Ugrás a fő tartalomra

Dan Abnett - Rendíthetetlenek


Dan Abnett - Rendíthetetlenek
(Gaunt Szellemei 10.)

Dan Abnett - The Armour Contempt
(Gaunt's Ghosts 10.)
Eredeti megjelenés:  2006
Magyar kiadás: Szukits Könyvkiadó, 2011
Hossz: 352 oldal
Műfaj: sci-fi, akció
Fordította: Oszlánszky Zsolt

Tartalom:
A Sabbat Világok visszafoglalására indított hadjárat huszonkettedik évében Gaunt komisszár és a Szellemek visszatérnek a Káosz uralta Gereonra. A bolygó felszabadításáért vívott kegyetlen harc borzalmas áldozatai azonban hamarosan szembefordítják őket parancsnokaikkal, akik szerint a győzelem bármilyen árat megér…






A filmeknél van egy fogalom - eyecandy -, ami gyakorlatilag annyit tesz, a szem rágógumija. Olyan mozgóképanyagra használják, amiről tudod, hogy nem nagy szám, de valamiért NEKED nagyon tetszik, és nem is akarod abbahagyni a nézését. (Meg jó csajokra persze! :) )

Azt hiszem egy kis csúsztatással ez a fogalom használható rám és a Szukits Warhammer-sorozatára is. (Valamint a M.A.G.U.S. könyvekre.) Általában pontosan tudom, hogy amit várok ezektől a könyvektől pontosan azt kapom. (A Dawn Of War trilógia az kivétel, az nagyon gyenge volt ezekhez képest, de érthető, hogy miért azokat adták ki, mikor épp taroltak PC-n a Dawn Of War II. és kiegészítői.) 
Lehetséges (sőt valószínű), hogy minden részről visszamenőleg nem fogok írni, hiszen nagyjából ugyanazt tudnám mindegyiknél írni, de ki tudja, mit hoz a jövő.

Szóval, mit várok én el egy jó kis Warhammer könyvtől?
Izgalmas cselekményt, fordulatokat, igényes, de a szépirodalomhoz semmi köze nem lévő nyelvezetet, remek párbeszédeket, egy olyan percet sem, amikor unatkoznék olvasás közben, egy olyan univerzumot, amiben sosem szeretnék élni, de ha mégis, én is ott lennék legszívesebben a "maréknyi" (pár ezer bolygónyi, de egyre csökken :P ) ellenálló közt.
A háború elképzelhetetlen borzalmainak a lehető legrealisztikusabb leírását, vért, verejtéket, halált, csatákat, tankokat, lőporfüstöt, ficelén-szagot, akciót rogyásig és még, hősiességet, bajtársiasságot, káromkodásokat, helytállást, lövészárkokat, keményvonalas militáns tiszteket, tahó sorkatonákat, politikai tiszteket, frontvonalakat, fájdalmat, ágyúkat, orbitális bombázást, nulla, azaz NULLA szerelmi szálat, egész planéták kipusztítását, káoszgárdistákat, fertőzötteket, inkvizítorokat, istencsászárt, démonokat, árulókat, emberfeletti teljesítményeket, űrgárdistákat, barátságokat, emberséget, őrületet, elképzelhetetlen borzalmakat.
Karakterek egész sorát, akinek a nevét sem kell elolvasnom szinte, mert a következő oldalon meg fognak halni.
Annyira gyönyörűen túlzó leírásokat, mint ez, ami egy bolygó lerohanását (persze űrjárókkal) festi le elénk:

"Nem várták meg a napfelkeltét. Sem azt, sem a kedvezőbb lehetőséget, vagy a jobb időjárást. Nem vártak, mert hatalmasabbak voltak, mint az időjárás vagy a forgandó szerencse. És ragyogóbbak voltak a napkelténél is."

És mit nyújt nekem egy ilyen regény?
Mindezeket triplán, amit fent felsoroltam és még sok mást, amit véletlenül kihagytam.

