Ugrás a fő tartalomra

George R. R. Martin - Sárkányok tánca

George R. R. Martin - Sárkányok tánca 
(A Tűz és Jég Dala 05.)

George R. R. Martin - A Dance With Dragons
(A Song of Ice and Fire 05.)
Eredeti megjelenés: 2011
Magyar kiadás: Alexandra, 2012
Műfaj: fantasy
Hossz: 888 oldal / 1152 oldal
Fordította: Novák Gábor
Díjak:
Locus-díj, 2012
HUGO-díj jelölt, 2012
World Fantasy-díj jelölt, 2012

Tartalom:
Közeleg a tél. A hideg szelek feltámadtak a sokat szenvedett Hét Királyságban, ahol az Öt Király háborúja után a túlélőknek most az éhínséggel kell szembenézniük. Az emberek birodalmát védelmező Fal ifjú parancsnoka, Havas Jon a Mások elleni reménytelen küzdelemre próbálja felkészíteni a szétzüllött Éjjeli Őrséget, ám rá kell döbbennie, hogy ellenségei jóval közelebb vannak hozzá, mint gondolná. Stannis Baratheon Észak uralmáért vív elkeseredett harcot a Boltonokkal, miközben Királyvárban a Lannister-ház próbálja megerősíteni Tommen, a gyermekkirály törékeny uralmát a kivérzett Hét Királyság fölött. A Keskeny-tenger másik oldalán Tyrion Lannister, a megvetett és üldözött rokongyilkos sárkányvadászatra indul, ám útja veszélyekkel és váratlan kitérőkkel teli. A világ eközben az ősi városra, Meereenre figyel, ahol Viharbanszületett Daeneryst, Westeros jog szerinti uralkodóját minden oldalról szorongatják ellenségei. Hogy arathat diadalt a Sárkányok Anyja, ha három gyermekére sem számíthat? A végkifejlet csak tűz és vér lehet, ám ki éli túl a sárkányok táncát?




George R.R. Martin Tűz és Jég Dalának ötödik kötete a Sárkányok Tánca. Hazánkban 2012. júniusában jelent meg magyar nyelven Novák Gábor fordításában. Az írótól megszokott terjedelemben és részletességben lehet részünk ebben a könyvben is, bár a történet lassan indul be, a száz-százötvenedik oldaltól kezdve lehetetlen letenni.

George R. R. Martin (1948 - )
A színes karakterábrázolás most sem marad el, mi a felbukkanó személy öltözékének leírásával kezdődik, népes családfájának bemutatásával, címerének, zászlajának vázolásával, és ha az új szereplő valami jeles társadalmi eseményre érkezik akkor rendszerint "oldalakon keresztül" olvashatjuk a mennyei westerosi menüt. Ami azonban ennél sokkal fontosabb, hogy mindig az adott fejezet hősének szemszögéből látjuk a dolgokat. Így még a negatív (ha beszélhetünk egyáltalán ilyesmiről) karakterek motivációit is megérthetjük, s válhat rokonszenvessé belső motivációi alapján, de gyűlölhetjük meg a következő fejezetben, ahol már az ellenlábasa szemszögéből találkozunk ugyanazon személlyel.
Az alkotó terjedelmes leírásai tovább segítenek nekünk a világ elképzelésében. Ehhez mérten kevésnek tűnhet a párbeszéd, de sosem érezzük, hogy ez a történet rovására menne. Mit negatívumként emelnék ki, és engem szerfelett zavart, mikor az író az adott fejezet szereplőjének a gondolatait "megjelenítette" számunkra. Ezek az egyes szám első személyben történő "kiszólások" állandóan fölráztak és hiteltelenebbé tették számomra a figurákat. Valószínűleg a cél ennek a gyökeres ellentéte volt. Mindez lehet csak nekem volt szokatlan vagy zavaró, de nem emlékszem (bár rég olvastam őket), hogy az előző kötetekben ez jellemző lett volna. 

A Sárkányok Táncában tovább izgulhatunk a Hét Királyság hőseiért. Míg az első két könyvben állandó szereplők vezettek minket a Faltól a Lovasurakig, a Kardok Viharában és a Varjak Lakomájában már gyakran tekinthettünk bele alkalmi szereplők szemszögén át az eseményekbe. Ezt a fajta történetvezetést az ötödik könyvben is megtartja az író, de érezhetően halad egy végkifejlet felé. Azt gondolom nem lehet minden olvasó kedvére tenni egyszerre, s biztos vannak olyanok akik némi hiányérzettel tették le ezt a részt. Bevallom én is közéjük tartozom. Nem lehet minden szereplőt bele sűríteni egyetlen könyvbe így epedve várom a The Winds in Winter-t (munkacím), hogy találkozhassak ismét a szemlyes kedvenceimmel! Azonban most egy sajátos szemszögből had mutassam be - és elevenítsem fel - a Sárkányok Táncáig vezető főbb eseményeket!

