Ugrás a fő tartalomra

Walter M. Miller Jr. - Hozsánna néked, Leibowitz!


Újraolvasó
Walter M. Miller Jr. - Hozsánna néked, Leibowitz!

Walter M. Miller, Jr. - A Canticle For Leibowitz!
Eredeti megjelenés: 1959
Magyar kiadás: Móra Ferenc Könyvkiadó (Galaktika Fantasztikus Könyvek), 1988, Maecenas Könyvkiadó, 2008
Hossz: 407 oldal
Műfaj: sci-fi, dráma, szépirodalom
Fordította: Békés András
Díj:
Hugo-díj győztes (1961)
Linkek:
Rádiójáték (angol nyelvű) 15 részben

Tartalom:
A Leibowitz-rend apátságában a Memorabíliákat gyűjtik, a Tűzözön előtti civilizáció becses írott emlékeit. Nem veszélytelen hivatás ez, hiszen a tudományellenes közhangulat épp a tudományt, a kultúrát okolja az új nyomorúságért. A szerzet a kőkorszaki körülmények között is jó munkát végez. A nemzedékről nemzedékre átmenekített és megőrzött források révén az emberiség újra megalkotja az első izzólámpát, az első gőzgépet, majd természetesen az első atommáglyát. És 1200 évvel a Tűzözön után végre ismét elhárulnak a technikai akadályai az újabb Tűzözönnek.



Egy könyvnél sem lesz ennyire egyszerű dolgom, mint ennél, és nem is fogom hosszú lére ereszteni.

EZ A VILÁG LEGJOBB KÖNYVE!

Sokan megpróbálják felállítani időről időre a saját TOP-10-es könyvlistájukat, aztán legyintenek, és azt mondják, annyi de annyi jó könyv van, hogy lehetetlen felállítani köztük egy objektív sorrendet, ráadásul ahogy az ember változik, vele változik az ízlése is, szóval ez a hipotetikus lista nem lenne állandó semmiképpen. Ezzel egyet tudok érteni egyébként, magam sem tudnám megmondani, hogy mely könyvek férnének be nálam a TOP 10-be, de azt tudom, hogy ez a HUGO díjas (1961) könyv állna a lista élén. Lehet, hogy vannak nála jobb, izgalmasabb, fordulatosabb, szórakoztatóbb, művészibb, elgondolkodtatóbb, viccesebb, szomorúbb könyvek, esetleg olvastam is már azokat (bár most nem tudnék mondani egyet sem hirtelen), az viszont tény, hogy én ennél többször nem fogok kiolvasni egy másik könyvet sem az életem során. Most olvastam ki negyedszer - és biztos, hogy nem utoljára -, és pontosan azt az élményt nyújtotta, mint első olvasásra.

Először 13-14 éves koromban olvastam, és persze akkori ésszel nem fogtam fel pontosan minden egyes részét, utalását, csak annyit, hogy BUMM, ez mekkorát szólt! Ilyennek kell lennie egy jó regénynek!
A könyv annyira élvezetes stílusban íródott, humorosan mutatja be az atomháború után 600 évvel a szinte kőkorszaki szinten vegetáló emberek életét, hogy a párbeszédektől kezdve a leírásokon és a gondolatokon is végig - kényszeredetten - vigyorogni fogunk (valahogy úgy, mint mondjuk A 22-es csapdája című könyvben), de közben inkább vicsorognunk kéne látva az emberiség hogy küzdi fel magát oda, ahová egyszer már eljutott, hogyan követi el sorra ugyanazokat a hibákat amiket egyszer már elkövetett, hogyan irányítja az egyház a fennmaradt  közösségeket.

A könyv nyelvezete alapvetően könnyed, ám több súlyos filozófiai, morális, vallási témát is feszeget, ezenkívül több mint száz latin nyelvű részt is tartalmaz, ami kissé megnehezítheti az olvasását - bár engem személy szerint lenyűgöztek ezek a részek. Garantálom, hogy végig szórakozni fog rajta mindenki, aki olvassa, de ha belegondolunk egy kicsit is a mondanivalójába - hogy mennyire aktuális manapság is (bár nem feltétlenül atomháború formájában) -, rögtön sötétebben fogjuk látni a körülöttünk lévő világot (nem mintha az egyébként rászorulna egy kis külön sötétítésre mostanában). Maga a szerző is elég sötéten láthatta, hiszen végül öngyilkos lett sajnos és nem is írt több könyvet, csak jónéhány novellát. A Leibowitz-könyv kvázi folytatását Terry Bisson fejezte be 1997-ben (Saint Leibowitz and the Wilde Horse Woman), ami ha jól tudom, magyarul nem jelent meg.

