Ugrás a fő tartalomra

Filmekről röviden (augusztus)

Mostanában - emiatt a kö..ög mandulagyulladás (vagy mi) miatt - csak filmezni volt kedvem, szóval begyorsítottam, és letoltam pár régi elmaradásomat is az újabbak mellett. Jó sok film szerepel most a listában, szóval kettészedtem az egészet. Az elején a jobb filmek, hátrébb a csalódások vannak.




A jobbak:


The Guard (A guardista)
Nem kétséges, hogy ez a film volt nálam a hónap filmje. Nagyon masszív szövegek vannak benne, vidéki ír akcentus, pompás színészek (Brendan Gleeson és Don Cheadle), de a többi karakterszínészre sem nagyon lehet panaszkodni. Egyébként egy sima krimi, de lehet borulni néha.
8/10

A hónap filmje: The Guard

Két házaspár beszélget egy szobában. Ennyi. A színészek - főleg a férfiak de legfőképp Christoph Waltz - nagyot alakítanak. Roman Polanski új filmje. Dráma, vígjáték.
7/10

The Help (A segítség)
Az 1960-as évek Amerikájában a déli államokban a fekete cselédek sorsa nem sokban változott a rabszolgatartás intézményének megszűnése óta. Egy fehér írónő (a most épp nagy kedvenc Emma Stone) ezzel szeretné szembesíteni - a jobbára igazából még javában rasszista - olvasóit. Nem véletlenül nyert Oscart a filmben szereplő Octavia Spencer az alakításával, de azt kell mondanom, ebben a filmben minden színésznő - férfi lehet nem is volt benne - iszonyú jó volt. Nagy like! Dráma.
8/10

Coriolanus (Coriolanus)
Ralph Fiennes lép Kenneth Branagh nyomába a modern korba átültetett Shakespeare-feldolgozásokkal? Nem baj, mert jó film volt - bár kicsit nyilván zavart a régies beszéd -, Fiennes - és még jópáran - meg remek színészek, amit be is bizonyítottak (Gerard Butler meg újra nem bizonyított semmit), és legalább nem egy ezerféle feldolgozást megért "mainstream" Shakespeare-darabot rendezett meg újra. Dráma.
6/10

Battleship (Csatahajó)
Van abban a mondásban azért valami, hogy "a fiúk és az ő harcias játékaik", mert ez nekem bizony tetszett. Ami nem, az a gyenge forgatókönyv (még egy ilyen előzékenyen hódító fajt nem láttam), meg a 14 éven aluliakra belőtt korhatár (sehol semmi vér, csak pár horzsolás), és fél óra fölösleg volt az elején is, de a látvány az szuper volt, főleg a "búgócsigák" és a csatahajók. Rengeteg sorozatos színész volt benne, ami külön jó pont volt. Sci-fi, háborús, kaland. Persze azért így is csak egy jóindulatú
7/10

The Raid - Redemption (---)
Azért ha igazi csihi-puhi-s durrogtatós akcióra vágyik az ember, Ázsiába kell mennie. Egy csapat kommandósnak kell elfoglalnia a helyi maffiafőnök csekély 20 emeletes ingatlanját, ami dugig van fegyveresekkel. Ha karatés film és lövöldözős film közül kéne választanom, mindig a lövöldözőset választanám (ebben is szétlőttek mindent természetesen), de mégis, ebben annyira szenzációs késpárbajok voltak, hogy kész. Már csak azokért az 5 másodperces jelenetekért is megérte megnézni. Viszont ami nem tetszett, az is ehhez köthető. A "minibossok" elleni harcok el voltak húzva nagyon - és persze színészi játékot se keressen senki benne nagyon. Akció. [He-he, ugyan az a posztere, mint a Battleship-nek! :D]
7/10 

Hodejegerne (Fejvadászok)
A Jo Nesbo könyvéből készült filmre simán igaz, hogy az utóbbi 1-2 év legjobb thrillerje, de ez azért van így, mert mostanában nem vagyunk elkápráztatva ezen a téren enyhén szólva. Nekem kicsit túl lineáris volt az egész sztori, bár a vége nem lett elrontva legalább. Jamie Lannister Nikolaj Coster-Waldau (esküszöm én azt hittem román, de most kiderült, hogy dán) és a másik főszereplő Aksel Hennie is jó volt benne (ő főleg a közepétől). Persze norvégül az igazi! Krimi, thriller.
7/10


Act of Valor (---)
Kicsit túl sokat lelkizős akciófilm, amit viszont azért bocsátottam meg, mert nem is igen emlékszek rá, mikor láthattam utoljára ennyire profi katonai akciókat, de talán a Sólyom végveszélyben óta nem. Főleg az elején láthatóra gondolok, a dzsungeles részre. Mondjuk színészi játék nem is nagyon van benne, mert ahogy a végén ki is derül, a katonákat nem színészek játszották, hanem VALÓDI navy SEAL-es katonák voltak. Ahhoz képest simán vállalható volt ez az aspektus is. Az embernek majdhogynem kedve lenne újra bevonulni. [Adrián, neked kötelező kb.] Akció, háború.
7/10
(de az akciójelenetek 10/10)

Nem a hónap filmje, de...: Act of Valor


Drive (Gázt!)
Azt is hallottam, hogy jó, azt is, hogy unalmas, de a zenéje jó legalább. Szerintem a zenéje nagyon sz.r volt, a film meg kicsit (sokkal) unalmasabb, mint amire számítottam, de Ryan Gosling jó volt benne, meg persze a maffiózók is, de most komolyan, Ron Pearlman miben nem jó? A vége kifejezetten tetszett viszont. Krimi, dráma.
6/10 

American Reunion (Amerikai pite: A találkozó)
Ezt nem kell bemutatni gondolom senkinek. Az idióták visszatértek. Pisi, kaki, szex, buli. Stifleren még mindig lehet szakadni, aki bírja a hasonló humort. Nem volt sokkal rosszabb, mint az első rész 13 évvel ezelőtt. Vígjáték.
6/10

The Skin I Lived In (A bőr, amelyben élek)
Pedro Almodovar írta és rendezte ezt a filmet - nem kell megilyedni, nem valami művészfilm -, ami elég lassan indul be, és mire beindul már lehet is tudni/sejteni, mi a vége, de ha leírnám, nem lenne értelme megnézni a filmet, pedig komolyan... itt minden lesz! Beteg, akinek ilyesmi az eszébe jut. Tetszett - asszony meg kiakadt. Dráma.
7/10

Mary Poppins (Mary Poppins)
Á, inkább nem kenem a gyerekekre, én akartam megnézni, mert már régen láttam, és már arra sem emlékeztem, hogy miről szól. Kicsit sok volt benne az ének (de legalább jók voltak) és a zene, de nem is ez volt a baj. Ami igazán idegesített az a hosszú táncjelenetek voltak. Kedves, aranyos klasszikus sztori Julie Andrews főszereplésével, akiről már elhiszem, hogy egykor bomlottak utána a fickók. Musical, vígjáték.
6/10

Machine Gun Preacher (Géppisztolyos prédikátor)
Igaz történet a jó útra tért (megtért) motoros gazfickóról (bűnözőről), aki egész életét az afrikai gyerekek megsegítésére tette fel, és árvaházat alapított Afrika közepén a harcoló felek közt félúton. A durva hely megkövetelte, hogy saját maga is fegyverrel védje a gyerekek életét. Ma is ott él - és teszi a dolgát. Durva sztori, durva jelenetek a filmben. Életrajz, akció, háború.
6/10

The Divide (---)
Aki még emlékszik A kísérlet című német filmre, annak világos képe lehet arról, hogy miről szól a The Divide - csakhogy itt szó sincsen semmiféle kísérletről. Egy nukleáris háború kitörésekor - kb. - tíz túlélő egy óvóhelyen ragad. Nincs kiút, de ha lenne is, hová mehetnének. Vajon ki kattan be legelőször. Az emberi lélek minden sötétsége a felszínre kerül ebben a filmben. A színészek idegesítően bénák az elején, de ahogy hullanak és egyre jobban őrülnek meg, egyre jobb alakításokat láthatunk, valószínűleg tényleg könnyebb/hálásabb lehet eljátszani a gonoszt, mint a jót. Horror, sci-fi.
6/10

The Awakening (---)
 A 'női Sherlock Holmes' sorra buktatja le a sarlatán szellemidéző spiritisztákat, mígnem a végén összefut az igazi természetfelettivel. Kicsit lassú, sokáig kicsit unalmas, szép környezetben játszódó (1920-as évek Anglia) film, a végén nagy meglepetéssel. A jobb szellemes filmek közül való, bár a The Others-t messze nem éri el. A film végi csavar után kiderül, hogy még vagy 20 perc van a filmből, az tök felesleges. Horror.
6/10 

A csalódások:

In The Land Of Blood And Honey (A vér és méz földje)
Persze minden háború borzalmas, ez a Boszniaira különösen igaz, hiszen közel volt hozzánk, nem is túl rég - határőrként ott ültem a teherkocsikon, amik indultak volna, ha "jönnek a szerbek", és több közeli ismerősöm, családtagom is ott volt az ENSZ békefenntartó kontingensben, de ez sajnos nem menti fel Angelina Jolie kisasszony rendezői (és forgatókönyvírói) debütálását. Roppant unalmas két és fél óra volt. Romantikus dráma.
3/10

Clint Eastwood - a legnagyobb FILMES all-time - eddigi utolsó rendezése,  DiCaprióval közös munkája. Arra vártam, hogy olyan lesz, mint a JFK, az eleje jól is indult, de aztán egyre unalmasabb lett. Nem volt semmi kiemelkedő hiba benne, csak sokkal többet vártami. Életrajz, dráma.
6/10

Hostel: Part 3 (Motel 3)
A Motel sorozat az egyik kedvencem. Nem azért mert annyira jó, hanem mert az első rész megnézése után 1 héttel sikerült elmenni a haverokkal kb. 150 méterre a forgatási helyszíntől nyaralni TOTÁL véletlen. Az éjszakai menetelések kocsmáról kocsmára a kisvárosban kicsit parásabbak voltak, mint egy sima nyaraláson lennie kéne! :) Egyszerűen hangulatos volt, na.
A harmadik rész már rókabőr, gyakorlatilag semmit nem mutatnak, a feléig ásítozósan unalmas, aztán kicsit jobb lesz, de kihagyható simán. Van benne magyar gyilkos is, "magyarul" is beszél, bár én egy szót se értettem belőle szinte! :) Horror.
5/10

Don't Be Afraid of the Dark (---)
A film Gulliermo del Toro forgatókönyvéből készült, mégis egy értékelhető része van csak, mégpedig a kis szörnyek, akik tényleg hangulatosak, jópofák lettek - meg mondjuk az elmaradhatatlan ódon ház. Nincs miért izgulni rajta, egy nagy kliségyűjtemény az egész. Toro úrtól bizony többet vártam. Horror.
3/10

Abduction (Elhurcolva)
Az Alkonyat filmek farkasember sztárja - Taylor Lautner - vajon elsajátított már valamit a színész mesterségből? Az itt látottak nem győztek erről meg. Az akciórészek rendben voltak, a sztori,... hát az borzalmas volt. Legalább a főgonoszt alakító Michael Nyqvist jó volt. Szerepel benne Ripley hadnagy is! Akció.
4/10

Get the Gringo (Börtönregény)
Vitathatatlanul sok hülyesége ellenére is kedvelem Mel Gibsont (a forgatókönyvet is ő írta! - sajnos), de ez a filmje kicsit túl van értékelve. A sztori értelmetlen, néha eléggé tv-filmes érzés volt nézni a béna trükköket, jeleneteket. Ha hunyorítok, akkor Gibson még nagy nehezen be tudja adni, hogy 56 évesen is ő a mexikói börtön legrafkósabb, legkeményebb fenegyereke, de már kilóg kicsit a lóláb. Akció, krimi.
5/10

The Double (Álcák csapdája)
Azt kell mondanom, ez annyira középszerű thriller volt, hogy a poszt írásakor már arra se emlékeztem, hogy melyik film volt ez. Időpocsékolás megnézni. Egyébként egy nemzetközileg rettegett bérgyilkos után nyomoz Richard Gere és egy ifjú ügynök. Thriller.
4/10

In Time (Lopott idő)
Mérges vagyok, mert ez egy Fahrenheit 451-hez (a könyvhöz) vagy egy Equilibrium-hoz vagy Dark City-hez mérhető sci-fi klasszikus lehetett volna akár, az alapötlete annyira jó volt. Aztán olyan rossz irányba vitték el a történetet, és annyira bénán, hogy csak lestem. Nem a színészek hibája volt. Amanda Seyfried jobban nézett ki benne, mint igazából, és Justin Bieber Timberlake is jobb színész, mint énekes volt, de a film közepétől én má fogtam a fejem. Sci-fi, thriller.
5/10

Insidious (---)
OMG! Majdnem a legrosszabb film, amit ebben a hónapban láttam. Szellemvadászos egyébként, de semmi jó nem volt benne (csak a két geek szellemvadász mellékkarakter, de azoknak meg alig volt szerepük). Roppant gyenge darab és az a legnagyobb baja, hogy ahogy haladunk a végkifejlet felé, úgy sza.ódik el egyre jobban. Horror.
3/10

The Hunger Games (Az Éhezők Viadala)
OOOOMG!!!! Hosszú volt, még így is, hogy a könyv legjobb részei - az első 100-150 oldal - szinte teljesen hiányoztak, egyébként meg végig tök unalmas volt, nem mutattak semmi érdekest sose. Mondjuk nehéz lehetett volna úgy megcsinálni korhatár nélkülire, hogy lemészárolnak benne premierplánban egy csomó kisgyereket, ezt megértem. Ezt nem értettem a könyveknél sem. Akció rész jó ha volt benne 10 oldal (de nem volt annyi az biztos). A többi picsogás volt végig. Az első rész első 100-150 oldala szuper volt, ahogy leírja az életüket, a rendszert, ami alatt nyögnek, stb. Aztán nagyon B kategóriás lett. Maximum egy jó volt a filmben, Kathniss (Jennifer Lawrence), ő legalább jól mutatott koszosan is. A hónap legrosszabbja, de legalábbis legnagyobb csalódása, pedig nem voltak nagy elvárásaim már előtte sem - Érdemes megnézni, hogy a könyv IGEN MASSZÍV rajongótábora sem tudta 7.4 fölé tornaszni az IMDB-n a művet, pedig a rajongói filmek (szuperhősös képregényfilmek, stb.) 8.0-8.9 közt vannak igen sokszor. [Ettől függetlenül, igen, megnézem majd a második sőt a harmadik részt is... :S] Akció, sci-fi.
3/10

The Innocents (Az ártatlanok)
Henry James világsikerű A csavar fordul egyet című kisregényének - álítólag - a legjobban sikerült megfilmesítése. Én konkrétan bealudtam rajta, annyira nem történt benne semmi. 1961-ben ez biztos nagyot szólt, mint az eredeti szellemhistória a XIX. században, de inkább csak a régi filmek kedvelőinek tudom ajánlani. Horror.
5/10

Iron Sky (---)
A Hold sötét oldaláról megjönnek a hold-nácik és ott akarják folytatni, ahol elődeik 1944-ben - a német holdraszááláskor - abbahagyták. Valódi, geekeknek szóló vígjáték - de nekem  nem jött be. Hiába csinálta a zenéjét a Laibach, az se tetszett annyira. A német csaj szép volt, a német léghajó-űrhajók ÁLLATOK voltak, az, hogy a németek technikája - az űrrepülést persze leszámítva - 1944-es színvonalon megragadt, és így akarták leigázni a 2010-es évek technikai szintjén lévő egész Föld lakosságát (gyakorlatilag gőzgépekkel) vicces volt, de ennyi. Ebben annyi potenciál lehetett volna - de nem volt, sajnos. A hónap csalódása volt. Vagy már írtam ezt? Akkor a másik csalódása. Vígjáték, sci-fi.
5/10

Straw Dogs (Szalmakutyák)
Sam Peckinpah kult-filmje Dustin Hoffman-al 1971-ből. Peckinpah filmjei akkoriban kiverték mindenkinél a biztosítékot a brutalitásukkal, a sok-sok vérengzéssel (A vad banda, Pat Garrett és Billy, a kölyök, stb.) és erőszakkal. Nem kell megijedni, ebben is eljön, ám kivárni a történéseket igencsak embertpróbáló feladat. Szerencsére addig néha mutatják a vidéki Anglia egyik kocsmáját, ahol ízes vidéki beszéddel kötekednek a helyi taplók a jöttmentekkel, egyszóval addig sem unalmas a film, de Mr. Peckinpah westernjei sokkal jobban tetszettek. Dráma, thriller.
6/10

War Horse (Hadak útján)
Steven Spielberg tavalyi rendezése, amivel Oscar-esőt óhajtott bezsebelni. Abból mondjuk nem lett semmi, de más díjakat azért megszerzett a film. Ezzel nem volt különösebb bajom egyébként. Sok része kifejezetten tetszett (és a lovak is) - persze nem az eleje és a vége -, de olyan volt az egész, mint egy nagyon igényes Hallmark tv-film, amibe talicskával tolták bele a pénzt. Kicsit szirupos, kicsit hatásvadász volt. Háborús, kaland.
6/10

The Raven (A holló)
Edgar Allen Poe egy sorozatgyilkos után ered Baltimore-ban, akit az író művei inspirálnak gyilkosságai során. Jól kezdődik a film, de aztán egyre több az unalmas vagy átgondolatlan rész a filmben. Poe verseiből jó volt részleteket hallgatni angolul, de az igazán pozitív ennyi volt csak, a többi tisztes iparosmunka volt. Mellesleg életrajzilag sem hiteles egy kicsit sem - "Írt valamit egy tengerészről? Nem, semmit!" [Semmit, csak az egyetlen könyvét, az "Arthur Gordon Pym, a tengerész-t", mindegy, jelentéktelen apróság! :P] -, bár gondolom nem is nagyon erőltették meg magukat a készítők ilyen téren (sem).
6/10

Megjegyzések

  1. Sajn' nekem is inkább a csalódás kategóriába került az Éhezők... Tény: JLawrance kárpótol valamelyes és nekem nagyon tetszett a film zenéje is.

    Egy szó az In Time-ról: hihetetlen jó ötlet az alap ez nagyon tetszett... még Timberlake-t is elviseltem volna, de valahogy az egész annyira erőtlen lett...

    War Horse: ld. Éhezők Viadala JLawrance nélkül...

    Viszont az Act of Valor felkeltette az érdeklődésem, megyek ránézek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg!
      Kíváncsi vagyok, neked hogy tetszik!
      Szerintem az akciórészek szuperek benne, de tény, hogy 2x annyi is elfért volna benne, ha nem beszélnek annyit a családról, a becsületről meg az ilyenkor szokásos dolgokról. Értem, hogy ez az életük (a család meg "meló"), és ezt is be akarták mutatni a készítők, de én inkább ellettem volna nélküle. :)

      Törlés
  2. Nos, a hajamat nem tettem le tőle. Tény, hogy hihetetlen élethűen megoldották a harci szituációkat... Nekem a filmnek ez az ereje. A többi sallang volt csak köré. A temetés a végén legalább annyira gyenge volt, mint amilyen erős a harc. De remek szimuláció ide v. oda szerintem másodjára nem nézem meg. Max. a "dzsungelpályát".
    Wiz, a Ghost Recon-on alapuló rövidfilmet láttad? Érdemes bepróbálni, remek kis 20 perc, persze kicsit futurisztikusabb harci résszel...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is mondtam, hogy az akció a jó benne, a többi kihagyható lett volna. :)

      Még csak nem is hallottam róla! De rákerestem.

      http://www.youtube.com/watch?v=7-wAzlqzXH0

      Ez az, a Ghost Recon Alpha? Megnézem!

      Törlés
  3. Azaz, érdemes azt a pár percet rászánni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó volt, főleg a sniper az "egy golyóval kettőt" jelenetben! :)
      A lépegető is jól nézett ki, csak amikor vége lett, kicsit elszúrták a cgi-t.

      Törlés
  4. A bőr, amelyben élek nálam többszörösen leverte a biztosítékot. Kíváncsi vagyok min akadt ki, majd meg is kérdezem :)
    Egy rakás film szerepel a csalódások között azok közül amik nekem tökre tetszettek :D (J.Edgar, Elhurcolva, Álcák csapdája, Lopott idő, Iron Sky)
    A lopott időben kivételesen még a romantikus szál sem zavart, inkább aranyos volt mert nem vitték túlzásba. Az alapötlet valóban állati jó! Éppen ezért gyanús, hogy már egyszer megírták valahol :D Szólj ha belebotlasz véletlenül valami régi sci-fi regényben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem emlékszem, hogy a Lopott idő ötletével találkoztam volna már, de nem lehetetlen.
      A bőr-ös filmben nála is több minden kiverte a biztosítékot! :D
      Az Iron Sky és a J. Edgar nem rossz volt, csak sokkal jobbra számítottam.

      Törlés
  5. mész te már a bús p!csába :)) ennyi filmet én egy év alatt nézek meg :) btv a divide engem kiakasztott. nagyon brutál, és mocskos egy film. btw lehet azért hozták hitelesebben a színészek a karaktereiket a vége felé, mert pl hivatásos dietetikusokat fogadtak fel, hogy szépen elsorvasszák a színészeket... látszik is h nem egy Erobiknorbi foglalkozott velük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te biztos többet tudsz nálam az elsorvadásról... :)

      1. Azért, mert állandóan a Batmaneket nézed újra 100x is egy évben :)

      2. Remélem eljössz szombaton hozzánk, és akkor pótolhatsz egy pár filmet, (ha lesz hozzá kedv...) :)

      Törlés

Megjegyzés küldése