Falkát vesztett farkasok: 
Az Ifjú Farkasnak, Észak Királyának sorsa bevégeztetett a Vörös Nászon. Testvérei pedig elvesztek szerte a világban. A Stark Ház úgy tűnik nincs többé. Észak Urai elbuktak, helyüket pedig a Boltonok vették át. A nyúzott ember zászlaja alatt akarva, akaratlanul gyűlnek a hűbéresek. Új szelek fújnak hát északon, a tél pedig közeleg.
Havas Jon a Fekete Vár Ura, az Éjjeli Őrség parancsnoka kétségbeesett tervet szőve menti a menthetőt a Vörös Isten tébolya elől, s délnek menesztette Samwell Tarlyt a Falon Túli Király gyermekével és Aemon mesterrel, mindeközben próbálja megtartani a falat Stannis Baratheon akaratával szemben. A Stark fattyúnak ügyesen kell lavíroznia, hisz nem csupán a varjak törvényeit kell betartassa, hogy független legyen a királyok politikájától, de Melisandre, a Vörös Papnő baljós jóslatait is meg kell fejtenie. Emelett nem kisebb vállalkozást tűzött ki célul, minthogy megmentse a Vadakat, Mance Ryder szétzilált népét, kik a Falon túl ragadtak. Éheznek, szenvednek a Mások pedig közelednek...
Egy lány messze délen Braavosban megszűnt Arya Starknak lenni. Nincsenek többé Starkok. Helyette a Fekete és Fehér Házában él Arry, Nan, Menyét, Galamb, Sócska és a Csatornák Macskája. Mind más és mind ugyanaz, de egyikük sem Arya.
Egy nyomorék fiú északon, a falon túl, zöld álmokat követ, ám ezek az álmok fagyosabbak mint maga a tél...

Lángoló szarvas: 
R’hllor, a Fény Ura mutat utat Stannis Baratheonnak. Ő a kiválasztottja. Neki kell majd szembeszállni a Másokkal, hisz sötét az éj, tele van rettenettel. Azonban Stannist jobban izgatja világi hatalma semmint egy Isten háborúja. Tekintete délnek szegeződik a falról. Hűbéreseivel vissza kívánja foglalni Északot, s a meghódított várakat pedig Westeros neki behódolt nemesei között kívánja szétosztani. Az Éjjeli Őrség parancsnokával folyamatos a konfliktusa, mert az ahelyett, hogy "jogos" királyának hódolna és rendelkezésére bocsájtaná embereit és várait, állandó kibúvókat keres. Végül Stannis felkerekedik seregével, hogy megmérkőzzön a Boltonokkal, megakadályozzon egy frigyet mi észak királyává tehetné a fattyú Ramsay-t, s hogy a szarvas agancsos koronája emelkedjen minden északi fölé. Stannisnek szembe kell néznie még egy ellenséggel. Egy ellenséggel min nem fog a kard, és nem retten meg egy dühödt király haragjától. Stannis Baratheon nyakában ott lohol a tél...

Fogatlan oroszlán: 
Tyvin Lannister halott, saját gyermeke lőtte gyomron egy számszeríjjal az árnyékszéken. Igazán fényes halál egy olyan embernek kiről az hírlik, aranyat szart.
Jamie Lannister egy félkarú nyomorék, ki egy megvívott háború lezárását egyengeti távol Királyvártól, miközben kétes erkölcseit keresi.
Cersie, a Szajha Királyné végre szembenézhet vétkeivel a Hét Arca előtt. Baelor Nagytemplomában bezárva aggódhat fiáért és némán könyöröghet Jamiért. A Hit előtt talán bocsánatra lelhet, ha bevallja bűneit... és lakol értük.
Királyvár és a Hét Királyság uralkodója Tommen. Gyermek még, Ser Kevan Lannister, a Király Segítője próbál úrra leni a káoszon. Egyben kell tartsa a királyságot mit Cersei önzésében majdnem elvesztegetett...
...és van még egy Lannister. Egy szörnyszülőtt, egy rokongyilkos, az Ördögfióka. Tyrion a Pók segítségével a Keskeny-tengeren túlra menekült, hol különös kompániával utazhat együtt, hogy felajánlja kardját... vagy inkább nyelvét, s hát ha már róla van szó, akár egyéb testrészeit is a Sárkányok Anyjának. Megannyi kaland tarkítja útját, mi persze egyáltalán nincs Tyrion kedvére, s hamarosan a fényes sörényű oroszlán vasba verve sétálhat mások bokája körül.

A háromfejű sárkány:
Daenerys Targaryen, a Hét Királyság jogos örököse Ó-Volantisban gyűjti seregét, azonban döntést kell hoznia! Rabszolgákat szabadít föl és esküt tett, hogy senki nem élhet rabláncon. Hiába mesébe illő szépsége, hiába a sárkányok, egy kontinensnyi szokásjoggal nem szállhat szembe. A Rabszolga Öbölből Yunkai és Astapor fegyvert fog ellene, csakúgy mint Volantis lakói. Válaszút elé kerül. Hajóra száll és maga mögött hagyja a felszabadított földet, de végre valahára a Vastrón ellen vonulhat, vagy... marad és szembenéz a halállal. Egy Anya pedig nem hagyja magára a gyermekeit.
Segítő kezek persze itt sem hiányoznak udvarlók és alázatos szolgák formájában. Meereen vásorának királynője sok szerelmes szívet és hatalomra éhes gyarló lelket vonz. Egy titkos szerződés "dárdanyélre tűzve" ragyog föl a nap alatt, mi talán megmenti Daenyt, de Meereen ősi nemes vérvonala Hizdahr Zo Loraq személyében is felajánlja segítségét, Meereen hűségét a királynő kezéért cserébe. Valamint egy ifjú Griffmadár is próbálgatja szárnyait, de vajon felérhet e egy sárkány égbetörő reptével?
Mindenközben a Vízbefult Isten útnak indította sajátos segítségét... Daenerysnek döntenie kell. Egy lánynak meg kell halnia a perzselő nap alatt és egy asszonynak kell születnie a hamvakból, azonban lehet még nem érett meg erre a feladatra.

...Westeroson, a Keskeny-tengeren és a Falon túl is hősök ébrednek és buknak el. Sorsok, kikről szóltam, s kiket nem említettem, írják tovább a Tűz és Jég Dalát. George R. R. Martin ebben a könyvben sem hagy minket izgalmak nélkül. A története még színesebb lesz és még több fejtörőt okoz az olvasónak. Ahogy végére érünk a könyvnek egy nagy lélegzettel tesszük le és kínzó vággyal várjuk a téli szeleket...


A könyvért köszönet az Alexandra Kiadónak!

Értékelés: 8/10


by Mechagobbo 

Megjegyzések

  1. ezt valahogy nem értem. engem egyáltalán nem fognak meg az ilyen témájú könyvek, de a leírás stílusa és formája miatt csak itt vagyok, és olvasom -pedig nem muszáj! ha valakinek tetszik valami, azt mér nem tudja olyan hangosan üvölteni, mint ha... na? na megvan??? megvanmár trolllárváknaaa??? MINT HA VALAMI NEM TETSZIIIK??? majom ez a világ ,majom vagyok én is, de a többi olvasottPERművelt nemmajom miért nem képes legalább annyit idebiggyeszteni, hogy "ez nem volt fos" vagy valami ehhez hasonlót?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, mert mindenki tudja, hogy ez nem volt fos!?! :D
      Majd a Lakott szigetnél odaírhatod kommentbe is, hogy nem fos!
      Azonkívül a 8/10 az azt jelenti, hogy nem fos! :)
      De szerintem az írásból is az jön le, h Cs-nek tetszett. Vagy nem? Mert egyébként nekem mondta személyesen is, hogy tetszett!

      TÖ TROLLÁRVA! :D
      minnyá kimoderállak! :D

      Törlés
  2. banyek, én nem a könyvre, hanem a könyv leírására céloztam, hogy arra miért nem írnak, h jó... értsélmárbakker! (a bakkert csak azért használtam, nehogy kimódérájj!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elég kevés a komment a blogon (meg a többi blogon is). Eloszlik a blog, a FB és a moly.hu közt a tagok és a látogatók pár hozzászólása.

      Örülök, hogy azért vannak páran, akik rendszeresen hozzászólnak - egyre többen! (Ha meg sokkal többen lennének, az lenne a bajom, mert akkor olvasás és írás helyett beszélgetnék! - Nem azért írom, hogy ne bas...ssá már! :D )

      Törlés

Megjegyzés küldése