Nem fogok elmesélni semmi többet a történetből, sem tovább magasztalni a könyvet - jó bornak nem kell cégér alapon csak még annyit, hogy ezt MINDENKINEK ajánlom! Ez nem egy olyan regény, amit elolvasunk egyszer, majd azt is elfelejtjük, hogy valaha is láttuk, ez nyomot fog hagyni!

Ígérem, hogy több ilyen nem lesz a blogon, de ez a könyv - mintegy kiemelve a többi 10 pontos közül - 10+ pontos lesz.

Értékelés: 10+/10

Megjegyzések

  1. Azon kívül, hogy a legjobb könyv, még plusz jó, hogy ha a polcodra akarod papíron, 300 forint az antikváriumokban max. :D

    VálaszTörlés
  2. aha, láttam mindenfelé. ez az a könyv, ami soha nem fogy el.:))

    VálaszTörlés
  3. Ha csak egy könyvet vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, ez lenne az.
    Pedig Vonnegut a kedvenc íróm.
    De a Hozsánna néked, Leibowitz! a legjobb könyv, amit olvastam. Mert annyira emberi. Bármit is jelent ez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy más is így érez, ahogy én.

      Törlés
    2. '88-ban teljesen vaktában vettem meg, (na meg azért, mert minden érdekelt, ami sci-fi), de egyből nem sikerült elolvasni. Aztán egyszercsak igen. És azóta 2-3 évenként biztosan előveszem. A múlt héten olvastam el újra, ismét találtam újdonságot, amire eddig nem figyeltem fel. A mai napig jókat mosolygok a könyv finom humorán. Olyan, mint egy finom hóréteg az úton.
      Nem kell sok ész hozzá, hogy a tanulságot leszűrje az ember.
      Ráadásul telis-teli van utalásokkal, amiknek érdemes utánajárni (Spoiler nélkül, például a szerzetesek gesztusa a könyv végén. Az egy katarzis.) Aztán ott van a hit kérdése, és hogy vajon a "tiszta" tudomány gőgjével mit lehetne kezdeni.
      Ebből a könyvből gyönyörű (és teljesen sikertelen) régimódi filmet lehetne készíteni, de sajnos, valószínűleg csak egy Michael Bay vagy McG rendezné, akkor pedig csupán a lényeg veszne el, de lennének csibészbundás medmekszklónok, durván az arcunkba tolt Audi vagy Ford reklám, Will Smith mint a utahi Francis Gerard, Beyoncé vagy Kirsten Stewart lenne Thon Thaddeo, Cameron Diaz meg Dom(ina) Zerchi, és robotklónos mesterséges intelligencia robbantana ki biológiai zombivírus-támadást...

      Törlés
    3. Ebbe inkább bele sem gondolnék, de egy jó filmet megnéznék belőle tényleg, most hogy így mondod. :P

      Törlés
  4. úú, de rég ajánlgatjátok már, úgyis antikba kellene mennem a Nemere-féle Skorpióért, akkor ha tényleg ilyen fosolcsó és brutáljó akkor befektetnék, kell az új élmény

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 300-nál többet ne adj érte. Nem azért mer nem ér többet, de láttam már 100 forintért is csomó helyen. Most a Soroksári úton a legolcsóbb (250ft). Látod, nem vagyok rest és kikerestem neked!!!!

      http://www.regikonyvek.hu/book.php?id=16158

      Törlés
    2. tényleg cukorfalat vagy, csak én meg egy felhúzós óra a digitális világban... szal neten nem vásárolok :)
      majd írok mélt

      Törlés
    3. Akkor menj el személyesen az antikváriumba: Soroksári út 48-54. 22. épület
      De Gergő, mintha olyan ósdi óra lennél, ami még a Google-t sem ismeri! :D

      Várom a mélt!

      Törlés
  5. tegnap fejeztem be... besza behu.

    VálaszTörlés
  6. Kövezzetek meg, de nekem annyira (mint nektek) nem tetszett. Egyedül talán a harmadik rész az, ami számomra élvezhető volt. Csak egy példa: az első fejezetben az óvóhely teljes átkutatása nekem nagyon hiányzott. (Értem én, hogy miért nem lehetett oda bemenni, de akkor is...) Nem volt rossz, de hiányérzet maradt bennem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tetszhet mindenkinek ugyan annyira! :) Nekem az első rész tetszett magasan a legjobban stílusilag, történetileg. A későbbi részekben pedig az emberiség történelmének/történetének további alakulása tetszett inkább.

      Törlés

Megjegyzés küldése