Ugrás a fő tartalomra

Magyar e-könyvek



Mától, az Agave Könyvkiadó webboltjában három könyv megvásárolható immár elektronikus könyv formátumban is (prc és epub változatban is). A kiadó lépésének én személy szerint örülök, bár most nem olvastam utána, hogy van-e a fileokon valamilyen védelem, vagy nincsen. Azonban még a jobbik esetet feltételezve (hogy nincsen) is lenne pár gondolatom a dologról.

Örvendetes, hogy a könyvek (magyar) szerzői hozzájárultak műveik elektronikus terjesztéséhet, és nem csak a papír alapú könyvet adják ki újra, hanem más, eddig exkluzívnak számító tartalmat is pakoltak hozzájuk (novellák, térképek, fotók, stb.).
Azonban a kért árat még így is DURVÁN túlzónak tartom (1990ft), mégpedig nem a könyvek minősége miatt, hiszen bevallom, egyiket sem olvastam még a három közül, hanem a következők miatt:
- Évek óta a boltok polcain "porosodó" könyvekről van szó - az egyik ráadásul már második kiadása egy 1991-es könyvnek -, amelyeket a rajongóik már régen beszereztek, papír alapú értékesítésük - gondolom - már nem igen hoz a konyhára a kiadónak.
- Antikváriumban olcsóbban hozzá lehet jutni a könyvekhez, de még az Agave saját boltjában is 300 forint durván csak a két változat közt a különbség.
- Nem értem, mi indokolja ezt az árat, hiszen jogdíjat már nem kell - feltételezem - kifizetni a szerzőnek újra, az epub (és főleg a prc) készítése "otthoni" minőségbe mondjuk jó kemény két perc, de persze kiadásra szánt verzió készítésekor mondjuk - a könyv újbóli teljes átolvasását is beleszámítva - mondjuk két nap, de legyen egy egész hét, és a csilli-villi elektronikus változat már kész is!
- Nincs raktározási költség, fordítási költség, nyomdai költség, szóval gyakorlatilag a könyv egész összege (minusz az író díj, ami nem tudom mennyi, de mindegy is [de nem hiszem, hogy a filmekből jól ismert 10%-nál több lenne :D]) nettó haszon a kiadónak, ami innentől fogva folyamatosan, - minden eladott példány után - csörgedezhet a kasszába. Ezzel különöseben nagy bajom persze nincs is, hiszen ebből él a kiadó, de ez az összeg (a majd 2000 forintos e-könyv árnál) jóval nagyobb haszon, mint a sima papírnál, míg effektíve sokkal kevesebb melóval/kiadással jár.

Évek óta várom azt, hogy az e-könyvek elárasszák a magyar piacot is, de 2000 forintért akkor sem fogom megvenni, ha papír alapon már ki sem jön a mű. Nézzük már meg az amazon árait. Az éhező, nyomorgó amerikaiak a blockbuster, 2011-es könyveket 5$-8$ közötti áron simán megkapják (ez még most is 1500 ft körüli ár), de folyamatosan tolják ki magukból a könyveket ennél jóval olcsóbb (hagy ne mondjam, hogy ingyen) egy dolláros árkategóriában is.
Persze nagyobb a piac, meg minden, értem én, de...

Megjegyzések

  1. ezen a 2000 ft-os áron azért nekem is kerekedett a szemem, de nézzük a pozitív oldalát: legalább elindult valami. idővel megy ez még lejjebb is.

    VálaszTörlés
  2. Kb. én is ezt tudom elképzelni sajnos.

    VálaszTörlés
  3. Ennyi pénzért? Akkor inkább már megveszem papíron.

    VálaszTörlés
  4. Idejöttem hozzád kommentelni. :)
    Nagyon egyetértek, de ezt tudod. :)
    Azért furcsa az indok, amivel előálltak az árakra. És gyanítom nem csak az Agave fogja ennyire túlzó áron adni az e-könyveit.
    És tényleg az lesz a vége, hogy mi vagyunk a sügérek, akiknek nincs igénye erre. De van! Írtam én is a posztomban, hogy mennyire. Csak senki ne az én bőrömet nyúzza már folyamatosan. Illetve nem a mi bőrünket.

    VálaszTörlés
  5. Én meg hozzád! :D

    Egyetértek egyébként természetesen.

    VálaszTörlés
  6. Most olvasom a blogodat az elejétől. Ugyan fél éve követlek, de eddig nem jutott eszembe, a régi posztokat elolvasni.

    Az az érdekes, hogy ez a bejegyzésed még mindig időtálló. Iyen hozzáállással a büdös életbe nem fog nálunk elterjedni az ebook. Most már évek óta van otthon könyvolvasó, sőt kettő is, és nagyon szeretem, de ha ennyiért adnak egy ebookot, akkor megveszem könyv formában.

    VálaszTörlés
  7. OMG!
    Egy bizonyos időn túlra - ahogy majd meglátod - nem érdemes visszamenni! :D
    Én az Amazonról szoktam venni akciós (egészen pontosan kerek 0 dolláros) könyveket, arra a távoli jövőre gondolva, amikor - varázsütésre - már angolul fogok könyveket olvasni. :)
    A DV könyvárai egyébként szimpatikusak - és az Ad Astránál is vannak akciók (most épp 40%-os), az is rendben van. De igazából tőlük eddig egy könyv hiányzik, az utolsó, ami elérhető mindkét formátumban, és már látom, hogy bár van valós választási lehetőségem, mégis inkább a papírra fogok beruházni. Pedig már egyszerűen nem férünk el a könyvektől. És akkor is. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése