Ugrás a fő tartalomra

Árnyak és Rémek

Árnyak és Rémek
(Ray Bradbury emlékére)

Shadow Show: All-New Stories in Celebration of Ray Bradbury
Eredeti megjelenés: 2012 
Magyar kiadás: Metropolis Média, 2012 
Műfaj: fantasy, horror, sci-fi, novellás, szépirodalom, dráma, misztikus
Hossz: 366 oldal
Vásárlás:
Booker
Fordította: Ajkay Örkény, Dési András György, Galambos Dalma, Horváth Norbert, Illés Róbert, J. Magyar Nelly, Juhász Viktor, Németh Attila, Pápai Dávid, Pék Zoltán, Radnóti Alice, Sohár Anikó, Varga Csaba Béla

Tartalom:
Antológiánk lapjain korunk angolszász spekulatív irodalmának legnagyobb alakjai tisztelegnek a közelmúltban elhunyt Mester előtt történeteikkel, melyek hol felemelőek, hol borongósak, hol szentimentálisak, hol hátborzongatóak, de valamennyi új és új kaland a képzelet határtalan birodalmában.









Ray Bradbury (1920.08.22-2012.06.05)
Az Árnyak és Rémek eredetije 2012.07.10-én jelent meg az USA-ban, akkor, amikor Bradbury alig egy hónapja távozott közülünk. A könyvben található Bradbury előszó arra utal, hogy tisztában volt vele, hogy követői, tisztelői, a szép- és a fantasztikus irodalom megalkuvást nem ismerő zászlóvivői, a megkérdőjelezhetetlen írói nagysága előtt tisztelgő kötetet szerkesztenek közösen. Sajnos nem élhette meg, hogy a kezébe vehesse a könyvet, de azt remélhetjük, hogy pár novella kéziratát azért még volt érkezése olvasni esetleg tanító szándékkal kommentálni is.

Az Árnyak és Rémek gyűjteményes kötetben összesen 26 novellát olvashatunk. Olyan szerzők művei ezek, akik a csak magyarul olvasóknak nem feltétlenül lesznek mind ismerősök, ám az óceán túlpartján már mindannyian lerakták a névjegyüket. Úgy tűnik, hogy Hugo-, World Fantasy- vagy Pulitzer-díj és legalább két New York Times bestseller alatt ebbe a kötetbe nem írhatott senki! Az írások irodalmi színvonalára tehát valószínűleg senkinek nem lehet majd panasza - vagy legalábbis nem fogja hangoztatni -, de a történetek szórakoztató voltát vagy az általuk kiváltott érzelmek magas fokát bárki egyénileg meg tudja majd ítélni. Az ítélethozatalban nagy segítségére lehet bárkinek a novellák után lévő, az írások keletkezéséről szóló szerzői magyarázat és a szerző személyét bemutató rövidke összefoglaló.
Jómagam bár Bradbury-t szeretőnek és tisztelőnek vallhatom magam, ám messze nem olvastam minden magyarul is elérhető munkáját, szóval "szakértőnek" semmiképp sem. Így könnyen előfordulhat, hogy nem ismertem fel néhány történetben egy klasszikus Bradbury novellával való kapcsolatot, esetleg egy Bradbury szellemiségét, gondolatiságát megidézni hivatott stílusjegyet.
Jöjjenek hát most az én "ítéleteim":

Neil Gaiman - Aki elfelejtette Ray Bradburyt
Neil Gaiman azok közé a szerzők közé tartozik, akik a magyar közönségnek sem ismeretlen. Itt egy olyan monológot kapunk tőle, olyan mély és őszinte tisztelgést a nagy előd felé, aminek frissességétől a szavunk eláll. A benne lévő ima pedig a "legcoolabb" imádság, amit ki lehet találni! Gaiman most sem okozott csalódást. Melankólikus dráma - nem tudom jobban megfogalmazni. Lesz még ilyen.

Margaret Atwood - Fejek az örökkévalóságnak
Margaret Atwood igazi szépirodalmi fantasztikus szerző, aki talán A szolgálólány meséje című disztópiája miatt lehet ismerős az olvasóknak. A kötet első igazi sci-fi novellája (igaz még csak a második írásnál tartunk, de jó pár el fog még telni a másodikig) az 50-es évek stílusában. Levágott fejek, őrült doktor. Nem is kell más egy kedves múltidézéshez a sokak által - többek közt általam is - annyira kedvelt filléres ponyvák világába. Sci-fi, horror.

Jay Bonansinga - Nehézfiú
A noir-os hangulatú történet egy furcsán alakuló, valószínűtlen kapcsolat leírása. Jó stílusú írás, de a végén a csattanója nekem nem tetszett. Noir-os thriller, dráma.

Sam Weller - A lány a ravatalozóban
Sam Weller Bradbury hivatalos életrajzírója - és egyben e kötet szerkesztője is. Írásában két lelki társ találkozásáról olvashatunk, de az egyikük már meghalt. Jó stílusban megírt, szellemes írás. Természetesen mi lenne más, mint melankólikus dráma.

David Morrell - Kísérők
David Morrell írta a Ramo-t. Kell még mást tudni róla? Nos annyit még mindenképpen, hogy Kísérők című novellájában egy átlagos amerikai házaspár egy furcsa párossal találkozik, akik egyáltalán nem átlagosak. A cím miatt elég könnyen ki lehet találni a csattanót, de maga az írás és az ötlet is jó volt. Misztikus thriller.

Thomas F. Monteleone - Eszmecsere
Monteleone egy Bram Stoker-díj harácsoló (négyszeres) horror író. Ebben a novellájában most mégis más vizekre evez és egy kisfiú találkozását és egy kávé melletti beszélgetését örökíti meg H.P. Lovecraft-tal, a horror pápával. Mivel szinte iszok mindent, amit Lovecraft írt vagy róla írtak, ez a novella fene mód tetszett, bár mivel műfajára nézve leginkább melankólikus drámának mondanám, kicsit már izgulok, hogy vajon lesznek a könyvben egyáltalán űrhajók vagy idegen fajú szörnyek??

Lee Martin - Macska a rossz kanapén
A Pulitzer-díjra jelölt Lee Martin novellában egy házasság alkonyáról olvashatunk és az emberi elidegenedésről, egy átlagos, mégis reményteli élet kudarcáról. Aki szerint valószínű, hogy az írás egy űrhajón vagy egy másik bolygón játszódik, az gondolja át újra. Maxi-melankólikus dráma, tragédia. (De jó volt egyébként!)

Joe Hill - A Champlain-tó ezüstös vizeinél
Joe Hill - Stephen King fia - mára már saját jogán is befutott író, köszönhetően az A szív alakú doboz és a Szarvak című könyvének. A 27 képtelen történet-ben az övé volt a legeslegjobb novella, szóval felfokozott várakozással kezdtem neki az olvasásának. A történet szerint a tóparton játszadozó gyerekek egy dinoszaurusz tetemet találnak, ám a felnőttek közül senki nem veszi a fáradtságot, hogy hitelt adjon a gyerekeknek és megnézze a dögöt. Jó kis írás volt - Az Ördög a lépcsőn-nek mondjuk a közelébe sem ért. Olyan érzés volt, mintha King A köd című írása mellé is be lehetne tenni univerzum-kiegészítő novellaként. Tó-köd-dinoszauruszok-...-happy-end(?). Végre egy MISZTIKUS-dráma!!!

Dan Chaon - Kis Amerika
Breeze úr és Peter, a vérfarkasfiú autózik keresztül-kasul ebben a poszt-apokaliptikus Amerikán. A két szereplő közti feszültség belengi az egész történetet. Amilyen jól kezdődött, a közepe táján valahol olyan hirtelen vesztett engem el. Elég bénácska volt az egész novella. Az írás keletkezéséről szóló írói megemlékezés sokkal jobban tetszett, mint maga a mű. Poszt-apokaliptikus horror.

John McNaully - A telefonhívás
A régimódi fekete, tárcsás telefonról indított hívások némelyike a múltban csörög ki. A telefon tulajdonosa elhatározza, hogy megváltoztatja a múltat. Nem az első 10 pontos novella - direkt nem pontozok most külön egyébként -, de talán az első olyan írás, amilyeneket tömegével vártam ebbe a gyűjteménybe még az olvasás előtt. Misztikus horror.

Limited Edition
Joe Meno - Az ifjú zarándokok
Egy távoli bolygón a mélyen vallásos telepesek gyermekei egy paradicsomi szépségű helyet találnak a bolygó felszíne alatt. Nem is sejtik, hogy a felfedezés a gyermekkoruk végét jelenti majd. Végre újra egy ízig-vérig science-fiction történet.

Robert McCammon - Az álommasina gyermekei
Keserédes történet a többszöri világégés után életben maradt maroknyi túlélő egyikéről - egy magányos asszonyról -, aki újra felfedezi Bradbury történeteinek - tágabb értelemben egyszerűen csak A Történeteknek - örök érvényű fontosságát, enyhet adó gyógyító erejét. Az eddigi legjobb. Poszt-apokaliptikus dráma.

Ramsey Campbell - A könyvlap
Felkavaró, lírai írás a legtekintélyesebb élő brit horrorszerzőtől a könyvek haláláról, az írók-a-műveikben-élnek-tovább gondolat ösvényén. Kicsit túlságosan elhúzott volt a felvezetése az én ízlésemnek, de miután "beindult" nagyon jó lett. A vége kifejezetten tetszett. Fantasy, horror. 

Mort Castle - Fény
Furcsa kis írás Marilyn Monroe-ról a kötet társszerzőjének tollából. Szerintem nagyon rossz volt - már bocsánat. Bőven elment volna, egy "nyomi" kis életrajzi összefoglalónak, de egy elvileg misztikus írásokkal foglalkozó válogatásban... maradjunk annyiban, nem volt az én stílusom.

Alice Hoffman - Ördögűzés
A kisváros gyermek lakói közt suttogva terjed a pletyka, hogy a szomszédos kiserdőbe egy angyal költözött. Két barátnő hamarosan közelebbi ismeretségbe kerül vele, ami mindkettőjük jövőjét alaposan megváltoztatja. Alice Hoffman könyveit már többen ajánlották a figyelmembe, eddig nem jutottam el hozzájuk, de ez a novellája valóban érdekes és stílusos volt. Talán a címe miatt volt igazán borzongató ez a romantikus, mágikus realizmusos fantasy történet.

John Maclay - Max
Rövidke történet Max-ről, a szabadkőműves kapuőrről, akinek egész élete tele van titkokkal, rejtélyekkel. Kedves-bús misztikus történet. Like!

Jacquelyn Mitchard - Hasonszőrűek
Újra egy remek, hosszabb lélegzetű novellával találkozhatunk a kötet lapjain. A több generáció óta Amerikában élő magyar! Nikolai (jaj!) család két - szinte iker - tini tagja 1-1 ajándékot kap a nagypapától. Senki nem is sejti, hogy a tárgyakkal valami nincs rendben. Egyszerű, hétköznapi elemekkel operáló, és talán pont ezért igazán hátborzongató horror sztori.

Gary Braunbeck - A kövér ember és a kisfiú
Egy rövid írás a horror egy másik nagyágyújától, aminek semmi köze a híres atombombákról készült 89-es filmhez (Fat Man And Little Boy). Itt egy kisfiú beszélget egy olyan kövér emberrel, akinek kinézete már büntetendő. Kicsit misztikus dráma. (Nem tetszett.)

Bonnie Jo Campbell - A tetovált nő
Bradbury híres művének az A tetovált embernek az előzményét írja le Bonnie Jo Campbell ebben a viszonylag hosszabb lélegzetű mágikus realista műben. Kicsit lassúcska, de élvezetes írás.

Audrey Niffenegger - Visszafelé Sevillában
Az időutazó feleségének - a talán az egyetlen olyan romantikus (és egyben fantasztikus) filmnek (a könyvet nem olvastam) a szerzője, ami fenntartások nélkül tetszett - írónőjének rövid munkája egy varázslatos hajóútról. Az élete során elért eredmények láttán elkeseredett lány azt kívánja, bárcsak haldokló apja és ő helyet cserélhetnének. Ennél sokkal nagyobb durranást vártam az írónőtől. Misztikus.

Charley Yu - Föld (Ajándékbolt)
Szatírikus írás, amiben a Földet évezredek óta elhagyó földlakók visszatérnek a lakhatatlanná vált Földre és miután látják, hogy ott semmi érdekes nincs a turistáik számára, a megmentett haszontalan kacatjainkból ajándékboltot nyitnak. Nagyon ötletes, jó írás volt. Szatíra.

Julia Keller - Hayleigh apja
A végig feszültségben tartó írásból kiderül, miért is NE menjünk le a pincébe, ha már egyszer megmondták, hogy NE menjünk le! Horror, thriller.

Dave Eggers - Ki kopog?
Ez után a három oldalas írása után egyszerűen muszáj felvennem Eggers úr magyarul is fellelhető könyveit - pld. az Ahol a vadak várnak-ot - a csak a fejemben létező olvasási listámra. Horror.

Bayo Ojikutu - Rezervátum 2020
Ez a szerintem inkább cyberpunk-, mint Bradbury-hatásokat mutató írás nekem egyáltalán nem tetszett, bár a szerzője szerint a Fahrenheit 451-ből merítette a legnagyobb ihletet. Szerintem a stílusa is fárasztó volt és a történet sem fogott meg. Sci-fi.

Kelly Link - Két ház
Az évek óta küldetése felé száguldó Titkok Háza nevű űrhajó épp ébren lévő legénysége horrortörténetekkel szórakoztatja egymást. Érdekes horror történet volt. A vége különösen jó volt.

Harlan Ellison - Kifáradás
Harlan Ellison - Bradbury évszázados személyes jóbarátja - utolsó munkája, amiben ő is elbúcsúzik és készül barátja után a legnagyobb kalandra.

Valószínűleg elégtelen Bradbury-s ismereteimnek - valamint a címnek és a borítónak is - köszönhetem, de én másmilyen műveket vártam. Nem akarok most számolgatni, de a könyv első részében publikálók közt a gyász valószínűleg nagyon munkálhatott, ezért ott a sci-fi és misztikus írások helyett inkább a szomorúság, a dráma és a búcsúzás hangulata jött át nekem. Ez nem azt jelenti persze, hogy az ebben a formában írt művek nem tetszettek volna, egyszerűen csak mint írtam is, nem erre számítottam. Később az egyensúly helyrebillent és én is megkaptam az űrhajóimat, az idegen bolygókat, különféle szörnyetegeket - persze az emberben élő szörnyeteget ki nem lehet hagyni a szörnyfajták közül - egyaránt. Ahogy szerettem is volna, hogy megkapjam. A 26 novella közül 5 egyáltalán nem tetszett, de ez úgyis egyéni ízlés függő, szóval nem nevesítem őket itt, de a kedvenceimet azért mégiscsak. John McNally telefonhívása, Robert McCammon álommasinája, Jacquelyn Mitchard kiskése, Julia Keller pincéje és Dave Eggers feneketlen tava sokáig velem maradnak még - ahogy Neil Gaiman imáját sem fogom elfelejteni valószínűleg sosem.
Miattuk szeretem a novellás köteteket. Ismeretlen - számomra ismeretlen - írókra hívják fel a figyelmemet percek (pár oldal elolvasása) alatt. Bradbury büszke lehet követőire!

Wallpaper 1920x1080

A könyvért köszönet a Metropolis Media Kiadó-nak!

Értékelés: 7/10

Most pihenj meg egy kicsit Ray, aztán gyorsan csatlakozz újra hozzánk!
"Istenem, hallgasd meg fohászomat!
A...B...C...D...E...F...G..."
Neil Gaiman

Megjegyzések

  1. McCammonnak a regényét nem olvastad? Nekem már csak emlék, de annakidején nagyon tetszett.
    Meglepődtem, hogy pozitív élmény volt Hoffman novellája, igazi női szerző:) A legkevésbé varázsos könyve a Hetedik mennyország, de mivel neked tetszett az írása, lehet, hogy a regényei is bejönnének.
    Az időutazó felesége pedig teljesen más, mint a film, utóbbi szerintem borzalmas.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Át is szaladtam rajta teljesen, hogy van magyarul is kiadott könyve! :)
      Na, kezdhetem a vadászatot az után is... azért köszi a jelzést!!

      Nekem tetszett a film nagyon, Hoffman-al meg egyszer teszek egy próbát azért. A Galamok őrzőit néztem ki magamnak tőle a múltkor. Olvastad?

      Törlés
  2. Szívesen:) Ezervalamennyi forintokért lehet kapni, most nézem.

    Még nem (de már megvan), az nemrég jelent meg. A történelmi helyszín új Hoffman-nál, általában napjainkbeli amerikai kisvárosban játszódnak a történik, egy különleges házzal a főszerepben, ebben a regényében "újított", de ahogy elnézem a többiek értékeléseit, nem rontott a színvonalán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Be is szereztem gyorsan 1170-ért az antikváriumból még tegnap! :)

      Törlés
  3. A Galambok őrizőit?:o Azta! Gratulálok, remélem, tetszeni fog:))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése