Ugrás a fő tartalomra

Dexter - Season I-VI.

Dexter - Season I-VI.
(Dexter)


2006-ban elindult egy SHOWTIME sorozat - amit a csatorna a zászlóshajójának szánt -, ami egy hétköznapi emberről szólt, aki megtanulta jellembeli fogyatékosságát oly tökéletesen titkolni, hogy senki nem gyanakszik arra - még családja vagy legközelebbi kollégái sem sejtik -, hogy a mellettük dolgozó - mint a Miami Rendőrség legjobb vérképelemzője - látszólag ártani még a légynek sem tudó Dexter talán a történelem legnagyobb "klasszikus" sorozatgyilkosa.
A benne folyamatosan munkálkodó Sötét Útitársat (Dark Passanger) ugyan apja - az egyetlen ember, aki már gyermekkorában felfigyelt az adoptált Dexter furcsaságaira - szabályaival többé-kevésbé sikerül kordában tartnia, de közben folyamatosan értetlenül figyeli a körülötte élők hétköznapjait, kapcsolataikat más embertársaikhoz, hiszen ő, mint egy érzelmi nyomorék éli világát, mert az érzéseket csak utánozni tudja, de átélni nem.




Apja kemény szabályai a felgyülemlő ölési vágynak jól látható medret hagyva kimondják, hogy Dexter csakis olyan embereket ölhet meg, akik nem méltóak a földi életre. Mindenre elszánt, erkölcstelen sorozatgyilkosokat, pszichopatákat - mint ő maga.

(Michael C. Hall.)
Az első évad első részének megnézése előtt ugyan ki gondolta, hogy egy lelkileg ennyire - már bocsánat, de - elba..ott karakter köré sikerülhet egy olyan sorozatot felépíteni, ami láttán a nézők nem pártolnak el, hogy "már miért kéne nekem egy sorozatgyilkos lelki tusáját saját maga belső ördögeivel érdeklődve figyelnem - villamosszékbe vele az első rész végén", vagy - a másik véglet szerint - az erős alap ugyan megvan, de a készítők vértelen, unalmas sorozatot csinálnak belőle, amit a gyerekektől kezdve a nyugdíjasokig mindenki nyugodtan nézhet, hiszen vér elvétve sem lesz benne, csak a morális monológok végtelen sora.
Én is így gondoltam, hogy valami ilyesmi lesz inkább, aztán 50 perc múlva teljesen megnyugodva álltam fel a tv elől... aztán még aznap megnéztük az első évad összes részét!

(Jennifer Carpenter)
Van olyan, aki a hat év alatt még nem nézett meg egy részt sem ebből a - nagyjából - tökéletes sorozatból? Tudom, hogy igen! Egyik haverom azért nem ad Dexternek esélyt sem, mert szerinte csak" egy igazi bal.asz lehet, ha még csak nem is ke.él!" - azt meg minek nézze? :)
[Nos Dexter ezen a problémáján azért pár év alatt túltette már magát valahogy, szóval jelzem újra, hogy nyugodtan nézzél bele!]

Nem fogom leírni évadonként, hogy az átívelő szál szerint milyen ellenfelekkel kerül szembe főhősünk - az első évad azért már nem tegnap volt -, de pár dolgot azért felidézek most, hogy befejeztük a hétvégén az eddigi utolsó évadot. 
Biztosan voltak gyengébb részek az eddigi 72 részben - sőt a Dexter átlagánál gyengébb évadok is lehetséges - sőt biztos -, hogy voltak, valamint az idő megszépíti az emlékeket is ugye, de most azt gondolom, hogy a Dexter egyre jobb. 

(C. S. Lee)
A hatodik évad utolsó részének utolsó 5 másodperce - hát... maga volt a tökély! Alig várom a hetedik évadot! Mikor lesz már szeptember 30.??? (Persze ha most valaki megnézné a szóban forgó 5 másodpercet, annak semmi értelme nem lenne, csak a történet ismerete mellett üt igazán.)

El is értem oda, ahová akartam. Miért tetszik ennyire pont ez a show? 
Két dolog miatt, amiket csak nagy ritkán nem szoktak elrontani - de legalább az egyiket majdnem mindig - a készítők. A forgatókönyv és a szereplőválogatás.

Az első évadban szereplő Ice Truck Killer kivételével - aki szerintem pocsék volt -, az összes szereplő a maximumot nyújtja karaktere bőrében. Dexter Morgan szerepében Michael C. Hall zseniális. Pont annyira freak, hogy azért simán kedvelhető maradjon, viszont a vérszomjasabb nézőknek is óraműszerű pontossággal szállítja a véres(ebb) jeleneteket. Őt a teljesen más műfajú, de szintén ragyogó HBO-s sorozat - a Sírhant művek - kezdetétől (2001) figyelem. Szerepe nagy részében ugyan a környezetéhez kaméleonként alkalmazkodó szürke eminenciást alakít, ezért eleinte nehéz eldönteni, hogy jó színész-e, vagy csak jól adja elő az átlagembert, de a két sorozat összesen tizenegy évada alatt azért jópárszor sikeresen bizonyított már. Mindegyik részben tetemes idő "megy el arra", hogy narráción keresztül hallgathatjuk Dexter legbensőbb gondolatait. Ezekből lehet igazán sokat megtudni a benne folyamatosan dúló csatáról a Sötét Útitárs és a - talán még létező, bár Dexter sem hisz benne igazán - lelkiismerete közt. Ezek a gyakran montázsszerű képsorok a sorozat legjobb részei - és szerencsére mint mondtam, egész sok van belőlük.
(John Litgow)
Jó alakítást keresve kiemelhetnék véletlenszerűen szinte bárkit a rendőrök közül (a szuper-perverz - ezért persze nálam (is) nagy kedvenc - Masukával kezdve (C. S. Lee), majd tovább a nagyon irritáló személyiségű LaGuerta hadnagyon át (Lauren Vélez) mondjuk a furcsán rekedtes hangszínű Angel Batista őrmesterig (David Zayas)) - akik többsége még mindig állandó szereplő -, vagy az egy-két évadig/részig szereplő mellékszínészek (a Dexter szüzességét nagy nehezen megszerző Rita Bennett - Julie Benz; vagy az öregedő FBI ügynök - Frank Lundy - szerepében Keith Carradine) vagy ellenfelek közül is (Trinity - John Litgow vagy DDK - Edward James Olmos), de felesleges, mert mindannyian nagyon jók.

Dexter féltestvérét Debra Morgan-t azért kicsit mégis kiemelem. Talán sokan nem is tudják, de a színésznő (Jennifer Carpenter) Michael C. Hall felesége! Filmbeli karakterét pedig - mint a szabadszájú, nagypofájú filmbeli karaktereket általában - nem lehet nem szeretni. Nos, a Deadwood Calamity Jane-je óta ilyen mocskosan beszélő nőt nemigen láthattunk a tévé képernyőjén! :) Emellett pedig - hiába férfiasan kemény zsaru ő is -, finoman szólva sem igazán a szerencse kegyeltje.

Jeff Lindsay (1952 - )
A forgatókönyvről pedig elég annyi, hogy logikátlanságot biztosan zsákszámra lehet(ne) felfedezni ebben a sorozatban is, mint a többiben, de a valóban folyamatosan gőzerővel pörgő események, a nyomozás mellett nincs időnk (nekem kedvem sem volt) szőrözni az esetleges történeti hiányosságokon. Azt, hogy ezt nem csak én gondolom így, talán jelzi, hogy bár a jelölések számát tekintve a Dexter igazi nagy vesztese az évenkénti Emmy- és a Golden Globe-díjátadóknak - a jelölések számát tekintve legalábbis (nagyon-nagyon sok) -, de azért négy fő díjat (Legjobb főszereplő - 2010, Lejobb mellékszereplő - 2010, Legjobb rendezés - 2010 és a Legjobb vendégszereplő - 2010) így is sikerült megszerezniük, valamint 29 egyéb díjat is (ezeken felül). 

Ezeken felül a rendezés is átlagon felüli (legalábbis tv-s átlagon felüli), ahogyan biztosan az az operatőri munka is. Jómagam a sorozat zenéjét is felettébb kedvelem, és a jó hosszú (2 perces) openinget is megnéztem majdnem mindegyik rész elején, annyira hangulatos és eltalált (pedig semmi nem történik benne szinte).

A sorozat első évadának alapjául szolgáló könyvet  Jeff Lindsay írta (miért hittem róla azt, hogy nő?!?). A második évadtól a sorozat már semennyire nem követi a további kötetek történeteit, hanem teljesen más irányba viszi el a floridai sorozatgyilkos sztoriját. A Dexter könyvek egyébként szerencsére magyarul is elérhetőek már az Agave Könyvek jóvoltából, ám sajnos egyiket sem volt szerencsém - még? - olvasni, szóval akkor most én kérdezem, hogy milyenek a könyvek a sorozathoz viszonyítva?

Dexter - Opening


Értékelés: 9/10

LINK:

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Bizony, ezt el is felejtettem külön kihangsúlyozni, hogy nemcsak hogy jók az évadok, de mennyire más mind, mint az előző!
      Nagyon jól össze van rakva az egész!

      Törlés

Megjegyzés küldése