hogy - bár kristálytiszta (ha nem vesszük figyelembe a tömörítés miatt keletkező minőségvesztést) - még mindig olyan "dobozhangú", mint a '70-es, '80-as években készült, vasárnap délelőttönként vetített ifjúsági Verne-tévéjátékoké volt. (Ki nem emlékszik például az Utazás a Holdbára (1974) vagy más hasonló tv-klasszikusokra?

A történet egy valójában nem is létező könyvről szól, ami szembesít minket - mint egyént - minden olyan dologgal, amik egy perc alatt történnek velünk - mint emberiséggel - a Földön. A súlyos problémákat előidéző könyv szerzői után a Valóságvédelem (RDI - Reality Defense Institute) nyomozói indítanak hajszát.

Mivel a film nem érhető el DVD-n - illetve BLU-RAY-en vagy moziban - és a tévében sem adják hetente, mint az S.O.S. Szerelem-et és társait, szóval legális forrásból beszerezhetetlen, ezért most ide embedelem az egész filmet nagy igényesen. Ha a készítőknek ez nem tetszik - mondjuk érdekelne, hogy erre mi okuk lenne! -, szóljanak érte, le fogom szedni.
Addig meg nézzétek meg sokan, gondolom van még, aki nem is hallott róla! Végre egy új magyar sci-fi mozi, ami bár messze nem tökéletes, mégis olyan, amit jó szívvel ajánlhatok. Gratulálok a készítőknek! (És köszi Gergő!)

Megjegyzések

  1. Én hallottam róla, sőt valamikor volt a tévében és akkor megnézni is megpróbáltam. Nem sikerült. :-)
    Asszem 10 percet bírtam. Rettentően modoros az egész, Sinkótól meg a falramásztam. Bár tőle amúgy is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igaz, hogy kicsit modoros, de engem nem zavart. Sinkót meg bírom. ;-)

      Törlés

Megjegyzés küldése