Egyébként meglepően hasonlít a sorozat Bernard Cornwell - Sharpe sorozatához, természetesen a jövőbe helyezve az eseményeket és egy kis vallást belevegyítve. Azt hiszem,ez kifejezetten tipikus fiúregény. Ha olvassa a blogot olyan nőnemű egyed, akinek bejönnek a Warhammer regények, vagy Cornwell 300-400 oldalas csataleírásai, jelentkezzen kommentbe, kap egy pacsit! :D 

Egyébként 11.30-án jelenik meg a sorozat 11. része a Mindhalálig. Mindenki rendelje elő, akkor 20%-al olcsóbb! 

Nyílt levél a Szukits Könyvkiadónak:

Tisztelt Kiadó!
Nem tudom pontosan, hogy mi az oka annak, hogy a könyveiket már csak tőlük lehet megvásárolni neten keresztül. Nyilván jó okuk volt erre a lépésre (hallottam az Alexandra és a Libri egyoldalú fizetési moráljáról, hogy gyakran mennyit csúsznak (1,5 év), mire a kiadó is pénzt lát a könyveikből. Mindegy, akkor Önöktől veszem ezentúl, különösebben nem lényeges. Azt végképp nem tudom, hogy ez a terjesztési stratégia hogy fog bevállni (vagy hogy vált be), nem az én dolgom más pénztárcájába kutatni. Az érdekelne viszont, hogy a jelenlegi adatok birtokában van-e a Warhammer rajongó közösségnek tartani attól, hogy egyszercsak nem jön több Warhammer 40K regény (mint a Battletechből 2 éve a Beholder Kiadótól)? Csak mert innen jelzem, van, aki olvassa őket (még azt a béna Dawn Of War trilógiát is!), sőt kicsit gyorsabban is jöhetnének a regények! Van belőlük bőven. Valamint nem lenne rentábilisabb rögtön az Omnibus-okat kiadni (egy keménykötéses könyvbe kiadni egy trilógiát), mint az külföldön is szokás pont a Games Workshopnál? Jól mutatna az Ian Watson Warhammer Univerzuma mellett, ha olyan formátumban jönnének ki! :D

 Értékelés: 7/10

Megjegyzések

  1. A szem rágógumija kifejezést úgy an block a televízió(zás)ra használjuk. Az eyecandy inkább feltűnőt jelent, amire (akire, főleg nőkre) a néző felkapja a fejét. Egyébként jó könyvnek néz ki. Viszont azt hogyan kell érteni, hogy ez a 11. rész? A többi megjelent már magyarul?

    VálaszTörlés
  2. Ez a 10. részés persze, megjelent a többi is magyarul. Az első rész az Első és egyetlen címen fut.

    A szem rágógumijával igazad van. Én az eyecandy-t így használom. Bocsánatos "bűnözés", mint a Szívek szállodája volt, mikor végignéztem az egészet, mert valami tetszett benne. :)

    VálaszTörlés
  3. Tudhatnád, hogy nincs bocsánat! :P

    VálaszTörlés
  4. Bár elküldtem a postot Szukits kiadónak, de sajnos senki nem válaszolt még rá semmit, ezért nincs megnyugtató hír a témában.
    Mellesleg a kiadók - általában - szoktak válaszolni, ha megkeressük őket valamilyen témában.
    Kapnak is a Szukitsnál egy nagy fekete pontot! :D

    VálaszTörlés
  5. Vissza akarom kapni az Abnett regényeimet a Libribe meg az Alexandrába. Nem kell a kiadójuk, nem kell a hülye futárjuk, normálisan akarok könyvet várásolni, ahogy egy könyvet vásárolni kell. Bemegyek, olvasgatom, ha nem tetszik, nem veszem meg. Nem létezik hogy egy ilyen tetű kiadó bojkottálhatja olyan emberek szórakozását, akikből megélnek basszus... és ezt mindenki tűri, és nézi. Botrány. Rohadékok.

    A rendíthetetlenek egyébként szerintem gyenge volt. És az előtte lévő néhányon is látszott, hogy ezeket csak a pénzért írták. A karaktereknek semmi közük nem volt az addigi viselkedésükhöz, és az egész hót összecsapott volt.

