Ugrás a fő tartalomra

Neil Gaiman - Al Sarrantonio - 27 képtelen történet


Neil Gaiman - Al Sarrantonio - 27 képtelen történet
(Mesék felnőtteknek)

Neil Gaiman - Al Sarrantonio - Stories: All-New Tales
Eredeti megjelenés: 2010
Magyar kiadás: Metropolis Media, 2011
Hossz: 434 oldal
Műfaj: novella, fantasy, horror, sci-fi, thriller, krimi
Fordította: Császár László

Tartalom:
A legjobb kortárs angolszász szerzők vadonatúj novellái akár a képzelet legkülső határairól merítik témájukat, akár a mindennapokból, egy közös bennük: különlegesek. Vannak köztük olyanok, melyek megborzongatnak a forróbb napokon is, mások pedig megmelengetik a lelket, ha hűvös az idő. Mesék ezek egy varázslatos, néha félelmetes, néha megmosolyogtató világról, amely a mi világunk. Mesék felnőtteknek.




Szeretem a novellákat és Gaimant is, ezért örültem, hogy kijött magyarul az általa (is) válogatott történeteket tartalmazó kötet. Csak idő kérdése volt, mikor vágok bele.
Novellás kötetet értékelni más, mint regényt, hiszen óhatatlan, hogy kerül jobb-rosszabb is a könyvbe, ráadásul mindez csak a saját szubjektív - abban a pillanatbani - ízlésemet/hangulatomat mutatja, de úgy döntöttem, hogy - legalábbis ezt a kötetet - novellánként értékelem, majd átlagolok. Engem is érdekel, mi sül ki belőle. Vajon a végén kijövő eredmény valós eredményt mutat-e, vagy a könyv össz-értékelése mégis más szám után kiállt.
Az írók listája jobbára illusztris, jól ismert nevekből áll, ezért az elvárásaim magasak voltak.

Az hamar kiderült, hogy a kötet nem horror- ill. fantasykönyv, inkább éreztem Roald Dahl - Meghökkentő történetek című könyvével rokonnak. Ahogy Gaiman is írta a bevezetőben, a lényeg a szerkesztés közben az volt a számukra, hogy a stíluson és a történeten kívül az ...és mi történt azután? kérdéssel fejezzük be a novellák olvasását.

A most következő dolgokba nem akartam belemenni, de egyszerűen muszáj megemlíteni, hogy a könyv helyesírása botrányos. Ezt tényleg senki nem olvasta át, hogy maradtak-e benne helyesírási hibák? Innen jelzem, hogy maradtak. Hemzsegnek benne a félreütések és a felesleges, plusz karakterek. Borzalmas és idegesítő. Ha a kiadó nem akar fizetni egy korrektornak, hogy a könyveiket átolvassa megjelenés előtt, én megcsinálnám egy tiszteletpéldányért cserébe szívesen, csak szóljanak! :D

A borító pedig borzalmasan gagyi, de kicsit mégis jobb, mint az eredeti, talán ezért is nem foglalkoztak vele többet a magyar kiadásnál. :P 

Roddy Doyle: VÉR
Jó stílusú, olvasmányos, humoros történet egy 40 éves ír férfiről, aki szereti a vért. Horror, szatíra.
Értékelés: 7/10

Joyce Carol Oates: MEGKÖVÜLT ALAKOK
Nagy nevű író-fejedelem története egy ikerpár életéről kissé nehézkesen olvasható előadásmódban, de végig élvezetesen elmesélve, de a csattanó messziről látható, az ...és mi történt azután? kérdés fel sem merült bennem. Szépirodalom, dráma.
Értékelés: 6/10

Joanne Harris: FUTÓTŰZ MANHATTANBEN
Mintha Gaiman Amerikai istenekjéből lett volna kivágva, és így külön publikálva. Jó stílusú, olvasmányos, a szerző Rúnajelek című könyvének elolvasására sarkantó írás. Urban fantasy.
Értékelés: 8/10

Neil Gaiman: AZ IGAZSÁG EGY BARLANG A FEKETE HEGYEN
Nem nagy meglepetésre az eddigi legjobb novella, kiszámítható csattanóval, azonnal megkedvelhető, érdekes szereplőkkel. A cselekmény a vikingek kora utáni Angliába (Skóciába) van helyezve, amiről - nem mintha történelmi adatokkal halmozna el - én mindig szívesen olvasok. Azóta Locust-díjat nyert kisregény kategóriában. Fantasy.
Értékelés: 9/10

Michael Marshall Smith: AKI NEM HISZ
Rövid kis novella egyes szám első személyben egy bérgyilkosról, akinek az áldozata... túl hamar kiderül, hogy ki, a vége pedig.. semmi. Nem egy túl jól sikerült írás. Krimi, urban fantasy, szatíra.
Értékelés: 3/10

Joe R. Lansdale: HULLANAK A CSILLAGOK
Egy, a világháborúból hazatért farmerről szól ez a jól sikerült novella, amiben néhány túl "hosszú" tájleíró részt leszámítva szinte semmi hibát nem találunk. A végkifejlet végig sejthető, tudható, ezért a feszültség  folyamatosan jelen van - és végig nő. Thriller, suspense.
Értékelés: 9/10

Walter Mosley: JUVENAL NYX
Vámpírokkal teli a padlás. De ezzel a novellával nem ez a fő baj, hanem, hogy unalmas, értelmetlen, tele bénábbnál bénább párbeszédekkel és még hosszú is. Most már tudom, hogy nem véletlenül nem olvasok ilyen könyveket. Különben is jobban bejönnek a zombik! :) Azért nem kevesebb a pontérték, mert legalább megpróbált valami kis egyediséget vinni a sablonossá váló vámpír-mitológiába. Sokszor majdnem elaludtam rajta. Urban fantasy, paranormális romantika.
Értékelés: 2/10

Richard Adams: A KÉS
Internátusban játszódó novella, amelynek szereplő(i) gyerek(ek), ami  mindig lehetőség egy jó történetre. Itt sincs másként, a lehetőség megvan, a körítés is jó, de a novella szörnyen rövid. A témába vágó szuper film a svéd Ondskan című alkotás, ajánlom mindenkinek - bár az nem horror, hanem inkább dráma. Horror.
Értékelés: 5/10

Jodi Picoult: SÚLY ÉS MAGASSÁG
A kisgyermeküket korán elvesztett szülők kálváriáját meséli el az írónő megrázó és megható képekben. A történet egy kis csavarral lép ki a dráma műfajából és válik természetfelettivé, meghökkentővé - és emiatt nem lesz 10 pontos. Nagyon jó stílusú történet, de gyerekkel rendelkező szülőknek csak óvatosan ajánlom.  Szépirodalom, lélektani dráma.
Értékelés: 9/10

Michael Swanwick: TÜNDÉR-TÓ
Meseszerűen induló történet a tó partján a csodát váró katonákról, ami érdekes, filozófiai (vallási) fejtegetésbe megy át. Érdekes ötlet, nagyon jó tálalásban. Fantasy, filozófia.
Értékelés: 8/10

Peter Straub: MALLON, A GURU
Egy átlagember csodás, gyógyító képességet kap Indiában, de nem mindenki fogadja ezt örömmel. Az írás stílusa nekem nem tetszett, bár semmi különösen rossz nem volt benne - de jó sem. A történet is totálisan hidegen hagyott, de legalább rövid volt. A műfaja... talán tanmese lehet, de az üzenete valószínűleg nem jött át. :D
Értékelés: 3/10

Lawrence Block: FOGD MEG, ERESZD EL
Egy sorozatgyilkos története, aki saját szabálya - fogd meg, ereszd el - szerint halássza össze áldozatait. A sztori nem egy nagy durranás, de a hangulata egyedi, melankólikus, szomorkás. Nekem tetszett ez a fajta írásmód. Thriller, horror.
Értékelés: 8/10

Jeffrey Ford: PÖTTYÖS SZOKNYA, HOLDFÉNY
Ebben a sztoriban egy szerelmespárt ismerünk meg, akik változtatni szeretnének életükön, de nem tudják a módját és egy őrült? professzor segítségére vannak szorulva, aki semmit sem ad ingyen. Meglepően érdektelen történet, pedig az ötlet jó lenne. Sci-fi.
Értékelés: 4/10

Chuck Palahniuk: LÚZER
Egy LSD-trippen lévő fiú tv-s vetélkedőn vesz részt. Mintha egy, a Harcosok klubjából kivágott jelenetet olvasnánk. Szellemes és hangosan röhögős, bár hogy mit keres ez az írás ebben a kötetben, az rejtély - lehet, hogy ennyi a megoldás. Sajnálom, hogy nem olvastam semmit Palahniuktól, ezt pótolni fogom, de számomra valamiért meglepő volt, hogy mennyire hasonló stílusa van, mint Viktor Pelevinnek. Szépirodalom, szatíra.
Értékelés: 10/10

Diana Wynne Jones: SAMANTHA NAPLÓJA
Faék egyszerűségű történet mindenféle csavar nélkül, de iszonyatosan hangulatosan, stílusosan előadva - mintha Adrian Mole naplóját olvasnám tíz évesen, úgy éreztem közben magam. Nagyon jó volt. Szatíra, komédia, ifjúsági.
Értékelés: 8/10

Stewart O’Nan: ELTŰNTEK FÖLDJE
Egy megszállott nő kutat egy eltűnt gyerek után ebben a novellában, ami teljesen jól megírt sztori, érdekelt is volna tovább, szóval működött a szerkesztők által felvetett szinten is, de így - ennyire röviden -, olyan, mintha egy novella-vázlat részlete lenne. Csak úgy van, lóg a levegőben. Krimi.
Értékelés: 4/10

Gene Wolfe: LEIFET RÁZZA A SZÉL
A science-fiction sosem volt a kedvenc műfajaim között magam sem tudom, hogy miért, de így van. Néhány nagyon tetszik, de a legtöbb egyáltalán nem. Ez az utóbbiak közé tartozott sajnos, pedig megpróbáltam szeretni. A történet egy űrexpedícióról szól, akik először találkoznak földönkívüli létformával. A vége jó, de a legnagyobb sablon, amit kitaláltak ebben a műfajban. Sci-fi.
Értékelés: 4/10

Carolyn Parkhurst: MÚLÓ ROSSZULLÉT
Egy idős testvérpárról szól  ez a történet, melyben az idősebb fél mindenkit mesterfokon manipulál. Igazi ütős kis történet, ami a már emlegetett Roald Dahl - Meghökkentő történetek közé is simán bekerülhetett volna (ha ő írta volna persze). Nekem nagyon tetszett a stílusa, a csattanója. Horror.
Értékelés: 8/10

Kat Howard: REGÉNYES ÉLET
Ötletes írás, szokatlan alaphelyzet, melyben a főszereplő dönthet arról, hogy a saját életét éli tovább, vagy egy másik "bőrbe bújik" - de közben elveszti önmagát. Sci-fi.
Értékelés: 7/10

Jonathan Carroll: KEZDŐDJÉK A MÚLT
A haditudósítónőnek Azerbajdzsánban megjósolják, hogy mi fog vele történni, és minden pontosan úgy is történik. Ez pont olyan novella, amilyet a szerkesztők szerettek volna. ...és mi történt azután? kérdeztem magamtól, mert a történet pont ott szakad meg, ahol a legérdekesebb. Engem ez inkább dühített, mint hogy örültem volna neki (ezért -1 pont). Az ebből a novellából készült könyvet elolvasnám. A stílusa is nagyon tetszett. Természetfeletti, horror.
Értékelés: 9/10

Jeffery Deaver: A PSZICHOLÓGUS
Na igen, ez nagyon jó volt. Végig olyan érzésem volt, mintha egy modern, - eleddig ismeretlen - Lovecraft novellát olvastam volna a pszichiáterről, akik a NÉM-ek ellen veszi fel a harcot. A történet közepén van egy nagy stílusváltás - horrorból tárgyalótermi krimi -, de az a rész is tetszett. Örülök, hogy ez a történet a hosszabbak közé tartozott. Horror, krimi.
Értékelés: 10/10

Tim Powers: PÁRHUZAMOSOK
Már megint egy ikerpáros történet - ha minden igaz a harmadik -, amiben az egyik fél dominánsabb, mint a másik. Nem volt rossz történet, de valahogy nem volt az igazi. Tim Powerstől többet vártam. Horror.
Értékelés: 6/10

Al Sarrantonio: AZ ORRKULTUSZ
Egy kutató története, aki egy ősi kultusz nyomaira bukkan, amit megszállottan követni kezd éveken át - vagy egyszerűen csak megőrült? Lovecraft-i stílusban megírt nyomozós-horror, de könyörgöm, miért pont egy papírorr? Horror.
Értékelés: 6/10

Kurt Andersen: A KÉM
Mintha a The Man From Earth (Az őslakó) című film novellaváltozatát olvastam volna. Remek ötlet volt a film is és a történet is. Csodálkoznék, ha a novella alapötletét nem abból a filmből vette volna az író, bár itt szinte azonnal ki lehetett találni, hogy ki a kém. Science-fiction.
Értékelés: 7/10

Michael Moorcock: TÖRTÉNETEK
Történet két barátról, akik szinte az egész életüket együtt élték le amolyan se veled sem nélküled kapcsolatban. A stílus és a nyelvezet nagyon tetszett, de a történet túlságosan dagályos volt ahhoz, hogy igazán megfogjon. Lehetett volna fele ilyen hosszú is. Valójában semmi meglepő - a homoszexualitás már nem is hat meglepetésként - vagy hihetetlen nem volt a  novellában. Jobban örültem volna egy Elric-történetnek. Szépirodalom, dráma.
Értékelés: 7/10

Elizabeth Hand: MCCAULEY BELLEROPHONJÁNAK ELSŐ REPÜLŐÚTJA
Ezt igazán untam, pedig jó ötlet volt és az írás minősége is jobb közepesnél, de túl hosszú volt ahhoz képest, hogy végül is semmi nem történt benne, ami annyira meghökkentő vagy nagyobb fordulatot hozó lett volna. Három barátról szól, akik egy mini repülő-makettet reptetnek meg régi kolléganőjük emlékének tisztelegve. Ennél biztosan bennem volt a hiba, mert jó volt igazából, de nekem mégse. A linkről - az írónő oldaláról - letölthető a novella eredeti nyelven, ha érdekel valakit. Szépirodalom, sci-fi.
Értékelés: 5/10

Joe Hill: AZ ÖRDÖG A LÉPCSŐN
Kíváncsian - és előre elfogódottan (és kicsit félve) - kezdtem bele Stephen King fiának novellájába, vajon örökölte-e apja zsenijét a sarj. Nos, amennyiben egy novella elég lenne ezt megállapítani, a válasz igen. Ötletes, félig-meddig verses formában megírt novella, szinte színpadi feldolgozás után kiált. Vajon mennyire volt benne apuka keze - simán elmenne egy King novelláskötetben is! :P Az biztos, hogy A szív alakú dobozt, Hill könyvét, ami magyarul is hozzáférhető hamarosan elolvasom! Fantasy, thriller, tragédia.
Értékelés: 10/10

Kibírtam előzetes számolgatások nélkül, szóval most ugrik a majom a vízbe.
Össz-értékelés átlag alapján: 6,81
Igazából ez korrekt eredmény, de felhúzom, hogy kerek legyen.

Értékelés: 7/10

Megjegyzések

  1. Mivel ezek szubjektív értékelések, kérdezném hogy ugye nem egyfolytában olvastad a könyvet?
    Szerény véleményem szerint e kis történetek igazán helyénvalóak, el kell telni egy kis időnek kettő között hogy "csípjen a leve".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyvet egyfolytában olvastam, mert sajnos csak kölcsön volt nálam, de a novellák közt azért egy kis szünetet próbáltam tartani.

      Viszont egy igazán jó novella egy másik jó novella után rögtön is tud "ütni", míg amelyik nem tetszik, az nekem másnap sem tetszene. Ez nem igazán a két novella közti sznet hosszától függ, inkább az aznapi hangulatomtól.
      A könyv kiolvasása alatti 2-3 napban ugyanolyan hangulatban voltam, szóval ez nem volt most igazából szempont. :D :P

      Törlés
    2. Elsősorban elnézést kérnék ha kioktató esetleg bunkó voltam. A könyv utóhatásai dolgoztak még bennem. Eléggé elfogult vagyok N.Gaiman-nal kapcsolatosan, egyáltalán nem tetszett a kerekítés. Az a gondolat elszállta fejemből, hogy némelyik műről és is hasonló véleménnyel vagyok és csak arra az átkozott 6,81 járt a fejemben :D

      Törlés
    3. Nem sértődtem meg! :)

      Én is felettébb kedvelem Gaiman könyveit, elsősorban ezért is kezdtem neki a könyvnek, ráadásul az ő általa írt novella 9-es pontszámot kapott, mert nagyon jó volt.
      Az, hogy a kollégája által kiválogatott (és persze Gaiman által gondolom jóváhagyott) más novellák lehúzták 7-re a könyv átlagát... hát... ez van, nem tetszhet minden ugyanannyira mindannyiunknak. Különbözőek vagyunk.

      Törlés

Megjegyzés küldése