    Nem is értem, miért akarok érte fizetni......

    VálaszTörlés
  6. Továbbá a lelkendezés is kiakasztó, hogy "de legalább valaki kiadja magyarul". Nem szívességet tesz, basszus, ebből él. Belőled meg belőlem.
    És mit csinál emellé? Úgy van, bosszant.

    Szegeden mindenki hülye, ezekszerint.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érthető a kiakadás, én is így voltam vele pont az elején, de azóta kicsit átgondoltam. Igaz, hogy belőlünk él, de könnyen élhetne - esetleg jobban is - romantikus regények kiadásából is csak. Örülök, hogy mégis inkább Warhammert ad ki. Persze ha ők nem adnák ki, lehet, hogy kiadná más, de egyenlőre most ez van.

      Nekem nagyon tetszett a Rendíthetetlenek (jobban mint az előző kettő), de persze nem úgy kezdtem neki, hogy szépirodalmi mélységeket várok vagy valami tényleg iszonyat jó sztorit, de nekem a hangulat adta simán. Jól elszórakoztatott.

      (Én is átlapoznám szívesen a könyveiket a boltban azért vásárlás előtt, szóval azért egyetértek veled!)

      Ja, meg holnap jelenik meg a 12. rész, amit tegnap rendeltem meg tőlük a 13-al együtt, (hogy ingyen legyen a házhozszállítás), de így csak majd a 13. rész megjelenésekor (04.22) fogom kézhezkapni a 12. részt is persze! :S
      [Amikor viszont teli lesz a webboltjuk más kiadók könyveivel is, más lesz a helyzet.]

      Törlés
  7. Én is imádom ezt a sorozatot, de mióta csak a kiadónál kapható nem veszem. Nem tudom milyenek a mostaniak, de nálam Cuu szerepe volt a csúcspont, az a cselekmény száll nagyon jóra sikeredet.Szerintem mindent tartalmaz, amit egy jó regénynek kell, csak ilyet olvassok élvezettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Cuu-s részek nekem is tetszettek, jó volt, hogy nem jöttek rá egy könyv alatt, hogy mi folyik a csapaton belül, hanem elhúzták 2 (vagy 3) részig!

      A Szukits kiadó döntése ellen mindenkinek szabadon lehet ellenérzése, de én inkább nem magam büntetem azzal, hogy bojkottálom a könyveiket, hanem rendelek. Eddig 2x-3x rendeltem tőlük és mindig hibátlan árut kaptam, szóval semmi rossz véleményem nincs a webboltjukról. Ellentétben pld. az Alexandráról, ahonnan megrendeltem (elő) a Szarvak-at, mikor megkaptam, hogy mehetek érte, mert ott van a boltban, másnap elmentem, ahol nem tudták odaadni (hiába állt ott hegyekben), mert ők a nevemre nem kaptak semmit, ezért nem tudtak számlázni sem semmit, de felajánlották, hogy teljes áron vihetem amelyiket csak akarom a bolt példányaiból. Hát köszi és no komment - azóta sem vettem meg seol a Szarvak-at, úgy felbosszantottak.

      Törlés
    2. Sikerült beszerezni a Végső parancsot és a Rendíthetetlenek-et. Most jöttem rá, hogy a nyelvezet tényleg pocsék, de ez lehet a fordító hibája is. Jó viszont látni a fiukat, de a gárdában nem mindenki van így ezzel. A történet számomra zseniális, bár nincs sok mondani valója, de a fordulatok visszahozzák az olvasási élményt. A leírások tetszenek. Előre a Tanithi ért

      Törlés
    3. Akkor hajrá! Jó olvasást!
      Nekem a Mindhalálig már itt pihen a polcomon egy kicsit nyugisabb időkre várva és örülök, hogy azon kívül még kettő megjön áprilisig! :D

      Úgy érzem lesz még pár Warhammer poszt a blogon! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése